Čertova kazatelna

Dnes jsem konečně překonala vnitřní boj a byla jsem v Plzni už podruhé běhat. Poprvé to bylo s batohem do Lidlu (1,5 km od mého přechodného bydliště), zpátky jsem měla zátěž, což by mohlo mít na tělo pozitivní vliv, na ty vajíčka v batohu ale asi ne, takže tím skončilo mé běhání.
Dnes mě ale spolužačka Janča vytáhla k Plzeňské ZOO očumovat skrz plot klokany (ačkoliv mám stále pochybnosti, zda to byli skutečně klokani, ale což – já nebyla ta, kdo měl brýle) a cestou jsme si zaběhly podívat se na skalní sedimenty a to Čertovu kazatelnu.
Tento přírodní úkaz najdete na hlavní silnici směr Plzeň-Radčice, takže přístupnost nic moc (zvlášť pro běžce a běžkyně to není nic bezpečného). Je zde ale odpočívadlo s tabulí a menší parkoviště, takže není problém zde zastavit. Svahy vznikly erozí řeky Mže a Přírodní památkou byly prohlášeny již v roce 1974. Na skále je už zdálky vidět malý zámeček, přístup k němu ale asi nebude nic moc. Název získala památka nejspíš dle tvaru skal, já s Jančou jsme ale v monumentu objevily hlavně šklebící se obličeje (že by to byli ti čerti?) Smějící se.
Zdroj: Mapy Google: Čertova kazatelna [Výstřižek]. Dostupné z: <https://www.google.com/maps/place/%C4%8Certova+kazatelna/@49.7570033,13.3639883,14z/data=!4m2!3m1!1s0x470af26b71fa5139:0xd06d60e75f8f74f1>
Zdroj všech fotek: vlastní
Má zkušenost:
Samozřejmě nás napadlo se do „doupat“ vyhlazených vodou vyškrábat, ale vzhledem k hradnímu příkopu v podobě kopřiv jsme si to rozmyslely Usmívající se . Památka je hezká, ale doporučuji se u ní spíš jen zastavit po cestě – po cestě autem. Lidi totiž jezdí jako šílenci a nemít Janča neonově růžové tričko, bůhví, jak by ten náš trip tam a zpátky dopadl.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Čertova kazatelna

  1. Dee 12.1.2015 at 10:46

    Ahoj, máš skvělý blog a ještě lepší fotky, děkuji moc za typy na cesty. Kdybys náhodou měla zájem o spřátelení blogu, tak mi dej určitě vědět 🙂 Budu ráda i za návštěvu. Dee

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code