Hotel Rwanda

Po deseti letech (tedy v roce 2004) od genocidy, o které se (narozdíl od té Židovské) vůbec nemluví, přichází odvážný snímek Hotel Rwanda mapující kmenovou válku mezi Hutu a Tutsii. Úžasný film popisuje naprostou ignoranci od Západního světa, přestože byl viníkem krveprolití.
Zdroj: Sunsmile.Com: Hotel Rwanda [Obrázek]. Dostupné z: <http://sususmile.com/2015/hotel-rwanda>

Irský režisér Terry George je rovněž scénáristou tohoto filmu. V hlavní roli se objeví Don Cheadle, který je známý již z Iron mana a posledního dílu Avengers: Age of Ultron. Ve snímku se objeví také Jean Reno. Dvouhodinový snímek vás zaručeně poučí a chytí za srdce.1
Belgičané svěřili vládu ve Rwandě do rukou Tutsiů a před svým odchodem ji předali Hutům. Ti se snaží roky „utrpení“ vykompenzovat kompletním vyhlazením Tutsiů – tedy alespoň radikálové. Ti, kteří chtějí těmto „švábům“ pomoci, jsou zrádci a nezaslouží si nic jiného, než skončit jako oni.
Paul Rusesabagina je manažer zdejšího hotelu Mille Collines, odpočinkového resortu převážně pro zahraniční, bohatou klientelu. Patří mezi Hutu – černochy tmavší pleti s širokým nosem, ale jeho manželka je Tutsi – členka světlejších a vyšších černochů. Paul tedy nakonec zachraňuje nejen svou rodinu, ale rovněž i sousedy – každý hledá azyl v tomto hotelu a jediný, kdo může zabránit masové řežbě je OSN. Nebo ne?
Trailer:
Zdroj: YouTube: Hotel Rwanda (2004) – trailer [Video]. Dostupné z: <https://www.youtube.com/watch?v=1Vbpqk2eip4>
Má zkušenost:
O tomto filmu vím ze školy a jsem ráda, že nám o tomto problému v zeměpise (nikoliv dějepise) řekli. Nemyslím si, že by byl v českých školách jinak zmíněn a celkově se o něm málo mluví. Co mi přijde zvláštní je to, že se v celém okolí hotelu nesetkáte s nějakými nuznými černochy žijícími v chatrčích, ale všichni mají domy a zahrady. Víc se k tomu vyjadřovat nebudu, neboť bych spoilerovala.
Filmu dávám každopádně 88 % (csfd fanoušci hodnoti 87 %).

1Česko-Slovensko filmová databáze: Hotel Rwanda / Hotel Rwanda (2004) [online]. [cit. 2015-06-16]. Dostupné z: <http://www.csfd.cz/film/182289-hotel-rwanda/>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code