Kraków

Díky Erasmu mám přátele po celé Evropě a v červenci jsem se rozhodla zajet do Polska navštívit kamaráda Marcina. Viděla jsem tak KrakówOświęcim (tedy koncentrační tábory Auschwitz-Birkenau), GliwiceWrocław a zábavní park Energylandia, přičemž na zpáteční cestě jsem blízkosti hranic využila a strávila ještě den obdivováním krás Adršpašských skal v domovině (obecné informace o Polsku i můj itinerář a další dobré informace naleznete zde). V tomto článku se dozvíte něco málo o Krakówě, samozřejmě včetně tipů, jak se sem dostat či jak sehnat ubytování.

Kraków je druhé nejlidnatější město Polska (hned po hlavním městě) a nachází se na jihu tohoto státu. Naleznete zde spoustu historických památek v čele s nejstarší částí města na návrší Wawelu, kde se nachází hrad Zamek Królewski na Wawelu. K této historické památce se váže i pověst o názvu města. Na západním úbočí Wawelu se nachází jeskyně, ve které žil drak, který od knížete Kraka požadoval každý týden fixní počet dobytka k obživě. Pokud by jej kníže nechtěl vydat, drak by zabil stejný počet obyvatel města. Synové Kraka tedy vymysleli lest a do jednoho zvířete nacpali rozžhavenou síru. Mladší syn (rovněž Krak) pak ale svého staršího bratra zabil, neboť chtěl mít království jen pro sebe. Otec však jeho lest prokoukl a navždy ho nechal zavřít. Po smrti draka se městu dařilo a rostlo, a bylo pojmenováno na Krakovu počest Kraków. Jeskyni Smocza Jama (drak se polsky řekne smok) můžete za 3 zloté (necelých 20 Kč) navštívit, zabere vám to zhruba 10 minut. Pokud však chcete na Wawelu navštívit více památek, doporučuji si tuto nechat jako poslední, neboť vyjdete mimo toto návrší u velké sochy draka, která dokonce plive oheň! Drak je rovněž symbolem města, kromě magnetů jej naleznete i na pohlednicích a dalších suvenýrech, častým dárkem je i plyšový dráček, kterého zde seženete v různých barvách i velikostech. Navštívit můžete rovněž Reprezentační královské komnaty (Reprezentacyjne Komnaty Królewskie), Soukromé královské apartmány (Prywatne Apartamenty Królewskie), Královskou pokladnici a zbrojnici (Skarbiec Koronny i Zbrojownia), Umění východu (Sztuka Wschodu), Zmizelý Wawel (Wawel Zaginiony), Sandoměřskou baštu (Baszta Sandomierska), Zástavbu a zahrady Wawelu (Budowle i ogrody Wawelu), Katedrálu na Wawelu (Katedra Wawelska) a související muzeum (Muzeum Katedralne). Informace o otevírací době i ceně lístků naleznete zde, od 1. listopadu do konce března je navíc vstup o nedělích zdarma, od dubna zase neplatíte v pondělí (neváže se na katedrálu). Samozřejmě jsou možné prohlídky s průvodcem a to v polštině, angličtině, němčině, bulharštině, češtině, francouzštině, slovenštině a ruštině.

 

 
  

Další částí Krakówa, kterou doporučuji navštívit, je židovská část Kazimierz. Najdete zde hned několik synagog, jednou z nich je Synagoga Tempel zobrazená na prvním obrázku či Synagoga Wysoka (druhý obrázek). Tato část města se architektonicky liší, nachází se zde i židovský hřbitov Cmentarz Remuh, směrem k řece Visla pak rozlehlý kostel Kościół Bożego Ciała. Kromě klidného místa na procházku jsem si všimla, že je zde volné parkování, takže pokud jste v tomto městě autem, doporučuji parkovat právě zde (barvou jsou vyznačena místa přímo na chodníku).

 
  

Právě od židovské čtvrti jsem šla k Wawelu, přičemž jsem cestou přešla Vislu a most Kładka Ojca Bernatka, který je určen pouze cyklistům a chodcům a po cestě můžete obdivovat zdejší sochy – artisty, či se svou láskou připnout zámek, jako tomu je v dalších metropolích. Pokochala jsem se výhledem na  kostel Parafia św. Józefa (za kterým je případně i rozlehlý lesopark) a dále jsem šla převážně podél řeky, kde si můžete třeba pronajmout kajak, kánoi či motorovou loď (již od 20 PLN na hodinu, ceník je zde). Kromě klasického MHD je dalším možným způsobem dopravy pronajmutí kola, které si vypůjčíte na některé ze stanic a v jiné jej necháte (jak pronájem funguje i ceny naleznete zde). Pokud si chcete v rychlosti bez námahy vychutnat veškerá turisticky vyhledávaná místa, můžete si zde pronajmout turistický taxi vůz. Na druhou stranu, právě ta turisticky vyhledávaná místa, jsou kousek od sebe, takže já třeba nevyužila nic z těchto možností, dokonce ani MHD a pohybovala jsem se pouze pěšky. Směrem na Wawel jsem tak mohla podél řeky projít hezkým parčíkem, který nabízí několik míst k posezení a odpočinku, navíc je zde však kromě dětského hřiště hřiště s cvičebními stroji Herkules (je jich zde celkem 14), takže si zde můžete i zdarma zacvičit. Kromě toho jsou zde i pingpongové stoly, či stoly se šachovnicemi, máte-li tak potřebné propriety, můžete si zde zahrát. Projdete navíc kolem velmi pěkného kostela Kościół Na Skałce, kde je klid a můžete si zde i posedět. Jelikož nejsem nábožensky založená, do tamních kostelů jsem nešla.

 
 
 

 
 
 

Od již zmíněného Wawelu a zdejšího hradu jsem šla směrem ke Starému Městu (Stare Miasto), kde se nachází spoustu památek (například Kościół pw. Świętej Trójcy) v čele s Kostelem Nanebevzetí Panny Marie (Bazylika Mariacka), který se nachází u hlavního náměstí (Rynek Glowny). Co mě nejvíce překvapilo je to, že přímo na hlavním náměstí seženete i nejlevnější suvenýry (alespoň ty plyšové dráčky ano). Pochutnat si zde můžete rovněž na typické lokální pochoutce Obwarzanki, přičemž pokud bych měla zjednodušeně vysvětlit, oč se jedná, jde o housku (se sýrem, s mákem,…) ve tvaru donutu a typicky ji koupíte za 1,60 PLN (cca 10 Kč). Směrem k Brama Floriańska pak narazíte na skupinky lidí s průvodci držícími žluté deštníky, přestože neprší. Jedná se o lokální průvodce zapojující se do projektu FreeTour, přičemž provádějí turisty v různých jazycích (poznáte dle vlajky na deštníku), můžete se k takovému hloučku lidí kdykoliv přidat, případně odejít a průvodce je placen z toho, co mu dáte jako „dýško“ – není zde předepsaná žádná cena.

 
 
 
  

Já se do Krakówa dostala pomocí PolskiBus, který mě z Prahy přišel v přepočtu na 130 Kč (23 zlotých)! Jela jsem v noci ze 3. na 4. července (odjíždělo se z Florenc v 00:30), přičemž byl autobus téměř poloprázdný, takže nebyl problém se při cestě i celkem pohodlně prospat. Na hlavní nádraží jsme dorazili před sedmou, tedy celou hodinu před plánovaným příjezdem. Odtud jsem šla zhruba 20 minut pěšky k ubytování, zakoupeném přes Airbnb. Musím říct, že ačkoliv jsem je vůbec neviděla, byli majitelé velmi milí, neboť mě nechali vstoupit do bytu před check-inem, abych si zde nechala své věci, udělala si čaj apod. Za vlastní pokoj jsem za noc zaplatila 556 Kč, nicméně se jedná o absolutně top lokalitu – všude jsem mohla pohodlně dojít pěšky, což ušetřilo náklady, které bych vynaložila za dopravu.

Již v Krakówě jsem se setkala s kamarádem Marcinem. Nejprve jsme zašli na pirohy do restaurace Pierogarnia Krakowiacy, která je celá ve slovanském stylu. Za pirohy s houbami a kroupami jsem dala 14 zlotých (necelých 90 Kč) . Není to špatné jídlo, nicméně na můj vkus trochu suché, jsem ale ráda, že jsem ochutnala něco opravdu tradičního. Rovněž jsme zašli do pivnice House of Beer kousek od náměstí, kde mají velké množství piv jak točených, tak v láhvi, narazíte tu i na belgická piva. Mně rozhodně nejvíce zachutnalo pivo pomerančové.

 

 

Snad se vám článek líbil (děkuji předem za případné hodnocení či komentáře) :).

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code