Ať žijí duchové – kostel sv. Jiří v Lukové

Zdroj: Vlastní
S přítelem jsme pobyli dvě noci ve Žluticích, a přesto, že počasí nám moc nepřálo, vyjeli jsme si na radu Tomova kamaráda do Lukové, podívat se na duchy.
Zdroj: Mapy.cz: Luková – Kostel sv.Jiří (Kostel)[Výstřižek]. Dostupné z: <http://mapy.cz/#!x=13.163826&y=50.016603&z=13&t=s&d=base_1891590_1>
V obci Luková (poblíž Manětína) stojí už od roku 1352 kostel svatého Jiří. Tento kostel je dost rozpadlý, i ve střeše je pár děr a není divu – kostel totiž v 17. století vyhořel a i přes opravu už od roku 1968 chátrá (jak nám sdělil pan Petr Koukl). Tehdy se zde konal pohřeb, při kterém nešťastnou náhodou spadl na jednu z lavic obraz. Nikomu se naštěstí nic nestalo, ale klasické mše se zde od té doby nekonají. Na opravu kostela bohužel nejsou finanční prostředky, a to byl podnět pro Jakuba Hadravu1, studenta oboru Sochařství Fakulty umění a designu na ZČU. Jakub si jako téma bakalářské práce (se jménem „Má mysl“) v roce 2012 vybral nejen zhmotnění duchů, ale hlavně také pomoc historickému bohatství.
Zdroj: Vlastní
S pomocí svých přátel zde vytvořil 32 soch duchů ze sádry, prostěradel, záclon a vody. Některé sochy stojí, jiné sedí a v popředí je i strašidelný páreček Usmívající se. K tomu jsou dvě sochy nastříkané fosforeskujícím sprejem, takže v noci svítí.
Toto dílo je jedním ze čtyř dalších snah o záchranu kostelů – v rámci Plzeň 2015 totiž vznikl projekt Zaniklé a ohrožené kostely.
Zdroj: Vlastní
Má zkušenost:
Cesta musím uznat nic moc (sama jsem řídila a kombinace lesní cesty s obouchanou Fábií, mě moc nenadchla), neboť jsme si ji zkrátili přes blízký Domašín. Když přijedete ke kostelu, najdete na vratech telefonní číslo, na které zavoláte. Pan Koukl nám sdělil, že je do pěti minut tam, a také byl. Ukázal nám kostel, řekl nám něco o jeho historii, o projektu na záchranu kostela i o dalších plánech. Nezapomněl přidat historku o noční návštěvě dětského tábora. Prý do kostela zamknul manželku navlečenou do prostěradel, která poté děti JEMNĚ strašila houkáním a pohybováním. Pro ni samotnou prý ale posezení 20 minut ve studeném, tmavém kostelu nebyl žádný med – nedivím se Nerozhodný.
Petr Koukl nám také pověděl o statistikách návštěvnosti, přibližné cifře vybraných peněz i o vesničce samotné. Člověk by nečekal, kolik lidí duchové do takového – promiňte mi ten výraz – vidlákova nalákají. O tom svědčilo i to, že nás při našem odchodu vystřídal další pár.
Proto i vy neváhejte zavítat za duchy a přispět na záchranu jejich domova!
Více se o kostele i o vesnici dozvíte zde.

1 Luková – kostel – výstava: Výstava Jakuba Hadravy. In: [online]. [cit. 2014-05-12]. Dostupné z: <http://lukova-kostel.cz/vystava>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Ať žijí duchové – kostel sv. Jiří v Lukové

  1. Michal Cernich 19.11.2014 at 23:13

    V rámci série minutových příběhů jsme natočili příběh Petra Koukla a jeho kostela: http://youtu.be/ipQ8XIhfRfY

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code