Malý princ

Ne, opravdu tu nebudu psát o populární knížce poloviny 20. století. Upřímně jsem ji ani nečetla. Také proto mi planetky, beránci, lampy, stromy a sloni ve vesmíru nedávali moc smysl. A kde jsem se s těmito zobrazeními setkala, když ne v knize? No přece ve stejnojmenné stolní hře, tedy celý název zní Malý princ: Udělej mi planetu!
Zdroj: Planeta Her – Společenské deskové hry: Malý princ: Udělej mi planetu! a Planetaher.cz – společenské, deskové a karetní hry [Foto]. Dostupné z: <http://www.planetaher.cz/detail/deskove-hry/maly-princ-udelej-mi-planetu/#>
Účelem je postavit planetku, ale soutěživé typy teď zklamu – to se povede každému. O vítězství rozhodne až spočítání bodů – i to může být na hře sympatické. Narozdíl od spoustu jiných stolních her hra pro všechny končí ve stejnou dobu a tak nikdo nesedí na zadku a nezírá, jak se baví ostatní, ať už s pocitem vítězství či prohry.
Hra se skládá z 80 čtvercových puzzlí, přičemž jedna planetka má rozměry 4×4, tedy 16 dílků a hra je v tom případě maximálně pro 5 hráčů. Puzzle jsou různé, podle umístění – jsou zde rohy, kraje a vnitřek obrázku planety. Podle tohoto rozdělení na nich naleznete různé subjekty. Rohy určují, jaké předměty a postavy máte ve svém zájmu sbírat a kolik bodů vám přinesou. Pokud tedy například narazíte na Lampáře, budete chtít sbírat hlavně lampy, atp. Jsou zde také baobaby, které vám mohou i uškodit – ve chvíli, kdy se na vaší planetce objeví tři, kartičky s nimi obracíte a tím přicházíte o body z činitelů, se kterými kartičku sdíleli. Dalším škůdcem mohou být také malé sopky – kdo jich má konci hry nejvíce, odečte si počet bodů, kolik sopek se na jeho planetě vyskytuje.
Kartičky si ale netaháte jak chcete – vždy někdo začne a vybere, z jakého umístění chce tahat. Dílky se obrátí, aby bylo viditelné, co na nich je. První hráč si vybere a určí dalšího hráče, který bude moct ze zbylých puzzlí vybírat. Tím se samozřejmě hra stává zajímavější, protože můžete taktizovat! Můžete se „dohadovat“ s ostatními hráči, říkat jim své myšlenky a také s nimi trochu manipulovat, aby ten poslední díl, například s baobabem, zbyl na někoho, kdo už má dva. Ten, kdo si ale „vybírá“ jako poslední, může alespoň v příštím kole volit jako první.
Zdroj: Planeta Her – Společenské deskové hry: Malý princ: Udělej mi planetu! a Planetaher.cz – společenské, deskové a karetní hry [Foto]. Dostupné z: <http://www.planetaher.cz/detail/deskove-hry/maly-princ-udelej-mi-planetu/#>
Má zkušenost:
Hra byla super! Jelikož jsem ukecaná, odhodlaně jsem se snažila manipulovat ostatními. Protože když nakonec zbydou dva díly (přičemž jeden je pro vás mnohem větší zlo, než druhý), můžete ostatní přesvědčit, že právě ta „horší“ puzzle uškodí mnohem víc druhému hráči než vám, a tak zagitovat protihráče, který byl na řadě před vámi, aby dal další tah pod palec vám.
Ačkoliv to pro mě vypadalo s vítězstvím dost nadějně, nakonec vyhrál Michal, který hru určitě nehrál poprvé a tolik se k našim činům nevyjadřoval a byl nejnenápadnější – přitom měl nejvíc sopek!
Hra nám zabrala asi půlhodinku až tři čtvrtě (v 5 lidech), cena se pohybuje okolo 450 Kč.
Takže ať už jste tichá voda nebo mluvit stříbro, vrhněte se do pohádkového světa Malého prince Usmívající se!
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code