Whip it! / Vyfič

Peckovej film, který patří mezi méně známé. Přitom zde najdete vtip, napětí, super příběh, netradiční sport (včetně taktizování) sexy ženské, co se mlátí hlava nehlava a také trochu té romantiky. O čem je řeč? No přeci o snímku Vyfič!
Soundtrack - Vyfič!
Zdroj: Karaoke texty, texty písní, youtube videoklipy, fotky: Soundtrack – Vyfič! fotka [Foto]. Dostupné z: <http://www.karaoketexty.cz/fotky/vyfic-32311/218950>
Snímek Vyfič! (Whip it!) je z roku 2009 a jedná se o premiéru Drew Barrymore v režisérském křesle. Ta si ve filmu střihla také jednu z vedlejších rolí. Té hlavní se zhostila Ellen Page, takže její křehoučká postava kontrastuje s charakterem rebelující Bliss. Ellen roli získala i přes to, že na bruslích pořádně nikdy nestála – musela si pěkně máknout.1
Bliss Cavendar (Ellen Page – Juno, Počátek) je šestnáctiletá slečna, která o víkendech tráví čas na soutěžích krásy, aby potěšila svou matku, a ve „volnu“ rebeluje, či pracuje jako servírka. Bodeen je nudné texaské městečko, jediným rozptýlením je pro Bliss její kamarádka Pash a její sokyně Corby, která děvčatům stále dělá nějaké naschvály.
Bliss však jednou navštíví derby na kolečkových bruslích ve městě Austin a tím jí začíná nový tajný život. Večerní tréninky, drsné zápasy, které často končí minimálně modřinami a nový románek – to vše musí Bliss před svými rodiči a svou mladší sestrou (která perfektně vyhovuje matčiným staromilským představám) tajit. Zároveň zamlčuje svým spoluhráčkám, že je jí teprve 17 let a oficiálně se tedy bruslařských derby účastnit nesmí.
Díky derby Bliss získá nejen nové kamarádky – například Maggie (Kristen Wiig – Ženy sobě, Walter Mitty a jeho tajný život), ale také nepřítele v podobně železné Maven /Iron Maven/ (Juliette Lewis – Záměna, My Name Is Earl). Co se ale stane, když její protihráčka zjistí pravdu o jejím věku?
Bruslařské derby /Roller Derby/ je převážně v současnosti rapidně se rozrůstající sport, který se hraje i v České republice!
„Roller derby má poměrně dlouhou historii a jeho počátky sahají až do 80. let 19. století, kdy bylo hráno profesionálními hráči. V první polovině 20. století došlo k významné proměně, kdy byl přijat bodový systém a povolen kontakt. V 60. letech se však z tohoto sportu stala zábava a sportovní složka byla potlačena snahou publikum spíše pobavit. Na přelomu tisciletí prošlo derby další transformací, a i když některé prvky show zůstaly zachovány, podstatou je samotný sport.“2 Více zde.
Zkoukněte trailer:
Zdroj: YouTube: Whip It – Official Theatrical Trailer [Video]. Dostupné z: <https://www.youtube.com/watch?v=RQGPdXnb2G>
Má zkušenost:
Osobně preferuji nejen originální název (Whip znamená bič – kdo zhlédne tento film, pochopí), ale samozřejmě také originální znění. Některé přezdívky jsou totiž přeloženy dost nepovedeně (ačkoliv ne vždy to jde) a tím vtip v nich schovaný skrytým také zůstane.
Co je ale na filmu super jsou taktiky, s kterými přichází trenér Břitva! Také klasický problém dcery, která si nerozumí s matkou, vás vtáhne do děje, nebo texaská mentalita. Zmínit mohu také příjemný soundtrack.
Co by mě ale zajímalo je, jak by v tom poli sakra našli ty klíče!? Mlčící
Osobně dávám 88 %, na csfd má tento 111 minutový film 70 %.3 Tak neváhejte a zhlédněte Whip it!

1Time Out London: Ellen Page on ‚Whip It‘ with Time Out Film. In: [online]. [cit. 2014-08-08]. Dostupné z: <http://www.timeout.com/london/film/ellen-page-on-whip-it-1>
2Týden.cz – Aktuální zpravodajství v souvislostech: Roller derby je drsný sport i životní styl. In: [online]. [cit. 2014-08-08]. Dostupné z: <http://www.tyden.cz/rubriky/relax/zabava/roller-derby-je-drsny-sport-i-zivotni-styl_260448.html#.U-ScK2OYITA>
3Česko-Slovenská filmová databáze: Vyfič! / Whip It (2009). In: [online]. [cit. 2014-08-08]. Dostupné z: <http://www.csfd.cz/film/237797-vyfic/>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code