Bez šance/Unwind – Neal Shusterman

Na knihu Bez šance mě upozornil newsletter Knižního Klubu. Nakonec jsem se rozhodla si koupit ebook, neboť táhnout se s knihou k moři, kde bych ji možná i zničila, se mi nechtělo. A je to velmi zajímavé, čtivé a dobře promyšlené sci-fi, které dozajista vtáhne každého čtenáře.
Zdroj: Databáze knih: Unwind Dystology: Bez šance – Neal Shusterman [online]. In: . [cit. 2016-07-19]. Dostupné z: http://www.databazeknih.cz/knihy/unwind-dystology-bez-sance-278111

Neal Shusterman je nejen úspěšným autorem knih, ale píše scénáře i k filmům a televizním pořadům. Jedním z filmů, na jehož scénáři se podílí, je například Husí kůže (Goosebumps) s oblíbeným Jackem Blackem. Neal Shusterman píše především romány pro děti a mládež, například trilogii Skinjacker s prvním dílem Everlost, kde dvě děti zemřou, ale místo toho, aby šly do nebe, dostanou se do tzv. Mezisvěta, odkud se snaží najít cestu ven. Bez šance je dystologií, což je smíšenina slov XXX-logie (tzn. ságy o několika dílech) a dystopie, což je opak utopie, tedy svět, který rozhodně není ideální. Je tak zřejmé, že tato kniha bude mít pokračování, ale ani sám autor pravděpodobně ještě neví, kolik jich bude…
Svět je po válce. Tato válka byla ukončena dohodou, která má uspokojit obě strany – zastánce života i ty, kteří prahnou po orgánech. Vznikne nový zákon, který děti označuje za nedotknutelné až do jejich 13 let. Poté je mohou rodiče poslat zpětně na potrat, tedy na tzv. „rozpojení“ a získat tak jejich orgány.
Na své cestě za rozpojením se setkají tři děti – šesnáctiletý Connor, patnáctiletá Risa a třináctiletý Lev. Connor ani Risa nechtějí zemřít, ani „žít“ rozpojení. A tak začíná jejich cesta za přežitím do osmnácti let, kdy budou plnoletí a nebudou moci být rozpojení.
Trailer:
Zdroj: YouTube: Neal Shusterman – Bez šance [online]. In: . [cit. 2016-07-19]. Dostupné z: <https://www.youtube.com/watch?time_continue=115&v=dqJWeNDQEf0>
Má zkušenost:
Musím říct, že trailer je asi trochu přehnaný, zas takové vzrůšo knížka totiž není. Neberte mě špatně, moc se mi líbila a je velmi napínavá, ale tolik akce zde opravdu není.
Celá dystopie je velmi dobře promyšlena ve všech ohledech, najdete zde různé výrazy, jako „rozpojenec“, „čápnout“ či „tleskač“, která mají velmi zajímavý význam. Do Bez šance je velmi lehké se začíst a prožívat neustálý strach a boj o přežití společně s dětmi.
Kniha je psaná v ER formě, kde se střídají jednotlivé hlavní postavy. Jedná se však možná až o příliš jednoduchý jazyk a krátké věty, což může dojem poněkud kazit.
Kniha se mi líbila, ale přiznám se, že jsem možná očekávala trochu víc. Ale pravděpodobně to bude i tím, že jsem měla vysoká očekávání + jsem ze sci-fi a fantasy přesedlala spíš na thrillery a detektivky.
Úroveň hltání: 4/5
 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code