Bludná sdělení/Woman with a Secret – Sophie Hannah

V lázních má člověk hlavně odpočívat. Já odpočinek využila ke čtení, na které jsem v poslední době kvůli škole a práci neměla příliš času. Měla jsem radost, že jsem mohla knihu přečíst za dva dny a ne za měsíc, jak tomu bylo třeba v srpnu, kdy jsem četla jen a pouze při cestě autobusem do/z práce. Bludná sdělení je psychologický thriller, jak napovídá obálka knihy, ale mně se tak rozhodně nejeví. Kniha se mi sice líbila, ale mám jiné favority.
Zdroj: Bux.cz – internetové knihkupectví: Kniha Bludná sdělení [online]. [cit. 2015-11-16]. Dostupné z: <https://www.bux.cz/knihy/180657-bludna-sdeleni.html>

Britská autorka Sophie Hannah má na kontě spoustu psychologických thrillerů, z nichž se jich několik stalo bestsellery. Kromě románů píše i poezii. V několika jejích knihách (stejně jako v knize Bludná sdělení) figurují detektivové Simon Waterhouse a Charlie Zailerová, kteří se objevují i v knize The Carrier, za kterou získala autorka v roce 2013 britskou cenu National Book Award za nejlepší thriller roku. To je opravdu velký úspěch, zvlášť, když je autorce nyní teprve 44 let! (Narozena 1971.) V úspěšné knize Vraždy s monogramem se dokonce objevuje i oblíbená postava Hercule Poirot a dost možná ne naposledy.
Kniha pojednává o Nicky Clementsové, 42leté ženě v domácnosti, která má dvě děti a spokojené manželství. Nebo nemá? Jak se ukazuje, Nicky má tajemství. A větším tajemstvím, než její dva jednorázové zálety se ukazuje být její kyberrománek. Nicky je až po uši zamilovaná do člověka, kterého nikdy neviděla, jen si s ním píše.
Mezitím se dozvídáme o vraždě známého sloupkaře Damona Blundyho, který každý týden přispívá do Daily Herald Online, kde si bez ostychu smlsává na známých londýnských osobnostech a nešetří urážkami. Vraždu doprovázejí velice zvláštní okolnosti, jednou z nich je to, že Damon byl zabit nožem, ale nebyl probodnut.
Jak se ukazuje, Nicky má s vraždou určitou spojitost, ale do jaké míry? To má vyšetřit detektiv Simon Waterhouse, ale i s pomocí manželky Charlie Zailerové je to možná až nadlidský výkon. Zvlášť, když mu každý lže a zvláště pak samotná Nicky, která se ukazuje být chorobnou lhářkou již od dětství. A to není její největší problém…
Má zkušenost:
Kniha se mi hodně líbila hlavně zpočátku, kdy Nicky nevypadala tak vyšinutě, ale spíše jako obyčejná žena, která má své slabosti. Některé pasáže mi připomínaly samu sebe (ačkoliv tak jsou dozajista napsané, aby se v nich většina žen našla). Líbí se mi prolínání dějů, kdy buď Nicky vypráví (ich forma) či jsme ve vyšetřování Simona Waterhouse a jeho ženy Charlie (er forma), případně si čteme sloupky Damona Blundyho z předchozích let. Vyvrcholení příběhu a vysvětlení toho všeho už mě tolik nezaujalo. Hlavně mi na konci knihy chybí, jak to s Nicky a jejími blízkými dopadlo.
Co mě dokázalo opět rozžhavit do běla je samozřejmě překlad knihy – originál Woman with a Secret a český překlad – Bludná sdělení.
Jak jste již tedy z mého hodnocení pochopili, mám prostě a jednoduše jiné favority a neplánuji si přečíst autorčtiny jiné knihy. To ale neznamená, že by kniha byla špatná. Jen je (alespoň na mě) možná poněkud příliš předimenzovaná. Dávám přednost knihám s méně postavami, nebo alespoň knihám, kde nemá tolik postav takovou váhu.
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

1 komentář u „Bludná sdělení/Woman with a Secret – Sophie Hannah

  1. nat 16.11.2015 at 17:35

    Prosím koukni na můj příběh 🙂

    https://www.wattpad.com/story/54522431-time-for-us/parts

     

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code