Carnaval Las Palmas de Gran Canaria

Za svůj život jsem nezažila něco, co by se dalo byť zdánlivě přirovnat ke karnevalu zde v Las Palmas. Upřímně si myslím, že v České republice ani nemáme svátek či událost takového rozměru. Zdejší karneval totiž trvá téměř měsíc a je plný různých atrakcí, jako je třeba Los Indianos či Desfile de las Drag Queen. V následujícím článku se vám tuto poměrně bláznivou událost pokusím přiblížit. (Videokomentář na konci článku)

Carnaval Las Palmas de Gran Canaria 2017 začal 10. února ve Veguetě na náměstí Plaza de Santa Ana slavnostním zahájením. Osobně jsem se jej neúčastnila a upřímně si myslím, že to ani není potřeba, video zde. Ostatní body programu naleznete zde. Jak si můžete všimnout, letošním tématem celého karnevalu byla 60. léta a hnutí hippies.

Zdroj: La Brújula Ocio y Cultura: Programa Carnaval 2017 Las Palmas de Gran Canaria [online]. In: . [cit. 2017-03-24]. Dostupné z: <http://labrujulaocioycultura.com/evento/programa-carnaval-2017-las-palmas-de-gran-canaria/>

V průběhu celého měsíce je uspořádáno několik průvodů – pro děti, Desfile de las Drag Queen a podobné. Velkolepou přehlídkou je především Gran Cabalgata, která letos začínala 4. března v 17 hodin ve Veguetě a masy lidí společně s alegorickými vozy a party autobusy pokračovaly do Parque de Santa Catalina, což samozřejmě znamenalo i odklon dopravy. Ulicemi se rozléhala hlasitá hudba a po celém městě proudily davy lidí v kostýmech. Večer po průvodu pak byla v Parque de Santa Catalina asi největší párty jakožto uzavření zdejšího karnevalu, na kterou sem ročně přijíždí stovky turistů z celého světa.

Jedním z nejočekávánějších bodů programu je volba královny, a to běžná (Gala de la Reina), volba královny – babičky (zde nevím, jak titul vhodně přeložit – Gala de la Gran Dama), volba dětské královny (Gale de la Reina Infantil) a nakonec velice oblíbená volba královny/krále Drag Queen (Gala Drag – velkolepé představení výherce sledujte zde).

Událost, kterou jsem si neskutečně užila, byla Los Indianos ve Veguetě, kdy po sobě místní hází dětský zásyp. Více informací naleznete v podrobnějším článku. Jinak je zde během karnevalu každý víkend party v Parque de Santa Catalina před muzeem vědy a technologie (Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología). Pokaždé je zde neuvěřitelné množství lidí, většina v kostýmech a okolo jsou stánky s jídlem a pitím.

Závěr karnevalu byl oslaven tzv. „Pohřbem sardinky“ (Entierro de la Sardina), který začíná průvodem doprovázejícím obří rybu na Playa de Las Canteras. Zde je tato ryba vyslána na moře, zapálena, čímž je odstartován velkolepý ohňostroj. Video z letošní akce můžete pozorovat zde. Pro ty, kteří by snad neměli karnevalu plné zuby, začíná koncem karnevalu v Las Palmas karneval v Maspalomas, je ale výrazně kratší.

 

Má zkušenost:

Zprvu jsem byla z karnevalu nadšená, ale musím uznat, že mě to dost brzy přešlo. Již po dvou večerech jsem byla schopná dát dohromady recept na to, jak si tuto kratochvíli užít:

  1. obléct si na sebe co nejmíň (a pokud možno něco dámského, nehledě na to, jakého jsi pohlaví),
  2. být co nejhlučnější,
  3. co nejvíc se opít.

Hudba na party za Parque de Santa Catalina je totiž výlučně španělská, většinou se jedná o reggaeton, což rozhodně není pro každého. Navíc je zde hlava na hlavě, takže je těžké se hnout, co více – převážně se pochopitelně jedná o opilé lidi. Zde musím varovat(!) – prozatím vím o 4 případech krádeže mobilního telefonu (a to jsem zde zatím pouze 2 měsíce), 3 z nich byly ukradeny během karnevalu. Kamarádka měla kabelku na prsou, držela se za ruce s ostatními, kteří se chtěli přesunout na jiné místo, přičemž po průchodu davem zjistila, že kabelka je otevřená a mobil nikde!

Další věc, která mě poněkud iritovala, byla ta, že během karnevalu nebylo o víkendech možné používat kola ByBike, neboť byla pod údržbou. Samozřejmě chápu, že karneval byl vhodným okamžikem k opravě kol, nicméně 4 víkendy za sebou se mi zdají mnoho.

Co se mi ale na karnevalu a lidech zde líbí, je to, že je naprosto jedno, zda jste staří, mladí, tlustí, tencí, či dokonce jakého jste pohlaví. Během karnevalu si prostě můžete obléci naprosto cokoliv a užít si super zábavu.

Zdroj fotek i videí: vlastní

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code