Online seznamky

Najít partnera podle svého očekávání bývá u většiny lidí dost těžké. Pokud jste ve vztahu nároční, jistě si projdete různým dohazováním od přátel, několika nepovedenými schůzkami či dokonce zklamáním a zlomeným srdcem. A tenhle proces může trvat opravdu hodně času, který se nám s přibývajícím věkem krátí – alespoň těm, co věří na opravdovou lásku a chtějí založit rodinu určitě. A pokud zrovna nejste nesmrtelní či cestující časem, je čas tou nejcennější komoditou, takže se ho snažíme co nejvíce ušetřit a minimalizovat čas strávený hledáním partnera. Přidejme si do této rovnice internet a vznikají Online seznamky.
V tomto článku naleznete pár mých postřehů + 4 krátké, vtipné a reálné konverzace.
Zdroj: Femina.cz – magazín, který ženám rozumí: Internetové seznamky? Jeden velký podvod! Co se ti může stát? [online]. In: . [cit. 2016-10-28]. Dostupné z: <http://www.femina.cz/magazin/sex-a-vztahy/internetove-seznamky-jeden-velky-podvod-co-se-ti-muze-stat.html>

Za svůj prozatimní život jsem byla zhruba na pěti (ačkoliv někde pouze na kukačku) online seznamkách a v nedávné době jsem se tam (bohužel) vrátila. Každý zde hledá něco jiného – někteří si chtějí jen mít s kým popovídat, jiní si zvednout sebevědomí, nekteří zde „zabíjejí“ čas, někteří kapku ode všeho. No a dle mých sledování někteří využívají online seznamky nejspíše k masturbování, protože pokud mě zrovna nechtějí vydírat, nevím, k čemu by jim byla má nahá fotka. Nezapomeňme ale, že se na internetu pohybují i nebezpeční lidé, kteří jsou skutečně schopni vydírat, někteří i citově, dokáží z vás vytáhnout peníze a podobně, o nich ale tento článek nebude.
V pubertě jsem začínala na xchatu či lide.cz, kde některým uživatelům nedělalo problém poslat mi – ehm, how to put this delicately – fotku svého ohanbí. Momentálně lehce koketuji s Badoo. Existují ale také i „důvěryhodnější“ seznamky, kde člověk za registraci i členství platí nemalé peníze. Na mysli mám třeba eDarling, kde je zaregistrovaná má kamarádka a platila, tuším, 700 Kč. Jenže i na těchto seznamkách mohou být neseriózní členové, stejně tak naopak na těch neplacených seriózní.
Zaplacení peněz vám ale v hledání partnera moc nepomůže, pokud neumíte začít. Přiznávám, že já většinou jako první klukům nepíšu. Spíš chodím na Badoo jen proto, abych někomu občas odpověděla. Odpovídám na všechny zprávy, ale je jasné, že mě více zaujme kluk, který mi už v první zprávě napíše proč mi píše (například jsem ho zaujala, nebo máme nějaký společný zájem) + něco o sobě, jako odkud je, jak rád tráví volný čas a podobně. Rozhodně je to lepší, než jen „Ahoj, jak se máš?“ či „Ahoj, máš hezké fotky.“, případně jen prosté „Ahoj“. Chápu, že začít je dost těžké, ale tohle nikoho neoslní a člověk pak získá dojem, že ten na druhé straně není vůbec kreativní, že si nemáme co říct. Když nemám úplně náladu, odpovídám pak také pouze „Ahoj.“, čímž je konverzace prakticky zabitá. Také nezapomínejte, že hodně říká i profilovka. Já osobně nejsem zastáncem těch, kde jsou kluci bezdůvodně bez trička (neřeknu na pláži či u bazénu), v typických „jen ať jsou vidět svaly“-pózách, to mě také celkem dokáže odradit. A vzhledem k tomu, kolik uživatelů na internetu je, první dojem zde má možná ještě větší váhu, než v reálu.
S Badoo mám poměrně dobré zkušenosti, málokdy mě tam někdo „otravoval“ a spíš tam člověk najde příjemné, milé lidi, ze kterých se mohou vyklubat minimálně přátelé. Já tam našla lásku a ačkoliv to nevydrželo do „dokud nás smrt nerozdělí“ a ještě stále kvůli rozchodu trpím, je vidět, že online seznamky mohou skutečně k nalezení partnera pomoci. Zvlášť u lidí, co nemají dostatek času, sebevědomí či příležitostí k tomu „lovit“ na party či v okruhu přátel svých přátel. Můžete si tak s někým psát, když zrovna máte čas, a dle toho se teprve rozhodnout, zda si s člověkem na druhé straně obrazovky rozumíte natolik, abyste se s ním sešli. Na druhou stranu to, že si rozumíte při psaní, ještě zdaleka nemusí znamenat, že si budete rozumět i live. Například introverti mohou při chatování působit zábavným dojmem dobrodruhů, ale když pak ze sebe na rande nevymáčknou ani půl slova, těžko lze navázat na kybernetické okouzlení. Dalším problémem je, že si můžete rozumět, ale prostě nepřeskočí jiskra, není mezi vámi žádná chemie, ačkoliv na internetu se tak mohlo zdát a nemusí jít pouze o to, že profilovka neodpovídá realitě. Případně jiskra přeskočí, ale jen z jedné strany, což může být kolikrát horší, protože na seznamce stačí jednoduše neodepisovat, kdežto v reálném životě musíte druhému sdělit tu smutnou pravdu.
Jinak jsem zde kromě lásky našla i velice dobrého kamaráda, který ač bydlí 150 km ode mě, vím, že když budu mít nějaký problém, můžu mu kdykoliv zavolat a on nejen vyslechne, ale i poradí. Jednou za čas se samozřejmě navštěvujeme.
Kdo potřebuje, nalezne na seznamce třeba parťáka na sport či nějakou jinou společnou aktivitu, ale to už většinou záleží na možnosti filtrování při vyhledávání. K tomuto hledání existuje spíš portál Mevyo, kde zakládáte společné aktivity, případně se k nim přidáváte, ale upřímně i zde někteří hledají partnery. Já se na Mevyo zaregistrovala kvůli fotbalu – hledala jsem pár lidí v Plzni, co by si šli občas kopnout, ale bohužel se zatím moc nezadařilo – místo toho mi píše jistý klučina (konverzace dole). No a někteří hledají na seznamce někoho na sex, ale zde bych na vás, takto zaměřené uživatele, ráda apelovala, abyste zašli radši na nějakou erotickou seznamku. Zkušenosti s tím nemám, ale věřím, že jich existuje také dost.
Závěrem:
Myslím, že skoro každý si projde jistou životní fází, kdy se na nějaké online seznamce zaregistruje, možná i obdobím, kdy tam bude trávit většinu volného času. Někteří tam tráví čas navzdory tomu, že vedle nich třeba zrovna spí jejich partner. Ano, ti lidé na internetu se třebas zdají být vtipnější a víc nás ocení, ale to náš partner je ten, který je tu pro nás v dobrém i zlém, na koho se můžeme spolehnout (alespoň by to tak mělo platit).
Uvědomme si, že reálný život je to, co prožíváme. Že bychom měli utužovat spíše vztahy s našimi reálnými přáteli a zlepšovat se tak i v social skills, a nakonec třeba zjistíme, že už jsme schopní si s někým cizím popovídat, aniž by nám dělala prostředníka klávesnice a internet.
Vím, že to není lehké, zvlášť ve světě, kde si krásná, inteligentní, komunikativní a vtipná holčina musí zaplatit za to, aby se s někým seznámila (narážím na kamarádku a eDarling), ale nevzdávejme to…
Nakonec něco pro pobavení.
Upřímně si myslím, že navzdory tomu, že některé online seznamky vyžadují mít k založení profilu zveřejněnou fotku, lidé se zde cítí anonymně. A anonymita dělá divy (jak je známé například již z davové psychózy). Zde jsou tři z mých asi nejdivnějších konverzací na online seznamce – po gramatické korektuře + konverzace z Mevyo:
Petr: Ahoj. Mohl bych ti poslat své erotické fotky? Jsem trochu exhibicionistický. Jsi moc hezká. Zajímal by mě tvůj názor. Můžem klidně jen pokecat. Ocenil bych to. Jen se ptám, o nic nejde.
Lada: Ahoj, já na tyhle věci vůbec nejsem, možná zkus nějakou erotickou seznamku.
Petr: jde mi jen o názor, nic víc. Byl bych ti vděčný. Můžu zkusit jen jednu?
Lada: Ne, fakt ne. Ale dík, že se ptáš, místo toho, abys to rovnou poslal. Zkus to jinde.
Karel: Ahoj, jsi moc hezká, nepošleš nějakou fotečku? Rád pošlu nazpět.
Lada: Ahoj, děkuji za kompliment. Myslím, že na profilu mám dost fotek, tak se kdyžtak můžeš mrknout tam Mrkající.
Karel: Takže fakt nepošleš?
Lada: Nevidím důvod.
Karel: Tak aspoň v oblečení….Nerozhodný
Roman (10:12): Ahoj, nechceš pokecat?
Lada (10:20): Ahoj, coby ne? Co třeba, Romane, rád děláš?
Roman (10:20): Já rád rybařím.
Roman (10:24): Jsi tu?
Roman (10:26): Jestli nemáš zájem, máš to říct rovnou. Nerozhodný
Lada (10:34): Já tu nesedím celý den, luxovala jsem.
Roman (10:35): Stejně nemáš zájem.
Lada (10:36): S tímhle přístupem ho určitě nějaká mít bude Mrkající.
MEVYO:
XX: Ahoj, tak jak to vypadá?
Lada: Ahoj, bohužel se zatím přihlásili jen tři lidé, to je na fotbálek asi málo.
XX: A nechceš někam zajít? Třeba na kafe?
Lada: Díky, ale ne, hledám tu jen lidi na ten fotbal.
XX: Tak co kdybychom spolu zašli na kafe a probrali tam ten fotbal?
A jaké zkušenosti máte se seznamkami vy? Pište do komentářů Mrkající.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Online seznamky

  1. laskana1pohled 16.6.2017 at 13:15

    Se seznamkama to není jednoduché já mám dobrou zkušenost s lidé.cz a edarling

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code