Párečky v listovém těstě

Jed­nou z nejosvědčenějších a na přípravu poměrně nenáročných pochoutek, které připravuji VŽDY, když se s kamarády scházíme u někoho doma ať už na kolau­dačku, desk board večer či jen tak popít a zkouknout film, jsou rozhodně párečky v lis­tovém těstě. S lis­tovým těstem se často pojí také napřík­lad pizza šneci a podobné slané či sladké roládky, ale já se s tím ner­ada piplám, takže jsou párky jas­nou volbou. Se zkušenos­tmi se čas na přípravu zkracuje a upřímně se ubírá i na estet­ice. Na chuti ale rozhodně ne! Kaž­dopádně chuť i vzh­led dost závisí na výběru párku – některé totiž mají větší poten­ciál se nafuko­vat, ale za to jsou třeba lepší. Sýrové párky moc nedo­poručuji (kdo si ho někdy zkoušel jen ohřát v mikrovl­nce, asi ví), to už je lepší párky chvilku před vyj­mutí z trouby lehce posy­pat nastrouhaným sýrem.
A jak tedy na to?
1) Potře­bu­jeme párky, vajíčko, nějakou mar­inádu či kečup, mouku a lis­tové těsto. Co se kuchyňských pomůcek týče, neobe­jdeme se bez nějaké misky (kam rozšle­háme vajíčko), mašlo­vačky, válečku, nože, plechu a velkým pomoc­níkem je rozhodně pečící papír.
2) Nejprve si párky nakrájíme na malé válečky. Dřív jsem párky půlila, ale vzh­le­dem k tomu, že pak tahle pochoutka hned zmizela, radši jich dělám víc. Z jed­noho párku tedy dělám větši­nou 4-5 válečků. Potom mám z jed­noho lis­tového těsta (400 g) a jed­noho balení vepřových párků (500 g) takových 60 párečků. Vezmeme kus těsta a na moukou poprášené ploše ho rozválíme asi na 0,5-1 mm. Těsto nakrájíme na proužky, které pomažeme mar­iná­dou (vyli­jeme si ji na talířek a použi­jeme mašlo­vačku). Jed­notlivé proužky potom krájíme na obdél­níčky a balíme do nich nakrá­jené párky.
TIP: Po čase jsem zjistila, že mnohem rychlejší a jednodušší je zabalit jeden párek a ten poté rozkrájet – akorát vám budou kraje párků vyčuhovat a nebudou zabalené. Na druhou stranu ale uděláte více párků protože nespotřebujete tolik těsta.
3) Párky pok­ládáme na vymaštěný plech, popří­padě na plech s pečícím papírem. Musíme je dát dostatečně daleko od sebe, jinak získáte siamská dvo­jčátka jako já :) . Poté si do misky nebo hrnku rozmícháme vajíčko a mašlo­vačkou párky potíráme. Kdo chce, může je ještě trochu posy­pat kořením, nebo napřík­lad sezamovými semínky.
4) Párky dáme do trouby na 15-20 minut na 160-175°C (u horkovz­dušné trouby stačí těch 160°C). Když jsou párky dozla­tova, vyn­dáme a podáváme. Dobrou chuť Usmívající se !
Zdroje: vlastní
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Párečky v listovém těstě

  1. ala 25.1.2015 at 22:11

    jsou výborné jak na podnikové oslavy, tak i na rodinné párty a oslavy,zmizí na 100% jako první, dneska jsem je pekla v půl 6 ráno, že jsem na ně dostala chuť

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code