Jardín Botánico Viera y Clavijo

Jedním z hezkých „minivýletů“ v Las Palmas je rozhodně botanická zahrada Jardín Botánico Viera y Clavijo. Pokud vás navíc potká hezké počasí, stejně jako nás, určitě si výlet do tohoto epicentra klidu a míru užijete.

Zdroj: YouTube: JARDIN CANARIO FINAL CORTA OK [online]. In: . [cit. 2017-03-16]. Dostupné z: <https://www.youtube.com/watch?v=6sntO76DbOc>

Za vznikem botanické zahrady stojí botanik Eric Ragnor Svensson, přičemž tento projekt začal být realizován v roce 1952 zajištěním kolekce zdejších kaktusů. Původní nápad se však datuje koncem 18. století a patří duchovnímu José Viera y Clavijo, po kterém je zahrada také pojmenována a jeho bystu nalezneme blízko hlavního vchodu. Během let se sbírka rozrostla o rostliny z celého světa – obdivovat zde můžeme flóru například z Afriky, ale také Severní Ameriky. Momentálně zahrada zabírá rozlohu zhruba 27 akrů, přičemž je rozdělena do několika různých částí (plánek zde), jako je například Jardín de Cactus y Suculentas (Zahrada kaktusů a sukulentů) či El Jardín Escondido (Skrytá zahrada) se skleníkem. V zahradě nalezneme více než 500 různých druhů kanárských endemitů. Kromě rostlin je zde také mnoho druhů ptáků, u zdejšího rybníku můžeme pozorovat, případně si i pohladit kachny. Navíc je zde několik plácků, kde je povoleno lenošit na trávě či si přinést deku, my si zde po namáhavém výletu do Caldera de Bandama dali krátkého šlofíka.

 

 

  

 

 

 

 

Zahrada je od centra města vzdálená zhruba 12 km na jih v Tafira Baja. Je možné se sem dostat pomocí žlutých autobusů GuaGua (MHD) jedoucích směrem do univerzitního kampusu (autobusy č. 25, 26 a 48 – z Parque de Santa Catalina zhruba 40 minut) a poté jít ještě zhruba 15 minut pěšky, nebo sem dojet pomocí modrých dálkových autobusů Global (autobusy č. 301, 302, 303, 304, 311 a 323 – zhruba 25 minut) ze San Telma. Zahrada ale samozřejmě poskytuje rovněž rozsáhlé parkoviště, blízko kterého je i místní restaurace. Zahrada má otevřeno denně od 9 do 18 (v sezóně od dubna do konce září až do 19:30) a jsou zde 2 vchody (pouze jeden je vhodný pro vozíčkáře či kočárky). Vstup je zdarma. Pejskové mají smůlu, neboť jim je přístup zakázán. Nesmí se zde ani grilovat, hrát hry, jezdit na kole, či – a to mě pobavilo – pouštět drony.

Má zkušenost:

V botanické zahradě jsem byla prozatím dvakrát a jak jsem psala již v medailonku, je to krásné, klidné místo plné zeleně. Poprvé jsem se zde stavila po škole, neboť má fakulta sídlí zhruba 20 minut pěšky od zahrady. Pokud tedy máte například 2 hodiny volno a je hezké počasí, rozhodně doporučuji sem zajít, můžete se zde na hodinku natáhnout a užívat hezké počasí. Podruhé jsme tuto návštěvu s přáteli naplánovali v rámci polodenního výletu, kdy jsme nejdřív jeli do Caldera de Bandama autobusem č. 311 a poté stejným autobusem do této zahrady. Pozor! Pokud byste se rozhodli toto místo navštívit o víkendu, GuaGuas nejezdí až do Tafiry, takže budete muset jet pomocí Global autobusů.

Co se zdejších cest týče, asi třetina je plná schodů a úzkých cest a je tedy nevhodná pro kočárky či vozíčkáře, ale zahrada je natolik velká, že si ji dozajista užijete i tak.

 


[1] Jardín Botánico Viera y Clavijo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2017-03-15]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Jard%C3%ADn_Bot%C3%A1nico_Canario_Viera_y_Clavijo

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code