Na skok do Říma – Vatikán

Se spolužačkou Jančou jsme už delší dobu plánovaly výlet do Itálie, konkrétně do Říma. V tomto článku si můžete přečíst, jak vypadala naše krátká zastávka ve Vatikánu. V dalších článcích ale naleznete, recenzi na CK Vega Tour, jak náš dvoudenní pobyt v Římě vypadal, na co si dát pozor, i kde jsme bydlely.

Když se řekne „Vatikán“, každému se dozajista vybaví hlavně papež. Papeže jsme sice neviděly, ale zato se tento vnitrozemský stát, kde žije zhruba 800 obyvatel, stal naší první zastávkou v historickém Římě. Tento nejmenší stát je suverénní, takže má nejen vlastní policii, ale i poštu (cena známky do Evropy za 1 €). Navíc má i vlastní Eura, takže si sběratelé mincí mohou odnést cenný suvenýr.
Zde jsme ještě s ostatními ze zájezdu vstoupili na Piazza San Pietro (Svatopetrské náměstí), které mě osobně ohromilo nejen svou majestátností, ale také markantním počtem turistů, bohužel převážně u vstupu do Basilica di San Pietro in Vaticano (Baziliky svatého Petra), kam jsme se chystali i my. Zde jsem jednou (a naposledy) ocenila podcenění počasí (což nebylo nic divného, když v Plzni bylo 13°C, zatímco v Římě hlásili 26°C), tedy to, že jsem byla navlečená, neboť spoře oděné dívky měly smůlu – tady jejich vnady nikdo neocení – a musely se zakrýt. Byli jsme tak svědkem nových módních kreací, jako třeba použití šátku či velké zapnuté bundy jako sukně.

 

 
 
Do baziliky se dostanete zdarma a můžete si zde prohlédnout různé architektonické skvosty, nebo si pohladit levý palec Sv. Petra pro štěstí. Fotit je zde možné, ale pouze bez blesku, větší zavazadla je navíc nutné si nechat u vstupu. Celou budovu zdobí obrovská kupole, kam je možné se za 8 € svézt výtahem, za 6 € dojít po schodech (resp. za 8 € vyjet 321 schodů z celkových 551), přičemž zvlášť téměř u vrcholu se pobavíte nahnutými zdmi, takže velikáni mají trochu problém se ustavičně nemlátit do hlavy. Výhled ale každopádně stojí za to. Prohlédnout si z výšky totiž můžete nejen celý Řím i Vatikán, ale podíváte se tak třebas i na Vatikánské zahrady, kam mají jinak přístup pouze pozvaní.

 

 
 
 
 
Zdroj fotek: vlastní

 

Na 321. schodu je navíc i malý krámek se suvenýry, kde jeptišky prodávají převážně růžence, pohledy, či suvenýry s papežem. Já si zde zakoupila pohled a ptala se na již zmíněné mince (taťka je sběratel). Bohužel je neměli, ale jeptiška byla tak ochotná, že mi je směnila za vlastní peníze. Nazpět mi vrátila o Euro méně, ale já nějak nebyla schopná jí to říct. A to hned ze tří důvodů – 1) je to jen Euro, 2) je to přece jeptiška, 3) mít možnost vyprávět historku, jak ho ve Vatikánu okradla jeptiška přeci nemůže každý Mrkající. Poté jsme pokračovali do Říma
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code