Steve Jobs

Nejnovější snímek o Stevu Jobsovi mě tedy kardinálně zklamal. Já sice nepatřím mezi ty zástupy lidí, co ho div nepovažují za boha a neskládají mu oběti v podobě vyřazených Apple produktů, dokonce ani žádný Apple produkt nemám a pravděpodobně nikdy mít nebudu, ale na film jsem šla.
Zdroj: Film/Tele na Pinterestu [online]. [cit. 2015-11-16]. Dostupné z: <https://www.pinterest.com/hilari_breann/filmtele/>

122minutový snímek režíroval Danny Boyle (28 dní poté, 127 hodin). V hlavních rolích se objevují Michael Fassbender (X-men: Budoucí minulost, sága X-men, 12 let v řetězech), Kate Winslet (Divergence, Titanic) či Jeff Daniels (101 Dalmatinů, Marťan).1
Člověk by očekával, že příběh začně v garáži, kde Jobs s Wozniakem rovněž začali. Ale kdepak, snímek začíná v roce 1968, kdy měl být představen první Macintosh. Jobs se připravuje na velkou prezentaci, ale jakoby mu osud nepřál klid, největším stresorem se zdá být bývalá přítelkyně a matka Steveovo potenciální dcery Lisy.
Prezentace je sice pravděpodobně úspěšná, zato Jobs a jeho predikce o Macintoshi nikoliv. Jobs (hlavně kvůli tomu, jaký je) dostává padáka a zakládá firmu nEXT. Marketingová poradkyně a „pracovní manželka“ Joanna, jak ji sám přezdívá, je ale s ním a to i přesto, jakou má Steve povahu.
A je to tu – další prezentace a těsně před ní se objevují veškeré stresory z té předchozí, ale v jiném podání. A to samé i do třetice.
Film je vlastně o klíčových momentech před Jobsovo prezentacemi, kdy má vždy tak „5 minut do začátku“, nehodlá nikdy začít pozdě, ale do těch pěti minut se vejde půlhodinka vyhrocených situací.
Trailer:
Zdroj: YouTube: Steve Jobs Official Trailer #1 (2015) – Michael Fassbender, Kate Winslet Movie HD . [cit. 2015-11-16]. Dostupné z: <https://www.youtube.com/watch?v=ufMgQNCXy_M>
Má zkušenost:
Z filmu se vlastně nic moc nedozvíme. Akorát to, že Steve Jobs vlastně moc neuměl, ale měl celkem obchodního ducha a autoritu a bylo mu absolutně jedno, že ho ostatní nemají rádi. A také se dozvíme o jeho dceři Lise. Vlastně jsem to tak trochu čekala, protože film samozřejmě musí být uzpůsoben „obyčejnému divákovi“, tzn. emociální situace otec-dcera, ale to je prakticky vše, o co ve filmu jde. Navíc se jedná o biografii Steva Jobse, nikoliv Applu. O veškerých těch technických věcech a proč je Steve Jobs označován za „génia“ tu ale není ani za mák, maximálně to, že chtěl, aby byly veškeré systémy uživateli zavřeny. Prakticky se jedná o opak dnešních person.
Ano, jsou zde nějaké vtipné momenty, ale na filmu lze jinak obdivovat maximálně tak neuvěřitelnou Joanninu toleranci a trpělivost.
Filmu dávám tak 63 % (csfd hodnotí 78 % což byl i důvod, proč jsme na film *zbytečně* šli).

1Česko-Slovenská filmová databáze: Steve Jobs (2015) [online]. [cit. 2015-11-16]. Dostupné z: <http://www.csfd.cz/film/395522-steve-jobs/prehled/>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code