V lese visí anděl/Det henger en engel alene i skogen – Samuel Bjørk

V Teplicích mi Tom koupil Dívku ve vlaku, ale já už ji měla, takže jsem ji šla vrátit. Bohužel nešlo vrátit peníze, takže jsem si musela narychlo (spěchali jsme na vlak) vybrat jinou knihu. Naštěstí zde byla velmi milá a ochotná prodavačka, která mi poradila právě knihu od norského spisovatele Samuela Bjørka, ze které jsem nyní u vytržení!
Zdroj: Schefíkův blog: Samuel Bjørk – V lese visí anděl [obrázek]. In: . [cit. 2015-12-27]. Dostupné z: <https://www.kosmas.cz/knihy/208337/v-lese-visi-andel/>

Samuel Bjørk je pouze pseudonym úspěšného spisovatele, textaře, zpěváka a dramatika Frode Sander Øiena. Tento 46letý Nor je zároveň i frontmanem několika hudebník skupin a překládá Shakespeara. Na internetu (stejně jako na přebalu samotné knihy) naleznete informaci o Bjørkově knižním debutu, což není tak úplně pravda. Ano, V lese visí anděl je jeho první kniha, ale pouze pod tímto pseudonymem, jinak napsal již dva velmi dobře hodnocené romány (Fantastiske Pepsi Love a Speed til frokost – knihy pravděpodobně nejsou přeložené do češtiny), V lese visí anděl je nicméně jeho první thriller. Navíc se jedná o první díl série, takže nás čeká pokračování příběhu o komisaři Holgeru Munchovi, Mie Krügerové a dalších. Tato kniha vyšla v Norsku v roce 2013, u nás a na Slovensku až letos (2015). Letos zároveň vydal další knihu pod názvem Uglen (Sova) a jelikož ji vydává opět pod pseudonymem Samuel Bjørk, věřím, že se jedná právě o pokračování série. Brzy jistě uvidíme.
Holger Munch je bývalý policejní komisař v Oslu. Dříve měl tajný tým, který byl po pochybení jedné z jeho členek, Mii Krügerové, rozpuštěn. Ta se uchýlila k samotě na ostrov Hitra. Nyní jsou ale jejich síly a hlavně mozky opět zapotřebí, neboť je na scéně sériový vrah, který zabíjí malé holčičky. Mezitím se v Honefossu objevuje zvláštní náboženská sekta s pastorem Simonem v čele, která má možná s případem mizení holčiček spojitost. Podaří se Holgerovi, Mie a jejich týmu prozřít a chytit vraha?
Má zkušenost:
Z knihy jsem byla zprvu trochu zmatená. Je zde opravdu mnoho postav a zpočátku se člověku nedaří zorientovat. Kniha je psaná Er formou, přičemž však vždy, jakoby svůj příběh popisovala daná postava (je poznat dle použitého jazyka, hlavně např. u dítěte či nábožensky založeného Lukase). To považuji opravdu za umění. Kniha je napsaná strhujícím dojmem, díky spoustě postav člověk až do poslední chvíle neví, kdo je vrah.
Ačkoliv na vrchol mých oblíbených knih se nevyšplhala, je opravdu vysoko, takže knihu rozhodně doporučuji!
SPOILER ALERT! Co bych možná trochu vytkla je to, že vražedkyně zde figuruje už od začátku a jeví se „normální“, takže mi přijde divné, že tolik let dokázala svou pravou tvář maskovat, když je na konci knihy vidět, jak je „šiblá“.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code