Levné cestování po Španělsku aneb jak zhotovit NIE + Rezidenční kartu

V rámci Španělska je možné zhotovit si kartu rezidenta. Díky této kartě pak máte zlevněné vstupné na některé akce a do různých parků, ale především také zlevněné cestovné po Španělsku. A to čítá slevu 50 % na letenky a cestování lodí! V následujícím článku se dozvíte, jak se taková rezidenční karta pořizuje a kam pro ni jít v Las Palmas.

Pokud si chcete zhotovit rezidenční kartu, musíte si nejprve zažádat o takzvané NIE (Número de Identidad de Extranjero) tedy identifikační kartu pro cizince. Pro Erasmus studenty a pracující se může tento proces trochu lišit, nicméně je to velmi jednoduché – zvlášť v porovnání s některými byrokratickými pochůzkami v České republice.

Co budete potřebovat:

  • občanský průkaz/pas + kopii
  • potvrzení o studiu – tzv. „matrícula“, kde je i seznam vašich předmětů + kopii (v případě pracujících předpokládám, že musíte mít pracovní smlouvu)
  • nájemní smlouvu + kopii
  • průkaz pojištěnce + kopii

Jste-li student, musíte jít do budovy Delegación del Gobierno en la Comunidad Autónoma de Canarias. Navzdory tomu, že otevírací hodiny tvrdí něco jiného, na příslušném oddělení jsou denně od 9 do 13:30.

Když sem přijdete, dají vám papír k vyplnění (základní údaje) a poté dostanete pořadové číslo začínající na E. Po průchodu bezpečnostní kontrolou se dáte vlevo, kde jsou židličky a zde si počkáte, až přijdete na řadu. Já čekala zhruba 15 minut (v pátek). Zde už jen odevzdáte papíry a řeknou vám datum, kdy se máte dostavit (většinou tento proces trvá 4-5 pracovních dní). Nutno podotknout, že – alespoň lidé, se kterými jsem se setkala – zdejší úředníci většinou nemluví anglicky.

V tomto týdnu, kdy čekáte, je vhodné zajít si na městský úřad Ayuntamiento de Las Palmas de Gran Canaria, kde si domluvíte schůzku (cita)  – nejlépe na den, kdy víte, že budete NIE mít. Na informacích dostanete papír nazvaný Padrón municipal de habitantes (seznam obyvatel), který je nutné přinést vyplněný v den schůzky. Poté jdete k registračnímu automatu, většinou u něj bývá nějaký zaměstnanec, který vám pomůže. Občas je možné si schůzku domluvit přímo v daný den, ale jelikož jsem NIE neměla, zvolila jsem den následující.

V den, kdy si máte NIE vyzvednout, jdete opět na příslušný úřad. Na recepci řekněte, že jdete pro NIE a je vhodné použít slovíčko recoger, aby bylo jasné, že je NIE již hotové a jdete si ho pouze vyzvednout. Na oddělení pro cizince dostanete papír pro potvrzení o zaplacení a pošlou vás do blízké banky Santader, kde zaplatíte 10,60 €. S tímto papírem se vrátíte zpět do Delegación del Gobierno en la Comunidad Autónoma de Canarias, vhodné je papír ukázat na recepci, aby vám nedávali pořadové číslo, takže už s tímto potvrzením o zaplacení pouze zajdete bez čekání do kanceláře a obdržíte NIE.

V den schůzky na městském úřadu (zhruba 15 minut před uvedeným časem) přijdete, půjdete na informace, kde odevzdáte papír s časem schůzky a oddělením, a dostanete pořadové číslo. Na mě přišla řada okamžitě. Úředník vám dá k vyplnění další papír, a sám zatím zkoumá vaše dokumenty a zadává data do systému. Kromě Padrónu a výše uvedených kopií doporučuji mít s sebou rovněž potvrzení o poslední platbě nájmu + kopii a kopii NIE. Je ale pravda, že u sebe úředníci mají kopírky se skenerem, takže si nejsem jistá, zda jsou tyto kopie potřeba. Celý proces zabral přibližně 15 minut, poté jsem dostala vyplněnou kopii žádosti o zápis do seznamu obyvatel a ostatní už vyřídíte na této webové stránce. Poté, co sem zadáte vaše údaje, vygeneruje se vám pdf, které je dostačující ke zlevněným jízdenkám. Tento certifikát je platný 6 měsíců.

V případě pracujících očekávám podobný proces, nicméně místo Delegación del Gobierno en la Comunidad Autónoma de Canarias navštivte Comisaría Policía Nacional Distrito Centro.

 

Doufám, že vám tento návod bude ku prospěchu a užijete si zlevněné cestování :)!

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code