Stezka korunami stromů

Výhled z ptačí perspektivy si můžete dopřát díky Stezce korunami stromů (Tree top walk). Tuto možnost nabízí místa po celém světě. Já si tento výlet nedávno udělala v České republice při pobytu v Horní Plané a zážitek je to tedy parádní!

V České republice tuto podívanou naleznete pouze na jediném místě – V Lipně nad Vltavou. Zdejší stezka má 675 metrů a postavena byla v roce 2012. Najdete na ní různé dřevěné sochy, ale i zastávky k odpočinku se zajímavostmi nejen pro děti. Je obohacena o 11 cestiček, kde si můžete zkusit svou obratnost a stabilitu na bezpečných staveništích (např. přelezení přes žebřík apod. viz fotky). Stezka je zakončena 40 metrovou věží, ze které máte fantastický výhled na Lipno i okolí Šumavy. Komu se nechce šlapat zpět, je zde navíc za příplatek i suchý tobogán v celkové délce 52 metrů, který se vine středem věže (jedná se o nejdelší suchý tobogán v ČR).
Stezka je bezbariérová, vhodná tedy pro vozíčkáře, ale i pro maminky s kočárkem. Při cestě věží jsou vám navíc důvtipně zodpovězeny otázky, které vám při pozorování tohoto obrovského díla padnou na mysl. Na stezku nesmí pejsci, ale „odložit“ je můžete ve zdejších kotcích. V celém komplexu nechybí ani prolézačky pro děti, lavičky k posezení, bistro a restaurace patřící ke zdejšímu Hotelu Kramolín. Samozřejmě se zde nachází také krámek se suvenýry.
Otevřeno je každý den až na Vánoce. Vždy minimálně od 10 do 16 hodin. V červenci a srpnu je zde navíc každé úterý akce – otvíračka od 9:30 až do 23 hodin, kdy jsou na večerní hodiny sjednány koncerty a při setmění se celá stezka krásně rozsvítí. Otevírací dobu naleznete zde.
A jak se sem dostanete? Parkování u úpatí (kde je i několik obchodů či restaurace) je zdarma. Nahoru vás za 85 korun odveze lanovka či Stezkabus (za obousměrnou jízdu zaplatíte 100 Kč). Stezka pak stojí 190 Kč, přičemž pro děti, důchodce či ZTP je cena samozřejmě nižší. Výhodou jsou i skupinové slevy, popřípadě rodinné vstupné pro dva dospělé a až 4 děti. Za tobogán zaplatíte 50 Kč za osobu. Další slevu získáte, pokud vlastníte LipnoCard, kterou často získáte při ubytování v tomto městě. Ceny i možnost dárkových poukazů naleznete zde.
Koho by stejná cesta nahoru i zpět nelákala, může využít zdejší půjčovny koloběžek či přijet na kole (a vyvézt ho lanovkou). Pro jízdu na koloběžkách jsou zde určeny dvě trasy – strmější a pomalejší (vhodná hlavně pro rodiny s dětmi). Jízda na koloběžce je vhodná od 8 let, s koloběžkou vám samozřejmě zapůjčí také helmu. Pro dospělého stojí jízda 149 Kč, pro dítě do 15 let 99 Kč. Více informací najdete zde.
Tree top walk samozřejmě nenajdete pouze u nás. Dalším nejbližším místem je také Německo v Neuschönau v Národním parku Bavorský les, kde má atrakce jiný tvar. Je delší – má 1320 m a výšku 44 m a jedná se o nejdelší takovouto stezku na světě. My ji předčili alespoň tobogánem.
Má zkušenost:
Hned při koupi lístků jsme s Tomem zakusili prazvláštní zmrzlinu – Ice’n’go. Sice dražší, ale byla výborná Usmívající se a na dovolené má člověk zkoušet nové věci. Další plus jsou různé prolézačky nejen nahoře u stezky, ale také pod lanovkou. Je zde i hřiště s trampolínami – pro rodiny s dětmi prostě ideální. Dále je tu i lanový park a pár metrů odsud i bobová dráha, kterou jsme také navštívili. Ačkoliv jsem tam nebyla, ve městě je také Kostkománie – výstava modelů z LEGO kostek.
Nahoru i dolů jsme jeli lanovkou (bohužel jsme to netušili předem, takže jsme kupovali 2x jednosměrné lístky, což je o dost dražší). Stezka byla plná lidí, ale počasí nám přálo a nahoře i celkem foukal vítr, takže se to vedro (37°C) dalo snést Usmívající se. Moc se mi líbily občasné „cestičky pro odvážné“ a různá odpočívadla se zabavením nejen pro děti. V těchto místech jste také často našli fotostativy, což je rozhodně velké plus.
Zdroj všech fotek: vlastní
Co se týče obuvi a oblečení, dámy se mohou klidně vyfiknout, neboť trasa není vůbec náročná – dokonce jsem viděla i nějaké slečny v čatičkách jedoucí na koloběžkách.
Toho, že jsme si nezakoupili lístek na tobogán, jsme nahoře litovali, neboť člověk musí domyslet, že jinak musí jít celou cestu zpět. Naštěstí bylo možné lístek zakoupit i přímo u tobogánu. Posadí vás na koberec a pošlou dolů a musím říct, že je to tedy sešup. Máte z toho záda celá naklepaná a lidem s epilepsií by se určitě udělalo špatně (kdo vyzkouší, pochopí), ale mně se tenhle zážitek líbil. Další sranda je poté stát dole u tobogánu a poslouchat ty zvuky – některé ječící ženy by zfleku mohly strašit u kolotočů ve strašidelném domě.Smějící se
Výlet si určitě užijí všichni bez ohledu na věk. Já jen doufám, že se mi poštěstí se sem vrátit v jiném ročním období a užít si nejen letní rodinnou atmosféru, ale i tu romantiku…
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Stezka korunami stromů

  1. Milan 14.8.2015 at 16:12

    Parádní fotky a určitě jste si udělali super výlet. Fotky a info, které jsme si našli ještě i tady na webu http://www.topsleva.cz/slevy/stezka-korunami-stromu-lipno se nám nesmírně hodí, protože za týden se tam také chystáme, už si připravuji foťák, ať máme taky podobné krásné fotky:)

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code