Dobble

Tak jsem byla s přáteli zase po dlouhé době v Kavenu a můžu říct, že to byl fakt skvělý večer. Zahrát jsme si stihli hned několik her, přičemž první, rozehřívací, byla hra Dobble.
Zdroj všech obrázků: Svět deskových her – společenské deskové hry a hlavolamy: Dobble | Karetní hry [Obrázek]. Dostupné z: <http://www.svet-deskovych-her.cz/dobble-p-1360.html>
Tato hra potrénuje hlavně váš postřeh. Dobble se skládá z 55 kartiček (které mají ovšem tvar kruhu). Na každé kartě je 8 různých symbolů, v celé hře je jich ale dokonce 50! Vhodná je pro 2 až 8 hráčů.
Pravidla jsou jednoduchá. Do ruky si dáte kartičky na sebe tak, abyste viděli obsah vždy jen jedné z nich. Doprostřed mezi hráče se umístí jedna karta symboly vzhůru (aby byly vidět) a hra začíná. Ve chvíli, kdy najdete symbol, který má karta uprostřed s tou vaší společný, musíte říct, co za obrázek to je a svou kartu vložíte na tu původní. Tím se vám odhalí karta, kterou jste měli pod nynější hlavní kartou. Cílem hry je zbavit se všech karet, ale to není vůbec jednoduché – každé dvě karty totiž mají společný pouze jeden symbol!1 Hra má ale samozřejmě i obměny, v pravidlech je popsáno 5 verzí. Všechny je najdete zde.
Má zkušenost:
Hru jsme si fakt užili (nebo alespoň já s Jančou, protože Péťa prohrával Mlčící). Co je naprosto super je to, že jedna hra zabere tak 5 minut, záleží na tom, jak rychlé máte oči a pusu Usmívající se. Vzhledem k tomu, že hra je v malé krabičce, je bezvadná určitě na cesty. Pohrávala jsem si tak trochu s myšlenkou, zda si ji mám půjčit na chatu, ale vzhledem k tomu, že tam budeme opilí (nebo alespoň podnapilí) asi tuto hru k alkoholovým praktikám moc nedoporučuji. Ono totiž najít obrázky není nic jednoduchého (i za střízliva) a to i přesto, že jsou vždy po několika symbolech odlišeny barvou! Třeba my jsme nejednou tvrdili, že tam žádnou shodu nemáme (to, že každé dvě karty mají společný právě jeden symbol jsem se dozvěděla samozřejmě až teď při hledání infa o hře) Mlčící. Vzhledem k malé časové potřebě se určitě hodí třeba na přestávky ve škole.
Dobble je super pro lidi každého věku, takže rozhodně doporučuji – ať už jen na půjčení, nebo i na koupi, cenově se pohybuje mezi 250 a 350 Kč.

1Společenské hry – Stolní hry: Dobble. In: [online]. [cit. 2014-06-05]. Dostupné z: <http://www.stolni-hry.cz/?i=390/dobble>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

2 komentáře u „Dobble

  1. Hlavolam 26.3.2017 at 19:21

    Moc děkuji za tip, něco takového jsem hledal 🙂

     
  2. Karty 14.5.2020 at 20:40

    Postřehové hry patří k našim nejoblíbenějším. Škoda, že pořád prohrávám 😀 Doporučuji zkusit i podobné jako např. Boost! nebo Grabolo. Tom

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code