A.I. Umělá inteligence

Jelikož jsem potřebovala do školy počítat nějaké příklady z matematiky, ale nerada tyto úkony dělám v tichu (ačkoliv spíše jen tyto úkony nerada dělám), pustila jsem si televizi. A jelikož tam dávali s prominutím prd, nechala jsem aparát běžet na programu Nova Cinema, kde dávali A.I. Umělá inteligence (Artificial Intelligence: AI). Je mi líto, že toto musím konstatovat, ale to vám tedy byla blbost!
Zdroj: DVD filmy, Blu-Ray filmy, 3D filmy: A.I. Umělá inteligence PREMIUM COLLECTION (DVD) [Foto]. Dostupné z: <http://www.filmarena.cz/dvd-ai-umela-inteligence-premium-collection>
Film je na motivypovídky Superhračky vydrží celé1 léto od Briana Wilsona Aldisseztvárněn Stevenem Spilbergem. Objevují se zde herci jako především dětská hvězda Haley Joel Osment (můžete znát například z Šestého smyslu či dramatu Pošli to dál), nebo Jude Law. Snímek je z roku 20012 a myslím, že je technicky velmi dobře zformován.
První polovina (možná méně, ale u filmu protkaného reklamami už tyhle věci těžko pozorujete) se zdála být dobrá. Přeci jenom je to film o naší budoucnosti, kde má každý svého robota, ať už jako sluhu, či jen hračku pro dítě. Dokonce jsou zde i sexuální roboti. Příběh je ale o stroji s jiným čelem. O robotu-dítěti, který má bezdětným párům nahradit potomka, kterého nemohou mít. Tento robot se jmenuje David a je naprogramován k lásce ke svým rodičům. Jako prototyp je adoptován rodinou, jejíž syn Martin je v umělém spánku.
Zpočátku má David s adaptací do rodiny problém. Matka Monika ho odmítá a má z něj strach. Posléze jí ale dojde, že je to jen chlapec a zahrne ho láskou a učením. David ji bezmezně miluje a dělá vše jen pro ni.
Ve filmu se mi líbí, jak příběh popisuje dětskou nevinnost mladého robota, který udělá, co mu nakážete (pokud je to pro maminku), ale snaží se sám přemýšlet. Zato nepřející člověk, je ten špatný, zvlášť pokud se jedná o závistivé dítě. I pokrytectví lidí, chodících se dívat na ničení „živých“ robotů mi připomíná války Gladiátorů a v dnešní době praštěné reality show.
Nyní se přesunu do druhé poloviny, takže upozorňuji SPOILER ALERT:
Od místa ve filmu, kdy se David chce stát normálním klukem, aby se mohl vrátit domů, a hledá proto Modrou vílu (známou z Pinoccia), je film naprostá slátanina. Ani se mi nechce popisovat, jaké „dobrodružství“ prožije, ale ve výsledku žije déle než 2000 let uvězněný v zamrzlém moři. (Jak moře zamrzlo? To mu nedošly baterky?) Nakonec ho zachrání zvláštní stvoření, pravděpodobně mimozemšťané, kteří místo okupace a asanace Země, nemají na práci nic lepšího, než plnit robotovi jeho dlouholeté přání. Krom toho má snímek nepříjemných 146 minut, takže doporučuji tak maximálně do autobusu, případně k dlouhé, velmi nudné činnosti.
Film bych ocenila tak 45% a tak vysoké číslo dávám asi hlavně proto, že jsem u toho stihla vypočítat tu optimalizaci do matematické analýzy.

1Databáze knih: Superhračky vydrží celé léto – Brian Wilson Aldiss. [online]. [cit. 2014-05-05]. Dostupné z: <http://www.databazeknih.cz/knihy/superhracky-vydrzi-cele-leto-22217>
2 Česko-Slovenská filmová databáze: A.I. Umělá inteligence / Artificial Intelligence: AI (2001). [online]. [cit. 2014-05-05]. Dostupné z: <http://www.csfd.cz/film/8628-a-i-umela-inteligence/>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code