Kanárské ostrovy + Španělsko

Chystáte se na pobyt ve Španělsku, či co více, na Kanárských ostrovech? Ať už zde hodláte pracovat, studovat, či si jen užít sluníčka, měli byste si přečíst následující článek. Já zde totiž v městě Las Palmas (ostrov Gran Canaria) strávila celkem 11 dní, kdy jsem se učila španělsky.

Kanárské ostrovy spadají pod Španělské království. Jedná se o souostroví sedmi ostrovů (+ několika menších ostrůvků) – Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma, El Hierro, Lanzarote a Fuerteventura. Největším a nejlidnatějším ostrovem je Tenerife, ale hlavní město Kanárských ostrovů leží na Gran Canaria a nazývá se Las Palmas. Ostrovy jsou dosti hornaté a nacházejí se v Atlantském oceánu poblíž Maroka (vzdálenost od ČR přes 4 000 km). Co se biomů týče, z velké části zde objevíte savany, polopouště, ale i pouště.
Úředním jazykem je zde pochopitelně španělština, takže pokud umíte španělsky, nebudete mít problém se domluvit. Samozřejmě jsou zde různé odchylky, jakési kanárské nářečí. Pokud například narazíte na nápis Guaguas, blížíte se k autobusům (tento termín mají Kanárské ostrovy společné s Kubou a vychází ze slova Wagen). Další raritkou je třeba slovo Papa, které evokuje otce, zde se jím však označuje brambora (ve španělština klasicky známá jako patata).
Národní měna je Euro. Je nicméně nutné se oprostit od klasického přepočítávání, neboť je zde dráž než u nás a do deseti Eur se zde najíte maximálně ve Fast Foodu či u Vietnamců, jinak částka za jídlo a pití většinou těch 10 € přesáhne. Samozřejmě záleží na tom, v jaké jste lokalitě, a to nejen v jakém městě, ale zda se nacházíte v turisticky vyhledávané oblasti. Restaurace u pláží jsou tak pochopitelně dražší, než ve městě. Takové Maspalomas je třeba navíc ještě dražší, než Las Palmas, neboť se nachází na severu ostrova Gran Canaria, kde je stále krásné počasí – sucho, více slunečno, tím pádem i více turistů, ale následně samozřejmě i vyšší ceny. Na druhou stranu je zde však pochopitelně i více atrakcí. Severní větrné počasí zase fandí sportování, často zde potkáte surfaře, kajakáře, či běžce.
Celý ostrov lze projet autem (které zde všude půjčují) za cca 3 hodinky. Já si auto nepronajala, neboť jsem byla sama, ale do Maspalomas jsem se autobusem dostala za 50 minut (včetně zastavování) za 6,80 €. Kolem dostupné části ostrova se totiž táhne dálnice GC-1, podél které narazíte na spoustu obchodů, od nákupních center přes IKEU po Decathlon. Když už zmiňuji dálnici, maximální povolená rychlost je 120 km/h, mimo město 90 km/h a ve městě 50 km/h, ve městech, konkrétně v Las Palmas narazíte na spoustu jednosměrek a prakticky všude se parkuje podélně. Nezapomeňte, že stejně jako vše ostatní, i pokuty jsou zde dražší než u nás, takže doporučuji dbát zdejších předpisů.
Stejně jako ve Španělsku je zde zaveden poněkud jiný režim, než u nás. Zastávají zde životní moudro „nepos*at se z toho“, takže zde povětšinou (různé kanceláře jsou samozřejmě výjimkou) žijí pomaleji. Život zde začíná po půl 9 (v tuto dobu otevírá i většina obchodů), a zvlášť malé obchůdky, ale i některé restaurace, mají otevřeno do 13. Poté se zavírají a k otevření dochází až po 16 hodině. Lidé totiž často chodí na oběd domů a po něm mají menší siestu, někdo se zas chodí vyvalit na pláž. Zkrátka a dobře zde často není pracovní doba jako u nás, kde je půlhodinka na oběd, na druhou stranu ale pracují do večera. Ještě po 11 večer je tak v ulicích často plno a ruch.
Lidé jsou tu velmi milí a ochotní. Prakticky všude vás na přechodu pustí (samozřejmě až na semafory), a i když je řidič už příliš rozjetý a nestihl by to ubrzdit, alespoň omluvně mávne. Navíc když zjistí, že umíte mluvit alespoň trochu španělsky, rádi a trpělivě s vámi řeč ve španělštině vedou, ať už jde o restauraci, či obchůdek. Myslím, že to u Čechů moc často nevidíme (a to ani přesto, že se dotyčný snaží říct alespoň pár vět česky).
Dostanete se sem díky Schengenskému prostoru v pohodě na platnou občanku, pas tedy není potřeba. Letenku na Gran Canaria seženete přibližně za 8 000 Kč. Ještě nesmím zapomenout připomenout, že zde platí stejné časové pásmo jako v Anglii, tedy -1 hodina oproti Čechám!
Má zkušenost:
Musím uznat, že Španělsko je dost drahé, ale člověk by měl na dovolené alespoň zčásti přestat přepočítávat. Sice je zde mnohem dražší jídlo, ale zase je zde poměrně levné oblečení (můžete se tak rozhodnout, zda si šatník doplníte o nové šaty, nebo se radši půjdete navečeřet Usmívající se). Zmrzlina tu ale není nic moc, taková ta přeslazená a vodová, to v Chorvatsku mají mnohem chutnější Mrkající.
Pokud budete chtít posílat dopisy/pohledy, zakoupíte je zhruba za 60-80 centů, přičemž známka do Evropy stojí 1,15 €. Poštovní schránky jsou zde velké a žluté a jejich umístění naleznete zde.
Zdroj fotek: vlastní
Jsou zde však nádherné pláže, top nejhezčích na Gran Canaria je zde, mně však bylo řečeno, že nejkrásnější je rozhodně Playa de Mogán.
K vidění i dělání je toho spoustu, ale víc informací ode mě získáte přímo ve článku o Las Palmas, či o Maspalomas.
Poznámka: Pokud by vás zajímalo, proč často vídáte znak C\, jedná se o znak pro slovo Calle, což znamená ulice Usmívající se.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Kanárské ostrovy + Španělsko

  1. Pavla 27.2.2017 at 18:21

    dik za dobry tipy 🙂

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code