Adršpašské skály

Při mém výletu do Polska (můj itinerář s tipy a radami zde), kdy jsem navštívila Kraków, koncentrační tábor v Oświęcimi, zábavní park EnergylandiaGliwice a Wroclaw, jsem blízkosti hranic využila a po cestě zpět domů jsem se zastavila i v Teplicích nad Metují. Zde jsem měla ubytování a vydala jsem se rovněž do Adršpachu, abych mohla obdivovat krásy Adršpašských skal. A musím říct, že jsem ze scenérií, které jsem znala akorát kreslené z Večerníčku O loupežníku Rumcajsovi, byla skutečně nadšená.

Zpět do České republiky z mého polského výletu jsem se vrátila 8. července, kdy jsem za cestu Wroclaw – Teplice nad Metují-město dala necelých 200 Kč a do cílové stanice jsem po třech přestupech přijela kolem půl jedenácté. Ve výsledku jsem se zde ubytovala v Apartmánu Carpe Diem, nakoupila něco málo k jídlu a hned v půl dvanácté jsem se za 14 Kč  (zlevněné cestovné díky IN Kartě 25 %) vydala zpět do Adršpachu.

O skalním městě se celá staletí mnoho nevědělo, neboť se místní do skal báli a schovávali se zde akorát před nebezpečím v dobách válek. Dalším důvodem bylo to, že skalní bludiště nebyla kvůli lesnímu porostu prostupná, což změnil až velký požár v roce 1824.
Provozní doba je denně od 8 do 18 hodin, stejně tak je na tom i veřejné WC, které je však za poplatek 10 Kč otevřeno pouze od dubna do konce října (od listopadu do konce března jsou bezplatně otevřeny toalety v sousední budově). V celém areálu jinak už toalety nejsou. Za vstup zaplatí dospělí 70 Kč, děti, studenti a držitelé průkazu ZTP 35 Kč, přičemž v červenci a srpnu činí plná vstupenka 100 Kč a poloviční 50 Kč. Rodiny s dětmi (2+2) platí 170 Kč, v červenci a srpnu 250 Kč, poplatek za pejska (na vodítku!) je 10 Kč a za 300 Kč je možné koupit i permanentku. Od dubna do října si za 50 Kč můžete zakoupit plavbu pramicí po skalním jezírku, a to mezi 9. a 17. hodinou. Ceny parkovného v areálu a další informace naleznete zde.

 

Turistický okruh skalním městem je dlouhý 3,5 km, přičemž pouze 1 km je rovina, jinak je zde spoustu schodů. Celý okruh tak rozhodně není vhodný pro vozíčkáře či maminky s kočárky. Spoustu skal má své názvy podle toho, co připomínají. Hned za vstupem je zaplavený lom, stezka pokračuje kolem Džbánu a dělí se u Homole cukru. Nalevo pokračujete skrze Gotickou branku ke Slonímu náměstí a kolem Madony k Malému vodopádu, Malému panorama i Velkému vodopádu až k jezírku. To je jen kratší výčet skal, co uvidíte. Já si plavbu nezaplatila, místo toho jsem po žluté stezce pokračovala k „divočejší“ části skal – Vlčí rokli, která je takovou spojnicí mezi Adršpašskými a Teplickými skalami (vstupenky takto platí do obou okruhů). Po celé stezce je spoustu naučných tabulí nejen o zdejší fauně a flóře. Vzhledem k tomu, že jsem k této rokli šla zhruba dalších 3,5 km, velkou část po strmých schodech, zde jsem se otočila a vrátila se zpět, abych si prošla okruh celý. Dostala jsem se až k útvaru Milenci, což je zdejší nejvyšší skála (téměř 100m), kterou zrovna zdolávali horolezci (je zde škola, kde si můžete zaplatit kurz), pod severozápadními stěnami Milenců je pak skalní kaple. Pokračovat můžete k dechberoucí vyhlídce Velké Panorama, dále pak ke Starostovi a Starostové. Že tato cesta není pro tlouštíky svědčí nejen občasná náročnost (strmé schody), ale rovněž Myší díra – velmi úzký průchod. Při cestě zpět se dostanete opět k Homoli cukru a u východu jsou různé suvenýry.


 
 
 

 
 

 

 
 

Po této cestě jsem stihla vlak v 15:04 zpět do Teplic nad Metují, kde jsem, jak již bylo zmíněno, byla ubytovaná v Apartmánu Carpe Diem. Majitelé byli velmi milí – přijela jsem ještě před check-inem, přičemž mě nechali se v pokoji převléci a nechat zde své věci. Rovněž mi doporučili místo, kde si mohu nakoupit, nebo mi přinesli otvírák lahví, když jsem se po něm ptala. Dokonce mi i zapůjčili powerbanku, neboť jsem si nestíhala před cestou do skal nabít mobilní telefon. Ubytování je ve starším rodinném domě se zahrádkou. Pokoj, který jsem měla, byl pěkný, pro tři lidi, nicméně jsem v něm byla sama (což mi vyhovovalo) – očividně se nesnaží nacpat co největší počet lidí do místnosti, ačkoliv by jim to usnadnilo práci minimálně s uklízením. K dispozici je i rychlovarná konvice a nějaké příbory, či také čaj. Před recepcí i na stole v pokoji bylo spoustu prospektů s tipy na výlety či nadcházejícími akcemi. A to vše pouze za 10 € – tedy cca 260 Kč!
Lokalita je skvělá – vzhledem k tomu, že má domek zadní dveře, kterými je možné vlézt na zahradu a poté po schodech téměř až k vlakové zastávce Teplice nad Metují-Město, je tato vzdálenost pouhou jednu minutu od vlakového spojení. Rovněž je téměř naproti hlavnímu vchodu zastávka autobusu. Vlakem se k Adršpašským skalám dostanete za pouhých 12 minut! Ubytování tedy rozhodně doporučuji! Poznámka: Majitelé mají pejska a kočku, takže v případě alergií doporučuji před rezervací majitele kontaktovat!

 

Závěrem mohu říci, že jsem opravdu ráda, že jsem z výletu z Polska hned nejela zpět domů do Západních Čech, protože bych se do této nádherné lokality už také nemusela podívat. A ačkoliv je rozhodně lepší mít s sebou parťáka (minimálně při cestě k Vlčí rokli a zpět), jsem ráda, že mě putování na vlastní pěst neodradilo.

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code