Sněhulák/Snømannen – Jo Nesbø

Skandinávské detektivky (obzvláště norské) mě upřímně baví. Proto jsem po přečtení V lese visí anděl a pokračování Sova od Samuela Bjørka přesedlala na Jo Nesbø a jeho skvěle hodnoceného Sněhuláka. A rozhodně to nebyl krok vedle.
Zdroj: Databáze knih: Harry Hole: Sněhulák – Jo Nesbø [online]. In: . [cit. 2017-02-11]. Dostupné z: <http://www.databazeknih.cz/knihy/harry-hole-snehulak-130267>

Jo Nesbø rozhodně není neznámý, ani v domovině, ani ve světě. Tento vystudovaný ekonom a finanční analytik se proslavil hlavně díky knize Netopýr, která získala několik ocenění, například Skleněný klíč za nejlepší kriminální román. Tím odstartoval svou sérii o kriminalistovi Harrym Holeovi, i svou kariéru coby spisovatel. Kromě thrillerů a detektivek však tento Nor píše také veselé knížky pro děti, kde se v hlavní roli objevuje Doktor Proktor.
Harry Hole je poněkud zasmušilý, avšak uznávaný detektiv, který má problémy s alkoholem. Poté, co své démony nedokázal ovládat, přišel o přítelkyni Ráchel i jejího syna Olega a zůstal sám. Jeho osobní problémy jej však podněcují, aby byl více zapálen do své práce, kde je teď skutečně potřeba. Jak se ukáže, v Oslu řádí nebezpečný, sériový vrah, kterému je díky posledlosti stavět ve spojení s vraždou sněhuláka, přezdíváno právě Sněhulák. Obětmi jsou převážně vdané ženy mající děti. V průběhu vyšetřování vypluje napovrch nejen krutá pravda, že vraždy podobného typu se objevily již před několika lety, ale také to, že Harry Hole je do tohoto případu zapleten i osobně…
Má zkušenost:
Knížka je psaná ER formou, je zde spoustu přechodů mezi postavami, ale také časových.
V příběhu není mnoho vyhrocených situací, kdy by se čtěnář prostě nemohl odtrhnout od knihy a hltal ji, děj spíše pomalu graduje a každé vodítko nás více zmate, než aby nám pomohlo odhalit pachatele. Tím se snažím říct, že se nejedná o knihu, kterou bychom milovali pro hluboké emoce, které v nás vzbuzuje. Budeme ji milovat, obdivovat a uctívat spíše kvůli propracovanosti a preciznosti.
Úroveň hltání: 3,5/5
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code