Stránky a pořady, které vás dostanou – pokud umíte anglicky

Vzhledem k tomu, že umím celkem obstojně anglicky, využívám tuto schopnost i při prohlížení internetu. Našla jsem si tak několik stránek a pořadů, ke kterým se vždy ráda vracím, ať už se jedná o pouhé zasmání, či poměrně užitečné informace. Jejich výčet vám přináším v následujícím článku.

Tento americký umělec umí velmi dobře s Photoshopem. Proto je, dokonce i od neznámých lidí, často žádán o úpravu fotek. James si z toho ale udělal poměrně zábavné hobby a žádosti si občas vysvětlí poněkud jinak, než jak byly původně zamýšleny. Poté je vloží na své stránky/facebook, kde je sdílí se světem. A my tak máme možnost se opravdu dobře pobavit. (Zde není potřeba umět „zas tak“ dobře anglicky, případně pomůže slovník.)
Zdroj: Facebook: John Fridman [obrázek]. In: . [cit. 2016-03-31]. Dostupné z: <https://www.facebook.com/jamesfridmanpage/photos>
Na YouTubu najdete mnoho videí od Jamese Cordena, britského producenta, spisovatele a herce. Já sleduji videa Carpool Karaoke, což jsou videa vysílána v jeho talkshow The Late late show with James Corden navazující na předchozí práci Craiga Fergusona. Carpool Karaoke spočívá v tom, že James řídí a vyzvedne některou ze známých zpěvaček či zpěváků. S nimi pak probíhá v autě za jízdy vtipný rozhovor, přičemž si během jízdy i pouštějí hudbu a zpívají. Takto „dostal do auta“ již například Adele, Jennifer Lopez, Siu, One Direction či Justina Biebra, o kterých jsme tak měli možnost dozvědět se spoustu peprných informací. Skvěle se ale pobavíte i u celého pořadu. (Zde je už potřeba umět anglicky poněkud více.)
Zdroj: YouTube: Sia Carpool Karaoke . In: . [cit. 2016-03-31]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?<v=S_RzBeC5ZJY>
John Oliver je Brit žijící v USA. Má tak možnost porovnat obě země, ale také jejich politický a právní systém. Různé „absurdnosti“ a bezpráví tak řeší ve svém pořadu Last Week Tonight, kde je během jednoho týdne schopen „vyšťourat“ kvanta informací na aktuální téma, o které se hodlá podělit. Navzdory poměrně vážným tématům se snaží celou situaci odlehčit vtípky a vtipnými fotkami, které tvoří v zákulisí. My tak máme možnost se nejen pobavit, ale také dozvědět se o věcech v USA, o kterých toho moc nevíme (jako například, že jsou opravdu velké rozdíly mezi rodičovskou u nás a tam). (I zde je potřeba umět velmi dobře anglicky, neboť John Oliver používá širokou slovní zásobu, které může většina Čechu v angličtině jen těžko konkurovat, zvláště pak kvůli odborným termínům. Nicméně spoustu videí s českými titulky najdete na videacesky.cz, kde je pořad do češtiny přeložen nejen jazykově, ale často také obsahově, aby byly vtípky přiblíženy a pochopeny.)
Zdroj: VideaČesky.cz: John Oliver – Donald Trump CZ titulky . In: . [cit. 2016-03-31]. Dostupné z: <http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/john-oliver-donald-trump>
TED je skvělá stránka, kde najdete obrovské množství videí s prezentacemi na různá témata – opravdu snad na všechna témata! Přednášky jsou v angličtině, přičemž je kladen velký důraz, aby byly zajímavé, případně vtipné. Zatím jsem zde viděla několik přednášek zpochybňujících naši racionalitu od Dana Arielyho, velmi zajímavou přednášku od Terryho Moora o tom, proč bývá jako proměnná často označováno zrovna písmeno x, nebo dokonce přednášku od velmi známé Moniky Lewinsky, která zde vypráví svůj příběh a jaké měl následky! V článku u videa se vždy o „speakerovi“ také něco dozvíte.
Kromě zajímavých prezentací také Ted-Ed často vyvěšuje různé logické hádanky, samozřejmě i s řešením, nebo naučná kreslená videa. S českými titulky je najdete opět na VideaČesky. Co je velkou výhodou TEDTalks je to, že nejen, že si můžete video stáhnout přímo na oficiálních stránkách, ale také jsou k němu přiloženy titulky v nejrůznějších jazycích. Spoustu z nich je i v češtině! A pokud ne, angličtina je zde vždy, takže si případně můžete video stopnout a nějaké to slovo dohledat.
Originál zde, bohužel se mi video nepodařilo vložit, proto jsem jej i s titulky našla na YouTubu.
Zdroj: YouTube: Tim Urban (English subt) Inside the mind of a master procrastinator/TED Talks . In: . [cit. 2016-03-31]. Dostupné z: <https://www.youtube.com/watch?v=mMOHfgKxuYI>
Lip Sync Battle
Lip Sync Battle je další pořad spíš pro pobavení. Dvě celebrity zde soutěží o „pás“ (podobný tomu, který doplňuje titul mistra v boxu či wrestlingu), přičemž si musí připravit dvě písničky. Nemusí je ale zpívat, nýbrž vytvořit choreografii, která má být vtipná, případně podobná té, která se objevuje ve videoklipu písničky. Kdo více pobaví publikum, vyhraje. Celý pořad je samozřejmě koncipován i jako talk show, takže jsou zde i rozhovory s hvězdami a časté soutěživé popichování mezi oběma účastníky. (Pokud vám jde hlavně o taneční kreace, není třeba umět prakticky vůbec anglicky. Zato je vhodné znát dané písničky a videoklipy.)
Mě osobně nejvíc pobavila Jenna Dewan Tatum, která v díle soupeřila s vlastním manželem, Channingem Tatumem a bravurně předvedla jeho vlastní tanec z filmu Bez kalhot XXL, kde je striptérem. Ty pohyby opravdu stojí za to – pobaví se rozhodně i ti, kteří snímek neviděli!
Zdroj: YouTube: Lip Sync Battle – Jenna Dewan-Tatum I . In: . [cit. 2016-03-31]. Dostupné z: <https://www.youtube.com/watch?v=TW6zol0GEFY>
Umíte dobře anglicky a chcete se naučit něco nového, zapsat si kurz, ale nemáte na něj peníze či čas někam dojíždět? Přesně pro vás je Coursera! Najdete zde opravdu velké množství kurzů od tvůrčího psaní přes tvoření prezentací až po programování. Videa a samotné kurzy jsou tvořeny předními odborníky z různých univerzit. Musíte se zde zaregistrovat, poté si kurz zapsat a poté vám na e-mail chodí upozornění, často je lekce jednou týdně složená z několika videí, případně textů. Občas dostanete i domácí úkoly, které dělat nemusíte, ale pokud chcete na konci kurzu obdržet certifikát, je nutné úkoly splnit. Certifikáty jsou někdy zdarma, někdy je nutné si je zaplatit. U videí bývají často anglické titulky, takže když něčemu nerozumíte, stačí si slovíčko dohledat. Některé kurzy jsou i v jiných jazycích, případně jsou k nim dodávány titulky v jiných jazycích. Videa a dokumenty je i možné si stáhnout do počítače. (Zde je nutná lepší znalost angličtiny, protože věčné googlení slovíček, kde jsou navíc i odborné termíny, není to pravé.)
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

3 komentáře u „Stránky a pořady, které vás dostanou – pokud umíte anglicky

  1. aneta 14.4.2016 at 14:13

    Moc díky za tipy, určitě na něco kouknu. Lip Sync Battle znám, právě to video s Jenna Dewan Tatum a Channingem se mi strašně líbilo, jsou oba skvělí. A jak se ještě na konci objeví sama Beyoncé 😀 Já jsem teda věčný začátečník, tak jsem se sama na sebe naštvala a od září 2015 chodím do státní brněnské jazykovky, abych se konečně naučila mluvit a mohla si třeba na dovolené v zahraničí něco objednat a neprosila o to přítele 🙂 Baví mě to a dokonce mám každý večer aspoň dvacet minut, abych se učila nové slovíčky, chystala se na lekce a prostě jazyk procvičovala.

     
  2. LadaCroft 15.4.2016 at 14:28

    [1]: To je super, že se ti článek líbí :). Jde o takové hodnotnější mrhání časem na internetu (hodnotnější minimálně kvůli té angličtině :D).
    Je super, že se vzděláváš, myslím, že by měl každý znát kromě mateřštiny ještě alespoň jeden jazyk :). Já se anglicky naučila přes seriály – začala jsem na Futuramě, pokračovala na Himymu. Máš pravdu, že učit se každý den trochu je lepší, než jít jednou za měsíc třeba na tříhodinový kurz. K tomu ti může pomoci i Landigo 😉
    http://kdetojede.blog.cz/1506/usnadnete-si-uceni-anglictiny-landigo-cz

     
  3. Sandra 27.7.2016 at 21:18

    Moc děkuji za vaše názory. Já zastávám názor, že pokud člověk má umět nejen Český jazyk, ale i nějaký cizí je potřeba se mu věnovat naplno. Ideálním je pomaturitní studium. Já jsem se loni rozhodla absolvovat pomaturitní kurz anglického jazyka. Zakončila jsem školu statní závěrečnou zkouškou. Vše jsem absolvovala v Brně na Kotlářské jazykovce. Pokud se i vy chcete vzdělávat podívejte se na http://www.sjs-brno.cz/

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code