Gran Canaria – Las Palmas

V červenci 2016 jsem jela sama na Kanárské ostrovy, konkrétně do města Las Palmas, abych zde načerpala nejen energii, ale hlavně i trochu té španělštiny ve zdejší škole Gran Canaria School of Languages. Ve výsledku jsem se sem po půl roce vrátila na 4,5 měsíce coby Erasmus studentka. Co zde můžete podniknout, nebo kde bydlet, naleznete dále v článku.

 

Las Palmas je největším městem Kanárských ostrovů a považuje se tak za hlavní město tohoto autonomního společenství. Leží na severu ostrova Gran Canaria a má 400 000 obyvatel. Díky této své pozici je zde větrno a často zataženo, na rozdíl od jihu ostrova (třeba v Maspalomas). I proto zde potkáte spoustu sportovců, hlavně surfaře, kajakáře, či běžce.
A kde je možné se slunit? Nejznámější a nejrozlehlejší je rozhodně Playa de Las Canteras, která se nachází na východě města a měří přes 3 km. Podél této pláže je promenáda (Paseo de Las Canteras) s mnoha obchůdky, kavárnami, vinárnami, restauracemi i bary. Najdete zde většinu turistů, neboť je zde příjemný, jemný písek, jen zřídka kameny a na plážích je navíc i několik sprch.  Díváme-li se na oceán, pravý konec pláže se nazývá La Puntilla. V této části kotví lodě a je zde část pláže nazývaná Playa Grande, kde je nejjemnější písek, přístup do vody je bezpečný – bez skal a díky přírodnímu skalnatému útvaru La Barra, který je od pláže vzdálený necelý 0,5 km, je zde voda nejteplejší a s nejmenším množstvím vln. Na útvar La Barra je možné vylézt, ale skály mohou být kluzké a jsou zde mořští ježci, nicméně jsou většinou odplaveni proudem do děr, takže není třeba se bát. Pokračujeme-li dále na druhý konec pláže, najdeme malinkou pláž (přímo u obchodu ALE-HOP), nazývaná La Chica. Tato pláž už je kamenitější, ale odtud doporučuji plavat až k La Barra, nejlépe s potápěčskými brýlemi a se šnorchlem, neboť zde žije velké množství ryb, dokonce i barevných – to vše kousek od pláže. Dojdeme-li na druhý konec pláže, objevíme La Cicer – část, kde natrefíte hlavně na surfaře, takže na opalování nic moc. K pozorování větších vln či cvičení na přilehlém workoutovém hřišti, je ale tato část ideální. Na severovýchodě města je pak Playa del Confital, což je přírodou prodloužená Playa de Las Canteras. Sem chodí převážně místní a jelikož zde čtyřnozí mazlíčci nemají zákaz vstupu, také pejskaři. Na všech plážích, ale i po celém městě, jsou jinak různá hřiště pro děti, ale také hřiště na hraní volejbalu, ringa a podobných sportů. Blízko pláží jsou také často workout hřiště, kde si můžete zacvičit, případně si ve zdejší škole MOJOSURF můžete za 5 € pronajmout surf/bodyboard, či se zapsat přímo na lekce.

 

 

 

Ve městě je hned několik zajímavých míst, kam je dobré zavítat.
Jako první musím dozajista zmínit lokalitu Vegueta, což je zdejší historické centrum. Najdete zde Katedrálu svaté Anny (Catedral de Santa Anna) a rovněž přilehlé náměstí Plaza de Santa Anna. Poblíž najdete i další menší náměstíčka, jako je Plaza del Espíritu Santo či Plaza de Santo Domingo. Navštívit zde také můžete muzeum El Museo Canario založené roku 1879 (Po-Pá 10-20 a So, Ne, Svátky 10-14), případně se podívat na Casa de Colón, což je dům, kde před svou plavbou za objevením Ameriky pobýval Kryštof Kolumbus (Colón je španělsky Kolumbus). Na Plaza de Santa Anna se často konají koncerty, důležitý je zde ale čtvrtek a Calle Mendizábal – právě ve čtvrteční večery se zde totiž shromáždí téměř celé město, aby zde popíjelo a jedlo tapas za velmi příznivé ceny. Já nejčastěji chodila k La Champiñonería, kde mají naprosto výborné tapas 1,5 € za kus, dáte-li si k tomu pivo či víno, platíte 2,5 €. Ovšem oproti jiným podnikům má tento menší nevýhodu, neboť tapas nejsou vystavené, nicméně skutečně vynikající!
Přejdete-li hlavní silnici GC-5, obchůdky kolem vás se rapidně změní. Dostanete se totiž na Calle Triana, což je ulice plná obchodů s oblečením, kosmetikou, parfémy, botami, šperky a dalšími produkty, převážně známých značek. Poblíž je také divadlo Teatro Pérez Galdós.
Další místo, které stojí za zhlédnutí, je také zdejší městská zahrada Ciudad Jardin, či blízké zahrady Jardines de Doramas. Blízko severního cípu Playa de Las Canteras je také zdejší hrad (nebo spíš minihrad) Castillo de la Luz, který je nedávno renovovaný, ukrývá galerii umění a dostanete se sem za 4 €.
 
Mně osobně se velmi líbí Parque de Santa Catalina. Auta sem nemají přístup, takže zde jezdí jen autobusy, je zde klid, hřiště pro děti, ale i posezení, kde se můžete najíst či si třeba zahrát šachy. Také je zde možnost si půjčit kolo (po celém městě je celkem 150 kol) a dojet k jedné ze 13 stanic, kde ho můžete nechat – více informací o bybike zde (update: nyní přešli na sitycleta). Poblíž parku je spoustu obchůdků, kaváren či restaurací, ale také muzeum vědy a technologie Museo Elder de la Ciencia y la Technología. Vstup stojí 6 € (pro děti a studenty 3 €), přičemž k němu dostanete i vstupenku do 3D kina a Robocoaster, kde vám simulují horskou dráhu. Samozřejmě dostanete i program, kde jsou časy různých předváděček a krátkých filmů – hrají 2 různé filmy několikrát denně vždy buď ve španělštině či angličtině. K vidění je toho mnoho, různé optické iluze a zábavně zobrazené fyzikální zákony vždy se španělskými i anglickými vysvětlivkami.
Autobusová doprava (Guaguas) je celkem přehledná, nicméně v autobusech nehlásí, kdy jste na které stanici a dochvilnost Španělům také moc neříká :). Žluté autobusy jsou městskou hromadnou dopravou a jejich trasy se sbíhají na dvou hlavních autobusových nádražích – San Telmo a Santa Catalina. Jízdní řády jsou ke stažení zde. Plánujete-li více cest, doporučuji si zakoupit ve stánku v parku Santa Catalina kartičku za 10 €, kde 1,5 € stojí daná karta a 8,5 € stojí 10 jízd – kartu je pak možné nabíjet, ale vždy minimálně na těch 10 jízd, nicméně karta je přenosná. Stačí s ní při nástupu pípnout u řidiče jednou za každou osobu. Pokud chcete platit přímo u řidiče, bude vás to stát 1,4 € za osobu.
Meziměstské hromadné dopravě pak vévodí modré autobusy s hlavním nádražím v San Telmu a Santa Catalině, ale pozor – jejich nástupiště jsou pod zemí! Některé spoje jedou přímo do cílové destinace, jiné po cestě staví, vše je přehledně vysvětleno v jízdních řádech. Doprava je to nicméně tak či onak opravdu rychlá. Pokud si chcete Las Palmas pořádně prohlédnout a udělat si celodenní výlet, můžete využít červeného turistického autobusu Hop On Hop Off (zde je o něm a mém výletě článek).
V Las Palmas je několik nákupních center (centro comercial) – CC El Muelle poblíž Santa Cataliny, trochu větší CC Las Arenas na jižním cípu Playa de Las Canteras, poblíž kterého je i Plaza de Los Jardines Del Atlántico s posezením, workoutovým hřištěm a poblíž je i Auditorio Alfredo Kraus. Dále CC El Corte Inglés, kde nejsou jednotlivé obchody, nýbrž se jedná o jeden velký obchod s různým zbožím na každém patře, a nakonec vzdálenější CC Siete Palmas. Mě však nejvíce zaujal obchod Kactu’s, kde za super ceny nakoupíte spoustu suvenýrů od nádobí (včetně panáků), přes hudební nástroje, magnetky, trička či praky, až po různé zdejší salsy, kaktusovou marmeládu či něco dobrého k pití. Krámek je v CC Las Arenas, ve Veguetě blízko katedrály svaté Anny (největší) a nakonec na rohu Parque de Santa Catalina, blízko kterého je i další super obchůdek s dárky ALE-HOP, který naleznete rovněž u pláže.
Co se jídla týče, dobře, ale dráž se najíte v restauraci La Marinera na severním konci Playa de Las Canteras, dobře a levněji se ale najíte i v Amigo Camilo (hlavně ryby a mořské plody). Já si pochutnala i v Restaurante El Tipico Español, nebo v zapadlé pizzerii La Pizza, kde jsem si dala výborné lasagne za 7,20 €. Pokud se však chcete najíst pod 8 €, můžete vzít za vděk i některou z vietnamských restaurací, kde mají také ryby, ale většinou je jídlo tučnější. Samozřejmě musíte ochutnat i zdejší tradiční jídlo Paella, na pláži většinou od 13 €, případně pro pár za 24 €, já ji měla ve Veguetě za 8,5 €. Co je výhodou, objednáte-li si vodu, všude dávají 0,5 l lahve. Co vás jistě také překvapí je Restaurante Cervecería Gambrinus, ale jedná se pouze o jméno a české pivo zde nenajdete. (Brzy budu publikovat článek o vícero různých restauracích.)
Zdroj fotek: vlastní
Budete-li bydlet blízko Playa de Las Canteras, je zde mnoho úzkých ulic s malými obchody s jídlem, otevřeno je většinou od 8:30 do 21, někde přes odpoledne (13-16) zavírají. Je zde také plno lékáren, které rozhodně nepřehlédnete, neboť mají venku světelně označený křížek, tedy typický znak lékáren.
Má zkušenost:
Já do Las Palmas přiletěla v neděli 10. 7. 2016 na letiště LPA. Bohužel bylo po osmé hodině večerní, špatné počasí a autobus mi jel až za hodinu, takže jsem si do hostelu vzala taxík. K mému hostelu to bylo za necelých 40 €, ale taxíkem jsem musela vzít za vděk i cestou domů, neboť jsem jela v 5 ráno a autobusy nejezdily. Pokud vás však bude víc, rozhodně doporučuji pronajmout si auto.
Hned na začátku pobytu také doporučuji navštívit informace na Paseo de Las Canteras, kde si můžete vzít letáky, brožurky, ale pán vám určitě skvěle poradí co podniknout a vyznačí vše na mapce (informace jsou blízko Restaurante Gran Playa). V Las Palmas se často konají také různé festivaly, o kterých se zde také dozvíte potřebné informace. Chcete-li zajet i do nějakého zábavního parku či Aquaparku, doporučuji jet do Maspalomas, zdejší akvárium Acuario Poema del Mar totiž bohužel ještě není dostavěné (mělo by se otevírat na jaře roku 2017).
Jinak jakoby bylo celé město posedlé TripAdvisorem, všude jsou nálepky, abyste dávali na tento portál recenze, přičemž ho spoustu podniků používá vlastně jako své webové stránky.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code