Raclette party

Blíží se Silvestr a ten se pojí s pořádnou párty. Ti, kteří pořádají oslavu Nového roku doma již jistě shromažďují balonky, čepičky a velké množství alkoholu i nezdravých pochutin typu chipsy, popcorn a slané tyčinky. Máte-li však v plánu nezařídit si pořádné pálení žáhy a večeřet poněkud vytříbeněji, mám pro vás tip nejen na Silvestrovský večer…
Zdroj: Factoryprices – Uw Elektronica Webwinkel: Severin RG2619 Raclette Party-grill [Foto]. Dostupné z: <http://www.factoryprices.nl/product/severin-rg2619-raclette-party-grill-steengrill-87827.html>

Raclette je označení polotvrdého sýru z kravského mléka. Zároveň se ale jedná také o švýcarské jídlo právě z tohoto sýru, který se zahřívá a poloroztavený se podává s bramborami, uzeným a zeleninou. Sýr se může zahřívat u ohně nebo na Raclette grilu.1
Raclette gril je speciální přístroj na grilování potravin určený převážně do vnitřních prostor. Grily se prodávají v různých velikostech i tvarech, vždy však s horní plochou, pod kterou jsou přídavné lopatky. Na horní ploše, která může být kovová pokryta teflonem, kamenná, či rozdělená, takže jsou zde oba typy ploten, se nejčastěji peče maso a brambory. Do lopatek si pak všichni mohou dávat jídlo, které jim chutná – například zeleninu, sýr, houby, slaninu atd. Lopatky na sobě zpavidla mají značky pro odlišení (barevné tečky), aby si jedlíci nespletli lopatky Smějící se. Lopatky jsou teflonové, takže je třeba na nich s jídlem manipulovat dřevěnými či plastovými špachtlemi, které jsou většinou součástí balení.
Racletty (grily) se cenově podle velikosti pohybují mezi 600 a 2500 Kč, za 900 Kč už ale pořídite velmi slušný gril. My jsme ten náš dostali od Ježíška, ale jelikož je Ježíšek popleta a nechal u něj paragon, víme, že stál 799,- a byl pořízen v Lidlu Usmívající se.
Zdroj fotek: Google: Raclette gril [Foto]. Dostupné z: <https://www.google.cz/search?q=raclette&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=WdKhVJGgFszqUvf-gagL&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=643#tbm=isch&q=raclette+gril&facrc=_&imgdii=_&imgrc=Eyii3PhKbgQmuM%253A%3BUwezNCx7WySWbM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg.levneelektro.cz%252Fimages%252F0003%252F00027470-1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.levneelektro.cz%252Fp27470-grily-eta-0162-90000-raclette-gril%3B500%3B185>
Nyní několik tipů, co si můžete na Raclette gril dát:
1) Rozhodně brambory. Buď je můžete nakrájet na tenčí plátky (cca 1 – 1,5 cm), já ale preferuji je nejprve lehce ovařit a na raclettu už je jen na másle osmažit. Nezapomeňte osolit, můžete zkusit třeba koření na americké brambory.
2) Maso je základ. Zde asi netřeba radit, ale čím rozmanitější, tím lépe. Mohu-li doporučit, nahoru na kámen dejte různé druhy masa na plátky (koření dle libosti, ale obalené v pivě či jogurtu mělo zatím vždy úspěch), ale také nakrájejte maso na kostičky či nudličky a použijte rozmanitější chutě – kari, citronový pepř, paprika či med. Hosté tak alespoň mohou ochutnat více variant a dát si je přímo do svých lopatek. Nic nezkazíte ani špízem.
3) Zelenina. Paprika, mrkev, hrášek, kukuřice, dýně, květák, brokolice, rajče… Jen si vyberte. Grilovat můžete cokoliv. Mně osobně chutná mražená zelenina s bylinkovým máslem (je z Lidla).
4) Co na lopatky neodmyslitelně patří jsou také různé sýry (nejlépe na plátky), anglická slanina (na tenké plátky či kostky), šunka nebo třeba houby. My měli lesní, ale výborné jsou i žampiony.
5) No a neopomeňme dochucovadla. Je samozřejmé, že na stole už jsou připravené různé kečupy a majonézy, nebo třeba koření. Co ale dokonale doplní chuť jednotlivých pokrmů? Jarní cibulka nakrájená na kolečka a česnek ať už na plátky či kostičky. Pro odvážlivce můžete přidat i zázvor. Osobně zbožňuji žampiony nakrájené na plátky zabalené do plátku eidamu či goudy, posypané jarní cibulkou a česnekem, to je foodgasm Mlčící!
6) Neuškodí mít v zásobě i nějaké housky, které můžete přikusovat, popřípadě je nakrájet na plátky a opéct.
7) No a nakonec to nejdůležitější – pití! Nejvíc bodne samozřejmě pivko, ale jinak je možné podávat takřka cokoliv. Kdo by si ale dal ke „grilovačce“ místo pořádného pěnivého čaj? Milovníci vín mohou zkusit raclettovací víno (v obchodech ale kromě raclettovacího sýra najdete také brambory přímo na raclette).
Co já na raclette party zbožňuju je to, že se sejde parta přátel, popíjí a jí. Můžete mlsat a zároveň si povídat neomezeni časem. Když někoho pozvete na večeři, většinou sestává z polívky, hlavního chodu a desertu. Je omezena časem. Sice pochopitelně můžete jíst jak dlouho chcete, ale jídlo vám při pomalém tempu vystydne. U raclettu to tak není. Jíte malá sousta a můžete se takto cpát třeba i tři hodiny! Prostě milé posezení, časově na přípravu náročné asi stejně jako příprava té večeře (možná je příprava dokonce kratší), jen ten úklid pak stojí za to Mlčící.
Inu a nyní fotky hned dvou raclette party, které jsem připravovala. Snad se vám budou líbit a necháte se inspirovat nejen na poslední večer tohoto roku Mrkající.
Zdroj: vlastní

1Raclette. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-12-29]. Dostupné z: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Raclette>
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Raclette party

  1. HonzaP 26.2.2016 at 16:53

    Dal bych si s váma 🙂 Asi si dám taky 😀

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code