Ledové oči/Kalte Augen – Katrin Stehle

Podruhé jsem někde slyšela/viděla jméno Gunnar a podruhé je to psychopat! To jméno znám konkrétně z filmu Terkel má problém a nyní i z knihy Ledové oči, kterou jsem si koupila za 19 Kč v Levných Knihách s představou, že budu bůhvíjak dlouho sedět v čekárně na chirurgii a nebudu mít do čeho píchnout. A není to špatné počtení.
Ledové oči
Zdroj: Knihy – Internetové knihkupectví – Knižní nakladatelství Fragment: Zločin – Ledové oči SLEVA 15% [Obrázek]. Dostupné z: <http://www.fragment.cz/prehled/knihy-pro-deti-a-mladez/romany-povidky-pribehy/zlocin/zlocin-ledove-oci-s327561127>

Kniha Ledové oči je od německé spisovatelky Katrin Stehle. Byla vydána v roce 2012 a je nevhodná do 15 let, ačkoliv sprostá slova jsou zde spíš minimálně a tematika není až tak šokující a zvrácená. Je psaná ICH formou, kde se autorka vžila do problémů patnáctileté dívky. V této edici vydala spisovatelka také knihu Černý sníh.
V knize se seznámíme s 15tiletou Kirou, která se s dalšími kolegy – redaktory školního časopisu – vydala do Berlína. Zde se ale ztratí a pomůže jí neznámý kluk Gunnar. Když ji Gunnar doprovází zpět k jejímu hostelu, zjistí, že toho mají opravdu hodně společného. Chlapec se jí navíc líbí, takže po menším zaváhání souhlasí, že si vymění telefonní čísla.
Po jejím návratu do rodné vísky zůstávají v kontaktu, ale dívka si všímá, že chlapec je poněkud úzkostlivý a často mění nálady. Není ale čemu se divit – měl opravdu krušné dětství. Kira se mezitím snaží vyrovnat, že její dětské přátelství s Beke a Dirkem, kteří se dali dohromady už není, co bývalo. Tři jsou prostě někdy moc. Jak se její nová láska vyvrbí a kam až může dojít psychická labilita si můžete přečíst v děsivém příběhu.
Má zkušenost:
Z knihy jsem byla místy až zoufalá – jak může bejt ta holka tak blbá? Na druhou stranu se do ní člověk vžije, není psaná nijak složitě a zážitky a pocity Kiry nám jsou tak nějak povědomé. První třetinu knihy jsem přečetla v čekárně, další dvě jsem četla do noci. Ačkoliv jsem s pohnutkami hlavní hrdinky často nesouhlasila, líbí se mi, když se do knihy zahryznu a čtu, i kdybych neměla spát.
Teď budu trochu spoilerovat (ačkoliv to se mi povedlo už v úvodu článku), ale čtenář stejně tak nějak stále očekává, že Gunnar je psychopat. Já četla dál hlavně proto, že jsem se chtěla dozvědět, jak moc velký blázen chlapec je. Téma je opravdu zajímavé a odvážné. Člověk si může říkat, že něco takového by se mu nestalo, ale opak je často pravdou. Psychický teror, kdy dívka (či naopak chlapec) nevidí ve vztahu žádnou budoucnost, ale zůstává v něm jen proto, že ji partner psychicky vydírá a tvrdí, že bez ní nemá jeho život smysl, a že si v případě rozchodu „něco udělá“, není žádnou raritou. Známá skočila „z nešťastné lásky“ pod vlak a co má pak dělat ten chudák kluk, který si navždy ponese vinu za její smrt, přestože za ni prakticky nemůže.
Za 19 Kč dobrý, po přečtení bych byla schopná dát i víc. Vlastně jsem byla nadšená i z toho, že jsem po delší době měla v ruce knížku, přece jen na to není teď tolik času.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code