Jak si vyrobit loutku pštrosa

Zbožňuji seriál „Vychytávky“ na streamu. Tentokrát jsem byla JÁ trochu kreativní a vytvořila pro přítelovu neteř loutku pštrosa – a že měl úspěch Usmívající se! Proto tu mám pro vás podrobný návod, jak si takovou či podobnou loutku vytvořit doma a za pár kaček.
Zdroj: vlastní

Co budeme tedy na přípravu loutky potřebovat?
1) cca 100 g vlny (jedno větší klubko)
Pokud ale chcete, aby byl pštros barevný, chce to alespoň dvě různobarevné příze. Nemusíte se bát, že byste je spotřebovali celé.
2) filcový papír (či utěrky podobného materiálu, obvykle bývají modré a oranžové)
Seženete jej v Českých Tradicích či dobrých papírnictvích. Jeden papír 20 x 30 cm stojí 9 korun, přičemž spotřebujete přibližně polovinu.
3) nůžky
4) nit v barvě filcového papíru a dvě jehly – jednu na nit, druhou na vlnu
5) dvě kovové podložky průměru cca 3,5 cm
6) tavnou pistoli
7) oči/knoflíky/korálky
Oči můžete použít ze starého plyšáka či je koupit v papírnictví.
8) tvrdší papír či čtvrtky
9) dřevěný kříž (já poprosila přítele, ale provizorně lze vytvořit i například z lega Usmívající se)
1. Bambulky
Nejprve si vytvoříme bambulky. Na nohy a krk budeme potřebovat dva kruhy vystřihnuté z papíru o poloměru cca 3 cm a dírou s průměrem 1 cm. Na hlavu trochu větší – vnější poloměr cca 4 cm a díra s poloměrem 1,5 cm. Na tělo budeme potřebovat největší kružnice – vnější poloměr 9 cm a poloměr díry 2 cm.
U výroby bambulek je postup vždy stejný. Dva stejné kruhy si položíme na sebe a začneme je obmotávat vlnou. Někdo používá jedno klubko, mně se osvědčilo si spíš nastříhat 5-6 pramenů vlny dlouhých 2 metry a ty pak obmotávat kolem papíru. Když je celý papír obmotaný, dáme do otvoru v něm prsty na ukotvení a prostřihneme vnější okraj kruhů, takže se nám opět objeví papír. Po prostříhání celého obvodu si vezmete kratší pramen stejné barvy a protáhneme ho mezi dvěma papíry. Utáhneme a zauzlujeme, vyjmeme papír a bambulka je hotová Usmívající se.
2. Tlapky
Na papír si nakreslíme tlapku a vystřihneme. Takhle to uděláme dvakrát, takže máme dvě papírové tlapky. Ty obkreslíme na filcový papír, ale asi tak půl centimetru od papíru, takže budou větší. Z filcového papíru si vyrobíme 4 tlapky. Na konci tlapky protáhneme asi tak 25 cm pramen vlny obyčejným i filcovým papírem a zauzlujeme. To samé uděláme s cca 40 cm pramenem i s prostředním „prstem“ tlapky. Díky tomu nebudou uzlíky vidět. Nyní si na již použitou filcovou tlapku položíme druhou filcovou tlapku a nití ji obšijeme. Než ji úplně zašijeme, vložíme do ní kovovou podložku – ta nám tlapku zatíží, takže se nám poté bude s loutkou dobře „pochodovat“. To samé uděláme ještě jednou s druhou tlapkou. Tip: Nezapomeňte dát tlapky k sobě stranami, na kterých jste je obkreslovali, aby poté tahy nebyly vidět.
3. Zobák
Zobák také vyrobíme z filcového papíru. Vystřihneme si trojúhelníček a dvě jeho strany sešijeme. Tím nám vznikne kužel, který naplníme zvytkem látky či vlny a po obvodu podstavy přišijeme k hlavě – středně velké bambuli. Připadně ho můžeme také – stejně jako oči – přilepit tavicí pistolí.
4. Tělo
Nyní už stačí jen kousky svázat dohromady. Na zadní části tlapek jsme si nechali vlnu dlouhou 25 cm. Dáme na ní jehlu a protáhneme jí 4 bambulky – nohy. Nakonec protáhneme největší bambulí – tělem – a navážeme na jednu z třásní, aby noha s tělem držela pohromadě. To uděláme i s druhou nohou. Nyní si vezmeme asi 40 cm dlouhý provázek vlny a protáhneme ho tělem, kde ho z jedné strany navážeme na třáseň. Druhou část protáhneme zbývajícími bambulemi, na konci hlavou a horní část navážeme na předek kříže. Nad hlavou můžeme uvázat uzel, aby nebylo možné bambulkami pohybovat, ale přece jen to může být výhoda. Klárka, neteř přítele, posouvá po provázku pštrosí hlavu nahoru vždy, když se „diví“ Smějící se.
Delší provázek protáhneme i tělem (z jedné strany vždy navážeme) a navážeme na zadní část kříže. Nyní přichází na řadu nohy, ale u nich už máme v přední části navázaný provázek, který už jen protáhneme křížem. Délku provázků zjistíme více méně metodou pokus-omyl, ale není to nic nesnadného.
Nyní máme svého pštrosího kamaráda hotového Usmívající se! Mně zabrala příprava cca 2,5 hodiny, ale trénink dělá mistry. Co se ceny týče, pokud nebudete kupovat drahé vlny, nepřesáhne cena 60 Kč. Kdo má vlnu doma, bude pravděpodobně kupovat pouze filcový papír, tzn. 9 Kč Smějící se.
Zdroje fotek i videa: vlastní
Tip: Touto metodou pochopitelně nemusí vždy vzniknout pouze pštros, ale také jiná zvířata – můžeme si vytvořit například medvěda či můžeme největší bambuli použít jako hlavu s tělem zároveň, dotvořit ruce a máme „yettiho“ či podobnou příšeru. Místo nohou z bambulek lze také použít tkaničky a máte-li pevnější borduru, můžete ji nalepit zespoda tlapek a loutka tak bude při chůzi „klapat“.Usmívající se
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code