Los Indianos

V rámci karnevalu (Carnaval Las Palmas de Gran Canaria) se koná také akce zvaná Los Indianos. Já se jí 27. února 2017 měla tu čest zúčastnit a zde vám přináším krátký článek o tom, o jakou událost se vlastně jedná a proč kolem všichni, sakra, hází dětský zásyp :). (pozn. – můj videokomentář naleznete uvnitř článku)

Karneval je v některých zemích poměrně pompézní událostí. Zde na Kanárech tomu není jinak. Součástí programu jsou různé události, jako je třeba Desfile de las Drag Queen (přehlídka Drag Queen, tedy mužů oblečených a chovajících se jako ženy), soutěže o královnu karnevalu, ale také Los Indianos.

Při této události si lidé na sebe vezmou bílé oblečení, vyrazí do ulic a hází po sobě dětský zásyp. Většinou se uzavře nějaká známá městská ulice, lidé jásají, pokřikují a pochodují v rytmu hudby hrajícího orchestru, který se přehlídky účastní. Po tomto procesí pak následuje koncert nějaké kapely a tradiční tancování a popíjení. Jak jsem již zmínila, letos se Los Indianos konalo 27. února po 19. hodině (pochod začal zhruba ve 20), zde v Las Palmas to bylo ve starém městě, Veguetě. Originálně se však jedná o obyčej z La Palma (jeden ze 7 hlavních ostrovů Kanárských ostrovů), který se rozmohl i do ostatních částí tohoto autonomního společenství a to nejen do velkoměst.

 

Historie:

Tato tradice sahá až do 16. století a házení dětského zásypu má hned dvě možná vysvětlení. Pod pojmem Indianos chápeme imigranty, kteří se vydali na lodích do Ameriky za lepším životem – La Palmu totiž tou dobou sužovala chudoba. Kuba byla jednou z prvních destinací, kam se vydali. Po návratu těchto lidí se pochopitelně bujaře oslavovalo, přičemž jedním z motivů bylo pohazování mouky a prášku jakožto parodie na kubánské indiány, kteří si prý při oslavách natírali krky na bílo. Druhým z možných vysvětlení je ale také to, že když se pasažéři vrátili zpět, byli pokryti prachem/pudrem, aby tak zamezili šíření tropických onemocnění, která s sebou mohli přivézt.

Tak či tak, tato tradice se začala na karnevalu objevovat poprvé ve 20. letech 19. století, kdy určitá větší skupina přátel zorganizovala pochod Los Indianos. Tento obyčej se upevnil v roce 1966, kdy byli Los Indianos oficiálně začleněni do programu karnevalu.

Los Indianos se konají vždy na Lunes de Carnaval, tedy karnevalové pondělí, které letos připadlo na 27. února, ale v roce 2016 třeba na 8. února (propočet zde). Dětský zásyp se začal používat ve 2. polovině 20. století, přičemž dříve se používala hlavně mouka, nějaký prášek, ale jednou z tradic, která se v některých částech ostrovů ještě dochovala, jsou los huevos rellenos de confeti. Vyfouknutá vajíčka se většinou nabarví a naplní konfetami, které po sobě účastníci hází. Více informací o této tradici (ve španělštině) naleznete zde.

Má zkušenost:

Musím říct, že tuto akci jsem si neuvěřitelně užila, na rozdíl od karnevalu jako takového, který mě poněkud zklamal. Uzavřená byla podstatná část silnice GC-5 ve Veguetě, všude bylo bílo, jako když nasněží. My si tedy žádný pudr nepřivezli, ale to vůbec nevadilo, protože místní i turisté byli více než ochotní se podělit a házeli pudrem všude kolem sebe. Při průvodu navíc hrál orchestr a po něm příjemná kapela, takže se celá akce vydařila.

Zdroj fotek a videí: vlastní – pro nezasvěcené – kvalitu videa si můžete upravit

Pokud se tedy v některém městě pořádajícím tuto událost ocitnete v daném období, doporučuji se na toto veselí jít alespoň podívat. Stojí to za to :)!

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code