Počasí v Las Palmas

Když někomu řeknete, že jedete na pár měsíců na Erasmus na Kanáry, stanou se následující věci:

  1. všichni vám závidí, nebo to alespoň tvrdí, – ale na to, že jedete do neznámé země, kde většina lidí (včetně vašich učitelů) neumí anglicky, přičemž vy sem jedete studovat, nikdo nehledí.
  2. spoustu kamarádů slibuje, že za vámi přijede, – a spoustu z nich tato idea také opustí, když vidí ceny letenek, nicméně musím uznat, že pár lidí s daným termínem a koupenou letenkou už se našlo a těším se na ně 🙂 .
  3. ti, co plánují přiletět, počítají s tím, že u vás přespí, – a je jim úplně jedno, že máte třeba jeden titěrný pokojík v podnájmu, kde bydlí další lidé, nebo že za tento pokojík platíte nájem, nehledě na energie! Ale co – má postel je i tvá postel, že?
  4. „A přivezeš mi to a to?“ – ptají se někteří a já proti tomu nic nemám, ale na letišti to budu já, kdo bude platit za nadváhu zavazadla.
  5. „A jaké je tam počasí?“ – je běžná otázka všech, která mě ponoukla, abych vám situaci ohledně počasí na Kanárech trochu osvětlila.

Předchozí body jsou spíš tak pro pobavení především studentů, co byli na Erasmu také ve slunečných končinách. Nicméně když už je řeč o sluníčku, téměř každý den se mě někdo ptá na počasí. Zde je nutné sdělit, že Las Palmas, je na severu ostrova Gran Canaria a počasí je tu poněkud nevyzpytatelné. Chvilku prší, chvilku sluníčko, převážně zde je ale pod mrakem (a to soudím z mého nynějšího lednového pobytu, ale i z mé dovolené v červenci, kdy jsem se zde učila španělsky).

Než jsem sem jela, psala jsem si se svým „buddym“ Javierem, tedy klučinou, co by se tu o mě měl tak trochu starat, pomoct mi v případě nesnází (ale ještě jsem ho neviděla :D). I jeho jsem se před příjezdem (a hlavně před balením) ptala na počasí a on mi napsal, že je tu zima – zhruba 18-20°C. Na „zimu“ si tu stěžují prakticky všichni „domorodci“, některé ženy byste mohli v pohodě zasadit do našich končin, kde by se svým oděvem rozhodně nevymykaly – kozačky, džíny, teplý kabát a šála. Na ulici tu tak potkáte takovéto zimomřivce, proti kterým si já kráčím v letních šatičkách a sandálkách, nedbajíc, že když zaleze sluníčko a fouká vítr, úplné teplo také není. Slunečné chvíle pak trávím tasením foťáku, aby mí čeští kamarádi mohli závidět, přestože na opalovačku a koupačku to rozhodně ještě není, byť byste tak z další fotky (+ náhledové fotky) rozhodně nesoudili.

Abyste uvěřili, že Kanářanům je skutečně zima, podívejte se, co je hitem letošního ledna. Musím přiznat, že jsem se při pohledu do výlohy s myšlenkou, že u nás je právě -16°C, přičemž mamka poté, co odházela sníh ze dvora a ometla auto, nebyla schopná nastartovat, musela pořádně zasmát. Ano, přesně tak – jsou to termofory, huňaté pantofle, polštářky a plyšáci do mikrovlnky a samozřejmě – jako třešnička na dortu – mohutné pletené šály.

 

Zdroj fotek: vlastní

Na druhou stranu musím zdejší národ hájit tím, že vzhledem k návyku na teplé počasí nemají v bytech často ani radiátor. Las Palmas je navíc skvělé pro sportovce a pro surfaře, kteří mohou díky zdejším povětrnostním podmínkám každý den sjíždět vlny. Kdo má radši nicnedělání a opalování, ať jede na jih ostrova do Maspalomas, kde bývá tepleji a navíc je toto město více zaměřené na turisty ať už s více možnostmi trávení volného času, tak i s cenami.

Včera bylo ráno poměrně teplo, poté začalo pršet, dále bylo pod mrakem a odpoledne bylo přeci jen sluníčko a na pláži Playa de Las Canteras se nakonec objevilo několik otužilců, kteří si v příjemných 24°C dokonce i zaplavali. Já si bohužel na „Murphyho počasí“ stále nezvykla, takže jsem se v tuto dobu vláčela v džínách a mikině s nákupem, abych se poté doma převlékla do šortek a trička a při běhu si užila malého deštíku. Nicméně každý den chodím na pláž a každý den si cachtám nohy v moři (na víc jsem si zatím netroufla). A každý den musím vypadat jako blázen, když si to cachtání užívám a směji na celé kolo, nicméně nás bláznů je na pláži víc.

Možná, že za pár týdnů, až si nebudu stále dokola plést slova mujer a mejor, budu nad právě přicestovalými „blázny“ také kroutit hlavou, a uznám, že je tedy pořádná zima.

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code