Podhájska

Do Podhájské na Slovensku jsme jeli s Tomem a mými rodiči do lázní (7.-14. února 2016), přičemž jsme byli ubytování v Penzionu Energy I. Podhájska je malá obec, kde je i venkovní termální koupaliště a zde je pár tipů, co zde lze podniknout, včetně výletu do asi 35 km vzdálené Slovenské ústřední hvězdárny Hurbanovo.

Obec Podhájska vznikla v roce 1960 sloučením dvou obcí Beleku a Svätuše. Nachází se přibližně 130 km východně od Bratislavy. Zdejší pramen byl nalezen při hledání ropy, místo toho ale vytryskla teplá (80°C), slaná voda. Je to pozůstatek třetihorního slovenského moře, a tato voda je velmi účinná při léčení například astmatu či kožních vyrážek. V roce 1973 zde začalo vznikat Termální koupaliště, ke kterému v minulém roce (2015) přibyly i další tobogány.

Nyní se jedná o rozlehlý komplex s několika klasickými bazény pro plavce, ale také teplými bazény, kde si můžete odpočinout a zrelaxovat. Momentálně je zde také několik tobogánů, jeden z nich pro menší děti, jeden je dokonce Twister tobogán. V celém objektu najdete mnoho bufetů a restaurací, krámky se zmrzlinou, suvenýry i sladkostmi, stánek, kde si můžete nechat udělat dočasné tetování, fotokrámek a další obchůdky s věcmi, které se vám na koupališti budou rozhodně hodit. Navíc je zde i hřiště s prolézačkami pro děti, k tomu i větší hřiště na basketbal, také florbal či fotbálek. Dále malý plácek, kde jsou různé stroje na workout, ale také například rotoped apod., kde si můžete i zacvičit, v zimě ale byly bohužel zahaleny. Jsou zde i zvířata (jeleni sika, slepice, holubice, krocan), která si můžete prohlédnout. Po celém areálu, ale i celé Podhájské jsou krásné dřevořezby od místního umělce.

Když není letní sezona, na koupaliště je možný vstup zdarma. Během letní sezony se platí vstupné podle měsíců, ale také podle času, kdy sem přijdete, orientačně se jedná o 3 – 5 €. Otevírací doba je od 8 či 9 do 20 či 21 hodin.

Na koupališti je spoustu míst k ležení, některá mají i stříšku, abyste byli ve stínu. Je zde i areál, kam můžete přijet s obytnými vozy, ceny mi ale nejsou známé. Pro vaše pohodlí je zde i několik převlíkáren.

V obci Podhájska je mnoho podniků, kam si můžete zajít na jídlo. U koupaliště jsou to různé bufety, Gazdovský dvůr či restaurace Jazmín. Různé pizzerie apod. ale najdete i v obci. Je zde několik samoobsluh (Coop), pošta, škola i školka, benzína. Najdete zde také vinotéku, velký skleník, kde se pěstují převážně květiny (v Podhájské je největší pěstitel gerber), ale třeba i Penzion MeryJán, který je zároveň Grill Barem, každý pátek jsou zde vepřové hody a hraje zde hudba (vstup zdarma). Obec je na turismus velmi zaměřená – takřka každý „barák“ poskytuje ubytování. A to i ty, které jsou od termální koupaliště celkem daleko. Najdete zde také spoustu stánků se sýry, vínem, či klobásami, případně kořením a nakládanou zeleninou.

Dále zde naleznete také Kemping u Svatého Urbana, kde jsmte se byli projít a vypadalo to zde opravdu hezky.

Zdroj fotek: vlastní

Má zkušenost:
Velkou výhodou samozřejmě je, že se zde v klidu dorozumíte, a Eura také není tak těžké sehnat. Jelikož jsme zde byli v únoru a přijeli jsme v neděli, přičemž noví hosté často přijíždějí v pondělí, při první procházce nám to zde připadalo trochu jako město duchů. Alespoň jsme si ale mohli pěkně projít i koupaliště a pořádně si ho prohlédnout. V létě je zde zato pořádně narváno, což lze z velikosti komplexu i toho, co nabízí, předpokládat, ale potvrdili nám to také zaměstnanci penzionu.

Za náš krátký pobyt jsme stihli navštívit také Grill Bar MeryJán, kam jsme přišli, ale rychle zase odešli. Bylo zde plno, zakouřeno a ten zpěv se nedal poslouchat. Na druhou stranu zas bylo otevřeno po dlouhé odstávce, takže přeplněnost objektu lze chápat. V Gazdovském dvoře se mi rozhodně líbilo nejvíce, ale navštívili jsme také Babičkinu kuchyňu, kde by člověk rozhodně očekával nejen jiná, více domácká jídla, ale také výzdobu, ale špatné to tam nebylo. V sobotu 13.2. jsme zavítali do podniku Oáza, který se nachází hned vedle Gazdovského dvoru, výběr jídel je také pěkný, ale hlavně zde byl Valentýnský večer s živou hudbou. Nejednalo se však o žádné romantické klišé! Ženské i chlapi to tam roztáčeli, bylo veselo, a to Valentýnské menu vypadalo také pěkně.

Hodnocení našeho pobytu najdete spíše až v mém dalším článku o Penzionu Energy I, ale ve zkrácené podobě mohu jen napsat, že pobyt zde (minimálně v zimních měsících) rozhodně doporučuji. Člověk si doopravdy odpočine, jsou zde milí a ochotní lidé, a na procházky je to tu také vhodné. Kousek od koupaliště je i les.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code