Spišský hrad

Při dovolené ve Vysokých Tatrách s ubytováním v Tatranské Lomnici, jsme podnikli tři výšlapy (články zde #1#2#3), ale kvůli počasí jsme byli hned 2x „donuceni“ dát si den volna. V jednom z těchto dní jsme se vydali k nedalekému Spišskému hradu.

Spišský hrad je díky své rozloze převyšující 4 hektary považován za nejrozsáhlejší hradní zříceninu ve střední Evropě. Skála, na které hrad stojí, byla osídlena již v mladší době kamenné. Nejstarší část hradu byla postavena v 11.-12. století našeho letopočtu. Kolem hradu se odehrálo několik bojů a vystřídal tak nemálo majitelů, většina z nich si hrad přizpůsobila svým potřebám, díky čemuž se půdorys a vzhled hradu měnil. Zříceninou se stal hrad na konci 18. století, kdy zde vypukl požár. Hradní komplex se nachází na Slovensku v obci Žehra.

  

Pod hradem je poměrně rozlehlé, bezplatné parkoviště. Vstup do komplexu stojí 8 € (6 € studenti), přičemž si buď můžete za 10 € zálohy zapůjčit audio guide, který má reproduktor a je tak pro celou skupinu, nebo si stáhnout mobilní aplikaci, která audio průvodce plně nahrazuje, a to ve slovenštině, angličtině, němčině, polštině a maďarštině. Poté postupujete po číslech. U každého si můžete poslechnout něco z historie hradu, nahrávek je celkem 7. K tomu jsou zde i různé pověsti vážící se k hradu a okolí. Ke zřícenině patří také menší bufet, či obchůdek se suvenýry. U věže, na kterou bohužel nebyl v době naší návštěvy z technických důvodů přístup, je muzeum. Kromě makety hradu z dob před požárem jsou zde různé obrazy, zbraně apod. Mně se nejvíce líbilo nádvoří, které je v současné době zarostlé a připomíná velkou zahradu. Je možné se projít po hradbách, či potkat sysly, kterých je tu nespočet.

 
 
 
 

 
 
 
 
Zdroj fotek: vlastní

Má zkušenost:
Pro den volna jsme se rozhodli v úterý (26. června 2018) po dvou výšlapech, které byly kvůli počasí lehce náročné. Než jsme jeli k hradu, zastavili jsme se na obědě v historickém městě Levoča. Centrum tohoto města je zapsáno do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, navíc je zde i Spišské muzeum, takže máte-li čas, i zde to stojí minimálně za procházku. V restauraci Kupecká Bašta jsme si skutečně pochutnali, velmi mě překvapila krémová česnečka a ceny jsou více než přijatelné. Zaparkovat lze přímo u restaurace, ale kdyby zde nebylo místo, o ulici směrem k hlavní (Probstnerova cesta), kterou jsem na mapě bohužel nenašla (jsou tam dlaždice), je rovněž parkování zdarma.

Návštěva hradu nám zabrala zhruba 1,5 hodiny. Abych se přiznala, z povídání audio průvodce si pamatuji hlavně pověsti, některé byly velmi zajímavé a dosti tragické. Nejvíc se mi ale líbilo nádvoří, kam jsme šli na konci prohlídky. Tehdy navíc přestalo pršet a vyjasnilo se, takže to pro nás byla taková pěkná procházka s perfektním výhledem na zříceninu. Mám-li porovnat tuto prohlídku s návštěvou Čachtického hradu, kam jsme se rovněž vydali při naší dovolené a také se jedná o zříceninu, z hlediska vzhledu se mi více líbil Spišský hrad. Celkový dojem však na mě více udělaly právě Čachtice, neboť jsou opředeny silnější pověstí o madam Bathory a z místa více dýchá tajemno.

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code