Co je to BOSU?

Slyšeli jste už někdy o BOSU? Když jsem se já vydala do Studia J&A (brzy sem o tomto studiu přidám článek) v Plzni a nechala připsat své ctěné příjmení pod tato čtyři písmenka, neměla jsem ani ponětí, co mě čeká. Pokud jste na tom podobně, ale nechcete tak úplně nevědomky vstoupit do jámy lvové, zde je malé přiblížení.
Zdroj: FITPEOPLE – posilovna Jihlava, fitness, spinning, masáže, solária [Foto]. Dostupné z: <http://www.fitpeople.cz/detail-163-578-bosu.html?vybranyrok=>
Co to vlastně BOSU znamená? Jedná se o termín pro cvičební pomůcku, která byla původně určena hlavně pro rehabilitaci. Pokud znáte gymnastický míč, představte si, jakobyste ho přeřízli v polovině a zespoda vzniklé „kopule“ připevnili plošinku – přesně to je BOSU (nebo lépe BOSU Balance Trainer)! S tímto „nástrojem“ přišel v roce 1999 David Weck. Zkratka původně znamenala „BOth Sides Up“, později se setkáváme s vysvětlivkou „BOth Sides Utilized“1, což nám napovídá, že můžeme používat obě strany cvičební pomůcky – tedy plošinkou nahoře (a posilovat tak hlavně svaly horní poloviny těla) i dole a používat hlavně vyboulenou část (a cvičit rovnováhu a posilovat svaly dolní poloviny těla). Správný průměr by měla mít plošinka 63,5 cm a druhá strana by měla být nafouknutá do výšky 22 cm.2 Jistě se ale setkáte s různými objemy.
S BOSU lze cvičit mnoha způsoby – většinou se ale setkáte se synchronizovaným cvičením. Na BOSU můžete skákat, šlapat, cvičit balanc, ale také s ním posilovat (dřepy, sedy lehy, kliky,…). Cvičení s BOSU se hodí hlavně pro zpevnění těla, neboť zpevněné svaly nám pomáhají správně držet postoj či sedět a zpevněním svalů se vyvarujeme bolesti zad a kloubů. Samozřejmě si ale zlepšíte i fyzičku a můžete zhubnout. Tento způsob sportování můžou provozovat muži i ženy každé věkové kategorie a je vhodný i pro těhotné ženy, které by se samozřejmě ale neměly tolik namáhat a cvičit rychle.
Cena BOSU se pohybuje v řádu tisícovek! Můžete si zakoupit i různé doplňky, jako například podložku s madlem, kterého se můžete při cvičení držet.
Zdroj: BOSU Balance Trainer [Foto]. Dostupné z: <http://www.bosu-balance-trainer.cz/>
Má zkušenost:
Jak už jsem zmínila, já poznala tento sport ve Studiu J&A pod vedením předcvičující Míši. Ta tento sport provozuje už cca 7 let a dostala se k němu díky své mamince.
Ačkoliv bylo na první hodině hodně těžké se „chytit“ ostatních a udržet rovnováhu, její vedení si mě získalo natolik, že jsem na tyto hodiny chodila celý zimní semestr. V letním jsem měla bohužel smůlu kvůli kolizi s rozvrhem, ale v červnu jsem se vrátila s úmyslem chodit celé léto. Bohužel Míša přes léto tyto hodiny nevede, ale naštěstí jsou v tomto studiu i jiné trenérky.
Co se mi hodně líbí je Míšin přístup – jak mi sama sdělila, má dobrou paměť na obličeje, takže rozezná nové účastníky od starých či staronových, poptá se na zkušenosti s tímto sportem a případně jednotlivé cviky vysvětluje více dopodrobna. Ono je zde totiž spoustu termínů vycházejících převážně z angličtiny (např. KNEE – jednou nohou šlápnete na BOSU a zvednete druhé koleno, SQUAT – jdete do dřepu,…). Navíc se během hodiny stihnou tak dvě až tři delší sestavy, které se později skládají dohromady, takže se postupuje hezky krok po kroku. Míša dává tak 4 pauzičky na pití. Také se většinou uprostřed hodiny posiluje s nějakým dalším nástrojem (činky, gumičky, další BOSU), nebo i ve dvojicích a zažila jsem i opičí dráhu nebo poskládání více BOSU do kroužku a běhání po nich – takové vyblbnutí Usmívající se. Na konci hodiny se vždy posiluje a to dost razantně, ale nic, co by člověk nezvládl (ačkoliv na to mám v té chvíli jiný názor Smějící se). Hlavně endorfiny se dostaví dost brzo. Ke cvičení hraje hudba, takže Míša používá mikrofon – nechápu, že se nezadýchává a mluvení jí při cvičení nedělá problém! Na začátku i na konci hodiny se samozřejmě protáhneme a vydýcháme.
A co si vzít s sebou? Pohodlné (sportovní) oblečení a boty do tělocvičny, ručník, pití a dobrou náladu! Cena BOSU je ve Studiu J&A 70 Kč/55 minut, ale permice na 10 lekcí stojí pouze 630 Kč – tedy máte jednu lekci zdarma! Já ale využívám novou akci – 15 Kč sleva na jakoukoliv lekci pro studenty.
Pokud máte s tímto sportem své zkušenosti, budu ráda, když se o ně podělíte.
Alespoň malé nahlédnutí, jak může hodina probíhat, najdete zde:
Zdroj: YouTube: Bosu training – Hanka Kynychová [Video]. Dostupné z: <https://www.youtube.com/watch?v=nh8f6oIFAr0>

1BOSU: What is BOSU?. In: [online]. [cit. 2014-06-25]. Dostupné z: <http://bosu.com/index.php?route=news/article&news_id=59>
2Zdravý život – Zdravě.cz: BOSU – cvičení u kterého se zapotíte a pobavíte. In: [online]. [cit. 2014-06-25]. Dostupné z: <http://sport-a-relaxace.zdrave.cz/bosu-cviceni-u-ktereho-se-zapotite-a-pobavite/>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code