Ubongo

Jste milovníci Tetrisu, ale začíná vás pomalé padání různých tvarů dílků bavit? Pak zkuste Ubongo!
Zdroje všech obrázků: Společenské deskové hry – SVĚT-HER.CZ: Ubongo [Foto]. Dostupné z: <http://www.svet-her.cz/ubongo-3/>
Jedná se o hru, kde jde hlavně o rychlost a logické myšlení. Nejprve si vyskládáte na herní plán barevné drahokamy a umístíte na něj figurky do šesti pruhů. Potom si připavíte kartičky a jednotlivé dílky, každý by měl mít 12 různobarevných dílků. Hrací karty jsou oboustranné, takže můžete dle libosti vkládat buď 3 nebo 4 dílky do předpřipravené sítě.
První hráč hodí kostkou (někdo jiný po dopadu otočí přesýpacími hodinami) a podle obrazce, který padl, si na své hrací kartě naleznete, jaké si máte vzít dílky. Snažíte se je v čase určeném přesýpacími hodinami vložit do sítě na kartě tak, aby byly všechny použité a políčka na síti vám pod díly zmizela. Když se vám to povede, řeknete „Ubongo!“ a rychle se posunete figurkou a vezmete si dva drahokamy v řadě, kam jste se pohnuli (nevadí, když na jednom poli stojíte dva). Drahokamy ale musíte stihnout vzít, než se písek přesype! Jinak máte smůlu. Snaha je sbírat drahokamy stejné barvy.
Kdo řekne „Ubongo!“ jako první, může se posunout až o tři políčka, kdo jako druhý až o 2 atd. Tato výsada se nemění ani při jiném počtu hráčů.
Když se herní plán vyprázdní (nezbyly žádné drahokamy), spočtete si, kolik drahokamů s nejhojnějším výskytem (na jejichž barvu jste se zaměřovali) u sebe máte. Kdo má nejvíc drahokamů jedné barvy vyhrál. Pokud se toto číslo s někým shoduje, počítáte, kolik drahokamů jedné barvy máte u druhé nejčastější barvy.
Hra zabere tak 30 minut a je vhodná pro 2-4 hráče.
Má zkušenost:
Další návštěva Kavenu, další hry. Byla jsem tam s Jančou a jejím kamarádem z rodné hroudy Péťou. Na nastartování pozornosti jsme samozřejmě zvolili milované Dobble. A když už jsme v té hře, kde jde hlavně o rychlost, pozornost a řvaní byli, navrhla Janča jako další Ubongo. Vůbec jsem netušila, o co jde, ale rozhodně si takovou hru chci zahrát častěji.
Skládání šlo dobře, ale samozřejmě se mi asi tak 3x stalo, že jsem se do času prostě nevešla (myslím, že je to tak 20 vteřin).
Navíc jsem na konci byla úplně v pravém políčku, ale drahokamy zbyly už jen v levém pruhu, takže mi trvalo dvě hry, než jsem se k nim dostala, takže člověk musí přemýšlet i nad tím.
Člověk musí rychle objevit 1) kde je symbol stejný jako na kostce, 2) popadnout správné díly, 3) správně je vložit na síť, 4) říct „Ubongo!“, 5) přelítnout očima sloupce, kam se chcete posunout (kde je nejvíc drahokamů barvy, jakou sbíráte) a co nejblíž máte další vhodné sloupce, 6) kouknout na časomíru a ve chvíli, kdy se písek přesype zařvat „Konec!“, „Čas vypršel!“ nebo podobnou blbost, abyste protivníky upozornili, že vy jste nejlepší a drahokamy jsou vaše Usmívající se.
Já se těmito kroky řídila a nejspíš i proto jsem vyhrála Usmívající seNevinný.
Jak jsem tak sjížděla ceny, není zrovna nejlevnější – něco přes 700 Kč. Existuje ale také cestovní verze, která je levnější. Také naleznete další verze, ale klasika byla supr, tak proč nezačít s ní? Takže – Kdo si půjde zahrát Ubongo? Mrkající
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code