Gran Canaria School Of Languages – škola španělštiny

Má desetidenní dovolená na Kanárských ostrovech byla motivována hlavně zlepšením španělštiny. Destinace, konkrétně Las Palmas, byla totiž cíleně vybrána právě kvůli zdejší škole španělštiny Gran Canaria School Of Languages. A nemohla jsem si vybrat lépe Usmívající se.
 

Škola existuje od roku 1964 a za tu řadu let si vybudovala výborné resumé a dokonce získala i některá ocenění. Je zde celkem 6 levelů kurzů (A1, A2, B1, B2, C1 a C2), možná je i výuka po Skypu. Každý kurz začíná vždy první pondělí v měsíci a pokračuje 4-5 týdnů, během kterých jste schopni se zlepšit o celou úroveň. Samozřejmě není nutné navštěvovat školu celý měsíc, ale pokud jste začátečníkem, nebo alespoň začátečníkem pro svou úroveň, je nutné, abyste přišli do kurzu právě první pondělí v měsíci. Každý kurz obsahuje 20 hodin týdně, tedy 4 hodiny (45 minut) denně pro 14 účastníků, kurzy C1 a C2 jsou určeny pro méně studentů a jsou více individuální.
Za týdenní 20-hodinový kurz zaplatíte 170 €, za 25-hodinový (5 hodin je na PC) 202 €. S vyšším počtem hodin (týdnů) jsou kurzy levnější, například za pětitýdenní kurz 20 hodin týdně zaplatíte 600 €. Je možné mít 20 hodin týdně, případně navýšit lekce o 5 až 10 hodin týdně procvičováním na počítači, či soukromými lekcemi s lektorem. Za jednolůžkový pokoj na týden spolu se snídaní poté zaplatíte 259 €, v případě polopenze 308 €. Za lůžko ve dvoulůžkovém pokoji studenti (do 25 let) zaplatí na týden se snídaní 210 €, s polopenzí 259 €. K tomu je samozřejmě nutné připočítat cenu kurzu. Velkou výhodou ubytování v budovách patřících škole je samozřejmě i to, že jsou zde lidé podobných zájmů a máte možnost celý den procvičovat španělštinu.
Škola má pro své potřeby vytvořené vlastní knihy (píší je zdejší lektoři), které nelze zakoupit nikde jinde, než právě zde. Učebnice lze zapůjčit za 10 € s vratnou kaucí 20 €, nebo koupit za 20 € a pracovní sešit pro daný level je za 5 €. Během těch 4-5 týdnů by měla být probrána celá učebnice, kde naleznete gramatiku, slovíčka a různá cvičení. Lektoři ale často nosí také různé pracovní materiály a poslechy.
Škola má k dispozici nejen učební prostory, ale také již zmíněné budovy s ubytováním. První je Best Residence (C/ Pedro del Castillo Westerling 7) vzdálená od školy přibližně 10 minut chůze. Zde jsou jedno- a dvoulůžkové pokoje s vlastní koupelnou, stolem, lampičkou a skříní a společnými prostorami, kde je lednice, mikrovlnka a nádobí. Druhá budova se nazývá Plus Residence a jedná se o prostory, kde je také kantýna. Od školy je vzdálená 2 minuty pěšky a je zde osm dvoulůžkových pokojů se stejným vybavením jako Best Residence. V ceně ubytování je zahrnuta buď jen snídaně, nebo polopenze – je možné si vybrat, zda chcete večeři či oběd, ale jídlo je poskytováno pouze v pracovní dny. Ve všech prostorách včetně školy je samozřejmě free Wi-Fi.
Škola samotná se nachází v ulici C/ Dr. Grau Bassas 27, což je kousek od pláže. Jedná se o patrovou budovu s terasou, kde je možné trávit pauzy. Zde si v kanceláři zakoupíte/zapůjčíte učebnice a pracovní sešity. Vyučování je vždy od 9 do 13 hodin s půlhodinovou pauzou v 10:30 a desetiminutovou pauzou v 11:50. První pondělí ale počítejte v 8 hodin s krátkým pohovorem ve španělštině, kdy budete zařazeni do příslušné třídy dle úrovně španělštiny.
V přízemí jsou nástěnky, kde je možné se zapsat na různé výlety, které škola pořádá, případně najít různé akce.
Všechny informace jsou dostupné na přehledných webových stránkách školy, které je možné přepnout do devíti(!) jazyků – němčiny, španělštiny, angličtiny, polštiny, ruštiny, francouzštiny, italštiny, švédštiny a nizozemštiny.
Má zkušenost:
První den to bylo opravdu vtipné. Sice mám španělštinu už 3 semestry, ale pár měsíců jsem ji neměla a neprocvičovala, takže jsem se pohovoru opravdu děsila. Zpovídala mě lektorka Anna, která se mě ptala, odkud jsem, jak dlouho španělštinu mám, apod. – vše samozřejmě ve španělštině, v jiném jazyce se ve škole téměř nemluví. Bohužel zjistila, že znám pouze přítomný čas (PRESENTE) a minulý (PRÉTERITO INDEFINIDO) se v A2 probíral minulý týden. Byla jsem tedy přiřazena k začátečníkům, tedy úrovni A1, což mi vůbec nevadilo, protože jsem počítala, že za první týden se toho už stihli hodně naučit. Na začátku jsme se měli všichni španělsky představit třídě. Když jsem řekla pár vět, lektorka Marta na mě vyvalila oči a ptala se mě, zda jsem ve správné třídě. Poté se mě ptala, jak dlouho jsem měla španělštinu a také na to, zda si se mnou někdo povídal. Popravdě jsem jí sdělila, že ano, ale že bohužel neumím minulý čas. I přesto mě Marta převelela k Ritě do A2.
Musím uznat, že to bylo to nejlepší, co mě mohlo potkat, protože nelze říct, že bych byla o tolik horší, než zdejší žáci. Věkový průměr třídy odhaduji na 35, respektive jsme zde byli tři studenti (21, 22 a 25) a šest starších lidí (po čtyřicítce), téměř všichni profesoři. Všichni včetně učitelky Rity byli ale skvělí. Každý den jsme procvičovali minulý čas tím, že jsme vyprávěli, co jsme předchozí den dělali a nebyl tak problém se jej naučit.
Musím říct, že mi škola, byť jen pětidenní, dala opravdu hodně. Nebojím se komunikovat s lidmi na ulici, dokonce jsem zde pomocí internetové stránky určené k vzájemnému učení jazyků našla i přátele, setkala se s nimi a povídala si španělsky.
Ubytování a jídlo nejsem schopna hodnotit, neboť jsem bydlela v jednom ze zdejších hostelů a jím kupované jídlo.
Zdroj fotek: vlastní + Gran Canaria School of Languages: Accomodation | Spanish courses [online]. In: . [cit. 2016-07-19]. Dostupné z: <http://www.en.grancanariaschool.com/accommodation.php>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code