Vysoké Tatry: výlet #1 Skalnaté pleso – Téryho chata

Dovolenou ve Vysokých Tatrách jsem lehce podcenila. Vzhledem k počasí jsme během šesti dnů pobytu podnikli „pouze“ 3 výlety: 1) Skalnaté pleso – Téryho chata – a zpět (12 km), 2) Štrbské Pleso – Vodopád Skok – Capie pleso – a zpět (13 km), 3) Stanice Popradské pleso – Symbolický cintorín – Popradské pleso – Sedlo pod Ostrvou + Ostrva – Batizovské pleso (kvůli počasí vynecháno) – Vyšné Hágy (15 km), ale byť se nejednalo o dlouhé trasy, stoupání nám dalo skutečně zabrat. Bydleli jsme v Tatranské Lomnici, ale podívali jsme se i do dalších osad a rovněž jsme si udělali půldenní výlet na nejrozsáhlejší hradní zříceninu ve střední EvropěSpišský hrad a cestou domů jsme navštívili Alžbětu BáthoryČachtickém hradě. V tomto článku si můžete přečíst o našem prvním výletě k Téryho chatě.

V sobotu večer jsme do Tatranské Lomnice dorazili, takže výlet, nebo spíše „nenáročná procházka“, jak by to nazval Kuba, který do Tater jezdí pravidelně a naše cesty plánoval, se konal až v neděli. Tehdy jsme zhruba v půl deváté vyrazili z našeho bydliště k patnáct minut vzdálené stanici lanovky Tatranská Lomnica. Zpáteční jízdenka ke stanici Skalnaté pleso (na které jsme se mimochodem ani nebyli podívat) přes stanici Štart nás stála 22 € + 2 € záloha za plastovou kartu, kterou je po návratu možné vrátit v automatu. Z Tatranské Lomnice ke Štartu jezdí čtyřmístné šedé kabinky zhruba 9 minut, je v nich vcelku zima. Ze Štartu ke Skalnatému plesu jezdí červené 8+místné, modernější kabinky, rovněž zhruba 9 minut. Rozhodně doporučuji zkontrolovat čas zavírání lanovek. V našem případě to bylo 16:30, ale časy se dle roční doby mění. Ve stanici Štart je možné zapůjčit si koloběžku (5 €) či horskou káru (10 €/7 €) a sjet do Tatranské Lomnice, případně prodávají i jízdenky kombinované s lanovkou. Zde je však otevírací doba shodná s lanovkou, takže v případě nestihnutí budete stejně muset šlapat pěšky.


 

U stanice lanovky Skalnaté pleso je skutečně Skalnaté pleso (ledovcové jezero) a restaurace ve výšce 1751 m nad mořem. Rovněž je zde Observatórium Skalnaté pleso. My se po červené značce vydali směrem k Zamkovského chatě ve výšce 1475 m n.m. Jedná se o 2,9 km dlouhou méně náročnou trasu (vzhledem k tomu, co nás čekalo), klesání není strmé, jde se po kamenitém chodníku. V chatě je možné koupit si jak pití, tak jídlo, je otevřená celoročně a je zde i nocleh. Odtud je možné jít směrem dolů kolem Obrovského vodopádu a Hrebienku do Starého Smokovce, kam šla část naší výpravy, já s Péťou jsme se vydali po zelené k Päti Spišským plesům a Téryho chatě.


 

3,2 km dlouhá trasa začíná v lese, ze kterého přejdete na cestu obklopenou klečí a Malou Studenou dolinou pokračujete vzhůru. U vodopádu začíná cesta tvořená již pouze spadaným kamením, navíc skrz padající vodu procházíte, takže mohou být kameny kluzké. Pokračuje 1,3 km serpentin s převýšením 330 m. My měli opravdu nehezké počasí, takže jsme zažili nejen déšť a „sněhoprš“, ale pár metrů před cílem se zvedl i vítr. Cesta byla navíc zčásti zasněžená a vzhledem k počtu procházejících turistů se vytvořila nehezká, kluzká břečka, což bylo nepříjemné hlavně cestou dolů. Vzhledem k podmínkám jsme tedy ihned po příchodu zalezli do útočiště Téryho chaty.



 
 

Téryho chata je celoročně provozovaná horská chata v nadmořské výšce 2015 m. Je zde krb, takže je krásně vytopená, nakoupit si zde můžete občerstvení s sebou (horalky, voda..), ale dá se zde i velmi dobře najíst. My si dali kapustnicu s chlebem za 4€ (pozor děti a slabší žaludky, byla hodně pálivá), mají zde ale i česnečku, guláš, klobásy, nebo třeba palačinky. Chata poskytuje i ubytování (od 21 €). Pár metrů od chaty se nachází Malé Spišské pleso a pokračujete-li dále, můžete se dostat až k Sedielku, odkud sem vede druhá trasa, která je vždy od 1. 11. do 14. 6. vzhledem k náročnosti zavřená.


 

 
Zdroj fotek: vlastní + kamarádů

Má zkušenost:
Vzhledem k tomu, že se v době našeho pobytu zhoršilo počasí v celé Evropě, jsme žádné tropy nečekali, nicméně doufali v něco lepšího, než co nás zastihlo. Směrem k Zamkovského chatě byla mlha, takže výhled nic moc. Tato cesta má dle rozcestníku trvat 50 minut, my ji šli i vzhledem ke zhoršení zdravotního stavu jednoho z výletníků déle. I proto jsme k Téryho chatě pokračovali jen dva. Menší zdržení zavinilo i potkání lišky, která byla kousek od cesty. Kdo mě zná, ví, jak miluju lišky, takže není divu, že když se vydala směrem k nám, museli mě ostatní téměř tahat pryč. Pohladit si lišku v přírodě by sice bylo fajn (obětovala bych jí i řízek), vidina kousnutí a výletu pro tetanovku už by sa mi páčila menej.
K Téryho chatě jsme odhodlaně vyrazili s nasazením vyšší rychlosti. V dálce jsme zahlédli turisty, kteří prolézali skrz spadané kamení, přičemž jsem pronesla něco o tom, že jsou to blázni. Po chvíli jsme ti blázni byli my. Nejspíš mi mělo dojít, že to nebude žádná procházka růžovým sadem, když jsme po půl hodině byli v půlce cesty, přestože na ukazateli byl čas cesty 1:45h. Při cestě zpět jsme potkali nosiče se čtyřmi přepravkami na zádech – to je totiž způsob, jakým se zdejší horské chaty zásobují. Člověk si tak navzdory původnímu skvělému pocitu ze zvládnutí pochodu připadá jako bábovka, zvlášť když pak potkáte rodinku s asi desetiletým klučinou, nebo staršího muže v džínových kraťasech, košili s krátkým rukávem a sandálech. Vzhledem k tomu, že nemám nejlepší kolena, cestu jsem absolvovala týden po diagnóze výronu kotníku a ještě jsem měla letní pohory, takže mi to klouzalo, jsem opravdu ocenila hůlky, byť jsme brzdili některé výletníky.
Po slezení nejhoršího jsme ale museli spěchat k Zamkovského chatě a do kopce na lanovku, neboť poslední jela v 16:30. Přestože nás opět zastihl déšť, tak jsme to stihli. Udýchaní, promáčení, ale šťastní jsme jeli dolů, ale poté nám došlo, že tuto trasu popsal Kuba jako nejsnazší. Náladu nám zkazilo i poměření délky trasy na Endomondu a krokoměru – ty se shodly zhruba na 18 km, vůči Google Maps či Mapy.cz, neboť zde cesta čítala pouhých 13 km.

 
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Share On Youtube
Contact us

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

*

code