Milostný dopis

Už několikrát se mi v Kavenu stalo, že mi byla doporučena hra a název mě vůbec neoslovil. Koho by nadchla hra s názvem Malý princ nebo Vládce Tokia? Proto jsem tak trochu kroutila očima i v případě, kdy mi Venca (jeden z pracovníků) navrhnul hru Milostný dopis. Každopádně nehodnoťte knihu podle obalu!
Zdroj: Se stolními hrami nikdy nejste sami: DeskoveHry.com – recenze na společenské hry, karetní hry a párty hry: Recenze: Milostný dopis nedorazil do správných rukou [Foto]. Dostupné z: <http://www.deskovehry.com/s-pribehem/1449/recenze-milostny-dopis-nedorazil-do-spravnych-rukou>
Jedná se o karetní hru, ale těch kartiček je tam jen 16 (+ 4 pomáhající)! Důležitá je ale pochopitelně kvalita, nikoliv kvantita!
Pravidla jsou sice jednoduchá, ale naučit se správně oklamat nepřítele už tak jednoduché není. Také mi moje první vítězství trvalo 4 hry!
Vaším úkolem je předat milostný dopis princezně. Bohužel předat dopis přímo nelze, ale v paláci je spoustu postav, skrz které to můžete zkusit. Naleznete tu 5 STRÁŽNÝCH (hodnota karty = 1), díky nimž můžete zkusit odhalit, jakou kartu má váš protivník a tím ho vyřadit (ať už je karta jakákoliv kromě strážné); 2 KNĚZE (2), s jejichž pomocí se podíváte, co má váš protivník v ruce; 2 BARONY (3), kteří vám umožní porovnat hodnotu vaší druhé karty s tou, kterou má v ruce libovolný protivník. Kdo má nižší hodnotu prohrává a vypadává z kola. Dále tu jsou 2 KOMORNÉ (4), které vás po dobu jednoho kola chrání a ostatní hráči na vás nemohou použít své karty, 2 PRINCOVÉ (5), kvůli kterým musíte vyhodit svou kartu a líznout si novou; 1 KRÁL (6) – díky němu si vyměníte karty s protihráčem; 1 HRABĚNKA (7), jejíž jediný účinek je ten, že v případě, že ji máte na ruce současně s princem nebo králem, musíte kartu vyložit. Samozřejmě ji můžete vyložit i přesto, že na ruce prince ani krále nemáte a díky tomu blafovat. No a poslední je samozřejmě PRINCEZNA, která má nejvyšší hodnotu (8), ale pokud ji budete muset vyložit (viz moc prince), hra tím pro hráče s princeznou končí.
Vítězný bod můžete získat dvěma způsoby. 1) Jste posledním, kdo nevypadl. 2) V balíčku už nejsou další karty. Pokud už není co dolízávat, ukážete, co máte v ruce a karta s nejvyšší hodnotou vítězí.
Body si hráči zaznamenávají a počet nutných bodů k vítězství určuje dle výrobce počet hráčů. Ono je to ale podle mě celkem šumák – jak se dohodnete, tak se dohodnete. Hra je určená pro 2-4 hráče.
Kompletní pravidla naleznete zde.
Má zkušenost:
Nečekala bych, že lze v takovéhle hře blafovat. Jde o taktizování, ale občas samozřejmě také trochu o štěstí, jaká karta vám přijde. Člověk se do toho za chvíli dostane, ale určitě se nevyhnete začátečnickým chybám – jako třeba já, když jsem hned v první hře v prvním kole použila krále na výměnu karet s Michalem. Získala jsem Barona, on mou Strážnou a hned v dalším kole ji na mě použil, protože samozřejmě věděl, co mám v ruce.
Hra je to podle mě dobrá jak na rozjezd, aby se pořádně nastartovaly strategické mozkové závity, tak i na konec herního večera. Hrát by se dalo i o panáky, ale to by to hraní moc dlouho nevydrželo – to spíš o loky piva Usmívající se. Vzhledem k tomu, že se jedná jen o 20 karet, je hra perfektní na cesty, klidně třeba i do vlaku. Rozhodně doporučuji!
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Milostný dopis

  1. motýlek medonosný 4.7.2014 at 21:16

    Jů, deskovky a karetní hry já rád a tohle mě zaujalo. Díky za tip, někdy ji rád vyzkouším.

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code