Labyrint: Útěk / The Maze Runner

Po shlédnutí filmu Labyrint: Útěk (The Maze Runner) v kině jsem byla pevně rozhodnutá, že si musím přečíst knížku. Tedy spíše knížky – jedná se o trilogii. To mě v přesvědčení sehnat knihu, přestože – jak se znám – to pro mě znamená ponocovat, neboť při zažrání se do knihy jsem schopná mučit oči i do tří do rána, jen utvrdilo. Přece nebudu čekat rok na další díl! Byla jsem ale hodně překvapená.
Zdroj: James Dashner: Maze Runner Series [Obrázek]. Dostupné z: <http://jamesdashner.com/books/maze-runner-series/>

Ačkoliv je kniha v originále vydaná už od roku 2012, k nám se dostala až tento rok a vzhledem k nedávnému uvedení filmově zpracovaného příběhu do kin, má kniha obal už s fotkami z filmu. Tuto populární knihu napsal James Dashner, který příběh Thomase (hlavní hrdina) rozvedl v jednotlivých sekcích do čtyř knih – The Maze Runner (Labyrint: Útěk), The Scorch Trials (vyjde 1. 12. 2014), The Death Cure (pravděpodobně vyjde 2. 6. 2015) a The Kill Order (zatím není známo, kdy vyjde, ale jedná se pouze o doplňující díl, který má vysvětlit začátky celého příběhu).1 Co se českých názvů týče, ráda bych je zveřejnila, ale nejsou na všech portálech stejné. Kdo umí anglicky, obrázek si jistě udělá sám.
Příběh vypráví o Thomasovi, který se jednou ocitne na divném místě a jediné, co si pamatuje, je jeho jméno. Na tomto místě – Placu – jsou chlapci jako on, kteří zde vytvořili komunitu, snaží se dodržovat pravidla si určená a hledat odtud únik ven. Není to ale jednoduché, neboť za zdmi placu je bludiště, které se k tomu všemu mění. V noci ho obývají rmutové – odporná zvířecí stvoření, která mají aspekty strojů a lační po krvi.
Thomas brzy o Placu zjistí, jak to tam chodí, ačkoliv na některé otázky stále ne a ne dostat odpovědi. Pozná nové přátele – nejmladšího člena Chucka, zástupce vůdce Newta, ale také zjistí, na koho si dávat pozor – na jednoho z kápů Gallyho, a vůdce celé komunity, Alby, ho také nemá extrémně v lásce.
S Thomasem se ale na tomto místě začaly dít divné věci, divnější než dříve. Nejen, že sem, stejně jako jeho, pošlou dívku, navíc má ta dívka být poslední…
Má zkušenost:
Překvapila mě Er forma, kterou jsem naposled viděla snad u Harryho Pottera. Samozřejmě žertuji, ale musím uznat, že mých několik posledních čtenářských pokusů (včetně Zelené míle), bylo psáno Ich formou. Knihu jsem jinak opravdu hltala, ale snad poprvé mi přijde film lepší. Mám-li trochu spoilerovat, třeba Alby má ve filmu spíš kladnou roli, ačkoliv konec ho čeká stejný jako v knize. Také více divošský styl života se mi ve filmu líbí mnohem víc (v knize mají chlapci elektřinu a různé spotřebiče). Hlavně sled událostí v knize a filmu je jiný a ten ve filmu mi stejně jako způsob útěku z labyrintu přijde mnohem sympatičtější.
Osobně doporučuji spíš film, ale kdo udělá obojí jako já a bude moci porovnat rozdíly, ať mi určitě napíše svůj názor Mrkající.

1Databáze knih: James Dashner. In: [online]. [cit. 2014-10-15]. Dostupné z: <http://www.databazeknih.cz/autori/james-dashner-59893>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code