Wrocław

Při mém výletu do Polska (můj itinerář s tipy a radami zde), jsem se kromě Krakówa, koncentračního táboru v Oświęcimi, zábavního parku Energylandia, Gliwic Adršpašských skal při cestě zpět domů, zastavila i ve Wrocławi (Vratislav). Zde je pár tipů, kam v této lokalitě vyrazit.

Wrocław je říční město, které je rozeseto na dvanácti ostrůvcích spojených více než 127 mosty, i proto se čtvrté největší město Polska někdy označuje jako „Město sta mostů“. Naleznete zde velkou spoustu památek, nejstarší částí je pak Ostrów Tumski, v angličtině někdy nazýván rovněž jako Cathedral Isle. Obrovskou atrakcí jsou zde trpaslíci (krasnoludy, trpasličí lid se pak nazývá Krasnale), tedy spíše jejich sošky, kterých je plné město. První trpaslík se zde objevil v roce 2001, během uplynulých let trpaslíci přibývali a dnes jich je kolem tří set. Nyní už jsou trpaslíci vyráběni i na zakázku jako patroni určitých kulturních událostí, nicméně jako lákadlo na turisty mají sošky před svým obchodem rovněž místní podnikatelé. Pokud vás tato atrakce zajímá, můžete si do mobilu stáhnout aplikaci a zúčastnit se „Lovu na trpaslíky“, nebo si alespoň koupit suvenýr ve specializovaných krámcích.

 

Do Wrocławi jsem jela 7. července z Gliwic vlakem hned ráno (7:39, dorazili jsme 9:34) za 32,90 zl (asi 205 Kč). Z pěkného nádraží připomínající spíš jakýsi oranžový zámek, jsem se zvolna vydala skrze Park Staromiejski směrem k mému hostelu (viz níže), abych zde prozatím (před check-inem) nechala krosnu. Dále jsem pokračovala kolem národního muzea (Muzeum Narodowe we Wrocławiu) přes OdruOstrów Tumski, kde se nachází Katedra św. Jana Chrzciciela (Katedrála svatého Jana Křtitele), kam je umožněn vstup zdarma a prohlédnout si tak můžete nejen nádherně zdobené vitríny. Kdo má zájem, může si toto město projet i lodním taxi, nebo se spíše jedná o vyhlídkovou plavbu – více informací, dokonce i v češtině, zde. Cestou k hlavnímu náměstí (Rynek Ratusz) jsem se ještě prošla kolem kostelu Kościół Najświętszej Maryi Panny na Piasku. Náměstí je moc pěkné, bývá plné lidí a právě zde naleznete spoustu trpaslíků, nebo dokonce krámek Informacja Krasnalowa „Krasnal INFO“ jim věnovaný.

 
 
 
 
 
 
 

Po obědě u místních Vietnamců jsem se tramvají č. 2 za 3 zloté (zhruba 20 Kč) vydala do vzdálenější části města. Vzhledem k tomu, že se mi po platbě debetní kartou přímo v tramvaji odečetl i poplatek za zahraniční platební styk, doporučuji si spíš lístek koupit předem, na zastávkách jsou k tomu i určené automaty. Nicméně jsem dojela do stanice ZOO a za zdejší fontánou (Wrocławska Fontanna) navštívila Japonskou zahradu (Ogród Japoński). Za lístek jsem jako student platila pouze 2 zloté (necelých 15 Kč), nezlevněný vstup je za 4 zloté. Otevřeno je od 1. května do 31. října každý den od 9 do 19 hodin. Zahrada je poměrně malinká ale hezounká. Já zde nalezla nejen klid na čtení, ale vzhledem k tomu, že pršelo, i stříšku. Myslím si, že pěknou procházku si zde užijí hlavně páry, přičemž si je možné zahradu dokonce zarezervovat i pro svatby.

 

Jelikož přestalo pršet a mně se ještě nechtělo do hostelu, vydala jsem se utratit zbylé zloté do místní ZOO Wrocław sp.z o.o. Za 40 zlotých je zde opravdu spoustu zvířat, kromě tradičních, hlavně fenků, kteří vévodí mému srdci (jak mí čtenáři vědí – viz článek Cocodrilo Park), mě nejvíce zaujala budova s akváriem. Mají zde obrovské množství ryb, některé dosti strašidelné, přičemž několik exemplářů jsem nikdy neviděla ani na obrázku. Navzdory tomu, že je akvárium skromné, právě díky těmto zvláštním druhům mě zaujalo více, než italské Gardaland SEA LIFE Aquarium. Zoo dozajista nadchne hlavně děti, neboť zde mají i různé prolejzačky, výbornou zmrzlinu, případně je zde možné krmit kůzlátka, poníky apod. Před cestou do hostelu, kde jsem plánovala zalehnout hodně brzy, neboť mé ranní vstávání bylo plánované na 5:00, jsem se ještě vrátila k fontáně, abych se podívala na představení, která jsou každý den každou hodinu. Soboty + neděle je navíc speciální světelná show ve 22 hodin (po půlce srpna ve 21:30). Co se mi na Wrocławi navíc opravdu hodně líbilo jsou malé „domečky“ pro knížky, které mají v parcích. Můžete sem knihu dát, či si vzít, takže se tímto můžete „zbavit“ knížek přečtených, které mohou potěšit někoho jiného a třeba si jinou knihu i odnést domů, přičemž knížky jsou chráněny před deštěm.

 
 
 

Ke zdejším restauracím vám toho moc nepovím – jak jsem již psala, jedla jsem ve vietnamské restauraci, případně jsem si něco malého koupila v obchodu. Co se ubytování týče, poprvé v životě jsem „prubla“ hostel. Nejen kvůli cenám, ale i kvůli lokalitě a tomu, že jsem zde měla skříňku na zamykání, jsem si nakonec vybrala Hostel Wratislawia. Nachází se 10 minut chůze jak od hlavního nádraží, tak i náměstí (viz mapa). Bydlela jsem ve čtyřlůžkovém pokoji s vlastní koupelnou a za noc jsem zaplatila 46 zlotých (ale doporučuji krom Booking.com sledovat i oficiální stránky, kde mají slevy a přespat se vám tak podaří již od 31 zlotých!). Doporučuji si vzít s sebou vlastní ručník, protože budete-li si ho chtít půjčit, je za příplatek. Personál je zde jinak milý, nechají vás uložit si zavazadlo v místnosti vedle recepce již před check-inem a snaží se vyjít vstříc. Hostel je zrekonstruovaný, bydlet zde můžete v 1 až 6ti-lůžkových pokojích, ale k dispozici jsou i apartmány pro 1-2 či 2-4 osoby. Po své zkušenosti mohu hostel jedině doporučit!

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code