Temné kouty/Dark Places (Gillian Flynn)

Poté, co jsem si přečetla knihu Gillian Flynnové Zmizelá (kterou jsem četla kvůli stejnojmennému filmu), a hlavně poté, co jsem o této spisovatelce psala článek a zjistila, že má napsané zatím „jen“ tři knihy, jsem se rozhodla je všechny přečíst. Temné kouty byly velmi zvláštním čtivem, protože hlavní hrdinka vlastně není žádnou hrdinkou…
Temné kouty
Zdroj: Knihy | Databáze knih: Temné kouty – Gillian Flynn [Obrázek]. Dostupné také z: <http://www.databazeknih.cz/knihy/temne-kouty-180131>

Americká spisovatelka Gillian Flynnová má za sebou zatím tři velmi úspěšné thrillery, které byly publikovány dokonce v osmadvaceti jazycích – Ostré předměty (Sharp Objects), Temné kouty (Dark Places) a Zmizelou (Gone Girl). Tyto knihy vydávala vždy po třech letech (do ČR se dostaly pochopitelně déle). Nyní jsou to už tři roky, co vydala Zmizelou, třeba nás v tomto roce překvapí novým bestsellerem.
Libby Dayová je přeživší masakru v Kinnakee. Bylo jí pouze 7 let, když její starší, 15tiletý bratr Ben vyvraždil celou její rodinu – matku Patty a dvě sestry Michelle a Debby. Libby jeho řádění jen se štěstím unikla, nebo ne?
Po 25 letech se na popud „Vražedného klubu“, trochu zvrácenými „fanoušky“ tohoto zločinu, kterým tato záhada vrtá hlavou a s uvězněním Bena se nespokojili, vydá dokázat, že její svědectví, v němž určila Bena jako pachatele, bylo pravdivé. Jak se ale ukáže, nemusí to tak úplně být…
Má zkušenost:
V knížce se opět střídají různé pohledy, stejně jako ve Zmizelé. Tentokrát se ovšem nejedná o Ich formy, nýbrž Ich formou jsou psané pouze Libbyiny zážitky z přítomnosti, které se střídají s Er formami z toho, co se onoho dne dělo převážně matce Patty a bratru Benovi.
U některých momentů je člověk až nešťastný z toho, že Patty si například myslela, že Ben udělal tohle a tohle ze zvrácených důvodů, ale ve skutečnosti je tomu úplně jinak. Různé skutečnosti se tak v knize geniálně prolínají, až dojde na překvapující konec.
Co je na knize také zajímavé, je to, že Libby není žádná typická „hrdinka“. Krade, nechce pracovat a finanční zdroje získává z dobroty ostatních. Vtipné je, že tento fakt ani nechce změnit a je jí to jedno. Je dost podivující, že by se po 25 letech vydala takto hledat pachatele, aniž by se o to pokusila dříve, ale takové už knihy a filmy bývají.
Těším se, až brzy zhlédnu stejnojmenný film v hlavní roli s Charlize Theron (která je opravdu hezká, ačkoliv Libby taková dle knihy být nemá) a to i přesto, že na csfd má opravdu chabé hodnocení. Uvidíme.
Knihu každopádně opravdu doporučuji, je zde plno napětí, strachu i dobrodružství.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code