Tatranská Lomnica

Při dovolené ve Vysokých Tatrách, kde jsme podnikli tři výšlapy (články zde #1#2#3), jsme byly ubytováni v Tatranské Lomnici. Jaké ubytování využít, či co v této osadě podniknout, se dozvíte v následujícím článku. A kdo má auto, může, stejně jako my, navštívit například Čachtický hrad či Spišský hrad.

Do Vysokých Tater, pokud máte tu možnost, rozhodně doporučuji jet autem. Díky tomu pak můžete jednoduše plánovat výlety dle aktuálního počasí. Jak už jsem psala v obecném článku, město Vysoké Tatry je děleno do dalších třech katastrálních území – Štrbské Pleso, Starý Smokovec a Tatranská Lomnica. Ty se pak dělí na 15 osad, ale doporučuji nalézt ubytování právě v jedné ze tří částí. Jako tradičně je možné využít Booking.com, kde pokud jste zaregistrováni na PlnáPeněženka, se vám část platby ještě vrátí. Dále najdete spoustu možností i na Airbnb, a to třeba už od 15€ na noc. Za předpokladu, že vás jede celá parta, dost možná se vám vyplatí zarezervovat si celou chatu/srub, podívat se můžete například zde či zde. Vzhledem k tomu, že slovenštině normálně rozumíme, nejvhodnější se jeví využít právě slovenské stránky, konkrétně zaměřené přímo na Vysoké Tatry.

Nám ubytování zajistil Kuba, který využil právě slovenské stránky, a to Rekreačný apartmán Tatranská Lomnica 2. Jednalo se o kompletně vybavený byt 2+1/3+kk, ideální pro dva páry. Je zde jedna ložnice s manželskou postelí, obývák s rozkládací pohovkou, kuchyň dohromady s jídelnou a menší koupelna se sprchovým koutem. Mám-li být konkrétnější, nechybí šatní skříně, noční stolky, televize, konferenční stolek a v obýváku i jídelně je velký stůl s židlemi/lavicí. Kuchyň je zcela vybavená nádobím, nechybí ani mycí potřeby a utěrka, je zde základní koření, odpadkové pytle, alobal apod. Používat můžete i mikrovlnnou troubu, rychlovarnou konvici, myčku, sporák a plynovou troubu. V koupelně je navíc pračka a k dispozici je nejen sušák na prádlo, ale i balkon. Hosté mají připravené čisté ložní prádlo a ručníky, pro zabavení je zde Soubor her či stolní hra Dostihy a sázky.

Za 7 nocí jsme platili 288 €, tzn. 72 € na osobu, tedy zhruba 10 € na osobu za noc, ale počítat musíte s rekreačním poplatkem městu. Jak je zřejmé, byt se nachází v Tatranské Lomnici, je v 1. patře a před domem lze pohodlně zaparkovat. Byt má trochu křivou parketovou podlahu, ale je prostorný a světlý. K dispozici jsme navíc měli dva páry klíčů (od domu a bytu), což bylo fajn, pokud by se hosté rozhodli pro rozdílný program. Byť jsem ji nezmínila, v celém apartmánu WiFi.

Co v Tatranské Lomnici podniknout?
Je zde stanice lanovky, která vede ke stanici Štart a zde je další vedoucí ke stanici Skalnaté pleso. Jak už jsem psala v jiném článku o výletě k Téryho chatě, zpáteční jízdenka nás stála 22 € + 2 € záloha za plastovou kartu, kterou je po návratu možné vrátit v automatu. Ve stanici Štart je možno zapůjčit si koloběžku (5 €) či horskou káru (10 €/7 €) a sjet do Tatranské Lomnice, případně prodávají i jízdenky kombinované s lanovkou.

Možností pro rychlé odreagování je také bobová dráha Tatrabob, která je denně otevřená od 9 do 12 a od 13 do 18 (přes prázdniny i přes oběd). Dráha je dlouhá 482 m, boby jsou vždy pouze pro jednu osobu. Za jednu jízdu zaplatíte 3 €, při nákupu více jízd můžete využít slevu. Já se jednou svezla a jízdu jsem si užila, byť jsem se cítila asi méně bezpečně než na bobové dráze v Lipnu, která je pozemní, tzv. korytová. Zde jste kus nad zemí, jedná se o takovou menší horskou dráhu, a proto jsem možná až přespříliš brzdila. Nicméně rozhodně doporučuji! Hned u dráhy je i malý areál pro čtyřkolky, 5 kol = 5 €.


 

Kdo vyhledává poklidnější zábavu, může si projít naučnou stezku v národní přírodní rezervaci Pramenisko. Naučný chodník je součástí větší trasy, začíná u botanické zahrady nazvané Expozícia Tatranskej prírody. Botanická zahrada je otevřena od 5. 5. do 16. 9. (od 9 do 17, v září pouze do 17), vstup pro dospělého stojí 2 €.

Kdo chce úplně relaxovat, může si zajít do vodního a saunového světa Aqua RelaxJedná se o bazén a wellness zónu v hotelu přístupnou veřejnosti. Kromě bazénu je zde i menší tobogán, vodní masážní trysky, suchá sauna, bio sauna s bylinkami, parní sauna a jiné. Zaplatit si můžete zvlášť, ale je zde vstupné i do obou zón, přičemž vstup je od 1 do 4 hodin – například vstup do obou zón na 4 hodiny stojí 20,6 €. Bazénová zóna je otevřená denně od 10 do 21, saunová od 13 do 21 hodin.

V osadě je hned několik restaurací a kaváren. My do žádné nezavítali, nicméně zvenčí se mi dobře jevila restaurace Stará mama. Pravděpodobně největší zdejší supermarket je obchod Sintra (přirovnala bych k našim Coopům), blízko kterého jsou dřevěné stánky se suvenýry. Ty jsou i pod lanovkou, kde je i větší obchod se sportovními potřebami.


Zdroj fotek: vlastní + kamarádů

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code