Domácí müsli

Každý snídá různě, ale spousta z nás si občas k snídani či svačině dopřeje ovesné vločky, či takzvané müsli. Existuje spoustu značek i příchutí – kokosové, ořechové, čokoládové, s konopným semínkem, brusinkové, s jahodami, mandlové, medové a další různé variace. Müsli snídáme nejen proto, že je chutné, ale hlavně proto, že máme zažité, že je zdravé. Ale je tomu skutečně tak? Nejsou v něm v dnešní době různé emulgátory a cukry? Co takhle si vytvořit müsli, kde nejen, že je pouze to, co máme rádi, ale také víme, co v něm skutečně je. Velkou výhodou je rozhodně také cena!

Na naše müsli budeme potřebovat:
  • 500 g ovesných vloček
  • 50 g másla (či margarínu)
  • 3-4 lžíce medu
  • 0,5-1 lžíci třtinového cukru
  • Ostatní dobroty, jako např. jablka, banány, skořici, kokos, oříšky, brusinky apod.
  • + pánev, pečící papír, plech a troubu
Nejprve vložíme máslo (či margarín) na pánev a rozehřejeme ho. Poté k němu přidáme všechen med i třtinový cukr (jak kdo má rád) a mícháme, dokud se směs nespojí. Mezitím si zapneme troubu (horkovzdušnou cca na 165 °C) a do velké mísy vysypeme ovesné vločky a smícháme s připraveným ovocem, ořechy apod. Já si do müsli přidala dvě jablka, která jsem nastrouhala a také 100 g rozmixovaných ořechů (lískové, mandle a kešu). Nakonec jsem přidala asi 2 lžíce kokosu.
Když máme med, třtinový cukr (ten já bohužel neměla) a máslo spojené, nalejeme ho do mísy a pořádně promícháme s připravenou směsí tak, aby veškeré vločky lehce navlhly.
Tip: Pokud nechceme používat pánev, lze dát máslo a med rozehřát i v mikrovlnce.
Nakonec celou směs vysypeme na plech s připraveným pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřeme. Máme-li rádi, zlehka posypeme skořicí. Vložíme do trouby a při 165°C (horkovzdušná) pečeme 10-15 minut. Poté müsli vyjmeme a promícháme. Teď je dobré ho ochutnat, a pokud je málo sladké, lze na něj ještě přidat med. Když jsme müsli „otočili“, pečeme dozlatova i z druhé strany (opět cca 10-15 minut).
Zdroj všech fotek: vlastní
Müsli můžeme konzumovat s mlékem, bílým jogurtem, či jen tak samotná. Dobrou chuť!!! Usmívající se
Tip1: Máte-li doma nějaké formy, můžete si tímto způsobem vytvořit i sušenky či müsli tyčinky a poté namočit do jogurtu či čokolády a nechat oschnout.
Tip2: V poslední době jsou na internetu známá i chia semínka, která si do müsli můžeme také přidat.
Tip3: Až nebudete vědět, čím si příště posypat zmrzlinu, zkuste použít právě domácí müsli. Já osobně si dám do pohárku müsli, poté pár kopečků zmrzliny, šlehačku (když je doma) a špičku opět posypu tímto müsli.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code