Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo

Celý týden od 7. do 14. února 2016 jsme s přítelem a mými rodiči strávili v obci Podhájska v Penziónu Energy I, kde jsou termální lázně. Jelikož jsme se nechtěli celý týden jen máchat a válet, Tom objevil blízkou hvězdárnu (asi 33 km) s planetáriem, kam jsme se rozhodli jet. A návštěva to byla vskutku fenomenální Usmívající se.

 

Zdroj: Slovakia.travel: Hvezdáreň Hurbanovo [fotka]. In: . [cit. 2016-02-15]. Dostupné z: <http://slovakia.travel/hvezdaren-hurbanovo>

Hvězdárnu založil Dr. Mikuláš Konkoly Thege za vlastní peníze vedle svého sídla. V roce 1871 byla založena astrofyzikální observatoř a patřila k jedněm z prvních v Evropě. Dr. Konkoly byl velmi vzdělaným člověkem. Původně byl statkářem, vyznal se ve hvězdách, byl politikem, uměl hrát na klavír na koncertní úrovni a dokonce i komponoval. „Svou“ hvězdárnu miloval natolik, že své jmění daroval státu pod podmínkou, že hvězdárna v Hurbanovu zůstane. V meziválečném období byly některé dalekohledy a přístroje odvezeny do jiných států, dnes se některé vrací, například dalekohled z Maďarska, kde observatoř zaniká.

 

V současné době je hlavním posláním hvězdárny sledovat změny na Slunci a zaznamenávat, shromažďovat a zpracovávat poznatky z astronomie a příbuzných věd a zprostředkovávat je veřejnosti. Ve Slovenské ústřední hvězdárně Hurbanovo naleznete také muzeum, kde jsou vystaveny různé nástroje a přístroje vázající se k astronomii a fotky planet a souhvězdí. V muzeu je také plátno, kde vám ukáží asi 15 minutové video s prezentací, kde se dozvíte o historii observatoře a planetária více. Dále si zde můžete samozřejmě koupit nějaké suvenýry (knihy, magnetky atp.). V planetáriu vám pak budou ukázána známá souhvězdí, dokonce zde mají i animace pro děti, takže se nemusíte bát, že by se vaše ratolest nudila.

 

 

 

 
Uhodnete, co dělá v planetáriu medvěd?

 

Za návštěvu muzea, planetária a historické budovy, kde je při hezkém počasí možno nahlédnout do dalekohledu a vidět tak třeba kus vesmíru, zaplatíte 3,5 €, pro děti a ZTP je vstupné zvýhodněné. Návštěvní hodiny se dle měsíců liší, ale možné jsou i hromadné vstupy pro předem objednané skupiny.

 

Zdroj fotek: vlastní

 

Hvězdárna se v Hurbanovu nachází kousek od Tesca, v uličce, kde byste ji jen těžko hledali. Adresa je Komárňanská 134, Hurbanovo. Pokud byste se zde chtěli zdržet déle, v Hurbanovu je i pivovar Zlatý Bažant Hurbanovo, věřím, že pro zájemce je možné domluvit prohlídku.

Zdroj: Google Maps – Hurbanovo, Komárňanská 134

 

Má zkušenost:
Jelikož bylo v pátek 12. 2. 2016 zataženo, byli jsme jedinými návštěvníky. V jednu chvíli nás tak vlastně obsluhovali 4 zaměstnanci (my byli také 4) a byl to velice příjemný, svěží a osobní přístup. Paní průvodkyně přidala i nějakou tu vtipnou historku z natáčení a v planetáriu nám ukázala i animace pro děti, které byly moc pěkně zpracované. Celá projekce v planetáriu mě vlastně nadchla ze všeho nejvíce. Na závěr jsme se šli podívat do historické budovy, která má původní mechanismus otáčení kopule, jenž nám pan průvodce spolu s ostatním zařízením ukázal.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code